Češi a Slováci v akci 318

Závodní program na našich oválech byl po zrušení šampionátu juniorských družstev a doprovodných stopětadvacítek alternativní českému kalendáři. Ve Svítkově jsme viděli tři akce v polské gesci, protože po dvou semifinálových kolech mistrovství juniorských družstev přijeli amatéři. Jejich Kaczmarek Electric Cup pokračoval poté v Liberci, zatímco Kostěnice tleskaly především Vladimíru Višváderovi, jež se vedle triumfu v kategorii Speedway zmocnil rovněž modré přilby v Ceně speedwayA-Z. Rovněž v zahraničí se naši činili. Mimo jiné se Roman Marek poprvé objevil v Polsku, Petr Chlupáč debutoval za Rawicz, Martin Málek si z Werlte přivezl domů práci nejen sobě, ale i lékařům a Ondřej Smetana se dokonce včera stal mistrem Francie.

 

S dvouventilem v Polsku

Roman Marek – na snímku vlevo s Janem Mackem při svém závodním debutu – odjel dva závody Nice Cupu

Seriál Nice Cup pokračoval v sobotu v Grudziadzi. Jeho promotéři chtějí použitím jednotných motorů Jawa s dvouventilovým rozvodem dát do rukou závodníků stejné náčiní, což dle jejich názoru povede k objektivnějšímu srovnání. Dalším motivem jejich snahy je snížit náklady pro tunery.

Jan Hlačina, který se o divišovské motory stará, v neděli v Kostěnicích vyprávěl také o další aktivitě promotéra. Po sezóně chtějí polskou plochodrážní exekutivu oslovit kvůli přehnaným trestům od rozhodčích. Kdo viděl polská juniorská družstva v Pardubicích, chápe, o čem je řeč.

Kacper Bryla ve středu zpochybňoval šířku startovních roštů, protože jeden byl o devět centimetrů užší než ostatní. V Polsku šly absurdity ještě dále. Jistý klub dostal pokutu pět tisíc zlotých kvůli o deset centimetrů užší vjezdové bráně na ovál, než stanoví řády. Nejmenovaný závodník vyfasoval jednou tolik, když sudího v zápalu argumentace omylem oslovil zájmenem ty místo vy.

Ale pojďme raději na dráhu. V Grudziadzi triumfoval dánský pár Mathias Nielsen a Kenneth Jürgensen před Lotyši Ernestem Matjuzonokem a Ricardem Ansviesulisem. Roman Marek (F 2 1 F -) byl spolu s Mike Meijerem a Braydenem McGuinessem třetí. Dívčí sestava Ceilna Liebmann a Sindy Weber (1 E 0 E T).

Druhý den se účastníci Nice Cupu přesunuli do Gdaňsku. Pořadí na prvních dvou místech zůstalo stejné, navíc se při bodové rovnosti nekonal rozjezd. Roman Marek však měl technické problémy s motorem a nebodoval (0 E 0 M M), takže spolu s Mikou Meijerem klesli na čtvrtou pozici. Sindy Weber (1 F 2 1 0) startovala s Australanem Braydenem McGuinnessem a byli třetí.

 

Debut ve druhé polské lize

Vůbec první start Petra Chlupáče (bílá) v polské lize v Krakově

V pátek se Petr Chlupáč, který s vestou Rawicze absolvoval pouze jarní sparingy, dočkal startu v druhé lize. Krakov jeho týmu podlehl 23:66 a Pražan skóroval sedmi body s třemi bonusy (1 2 2 2 2). Do akce se dostal zase v sobotu.

Do jeho Rawicze dorazila Pila a závod se rozhodl až v poslední rozjížďce. Nakonec skončil za stavu 47:42. Petr Chlupáč tentokrát přispěl třemi body (1 2 X F). Protože Poznaň Eduarda Krčmáře měla pauzu, než opustíme Polsko, pojďme se ještě podívat na včerejší extraligu.

Wroclaw doma s přehledem porazila Grudziadz 51:38. Václav Milík jí pomohl třemi body (2 1 E -). Díky vzájemnému skóre 91:88 si upevnila druhé místo v tabulce před Zielonou Gorou. Ta vyhrála nad Gorzowem 57:33 a Martin Vaculík měl jedenáct bodů a dva bonusy (2 2 3 3 1).

 

Nešťastné finále

Před finále ve Werlte bylo Martinu Málkovi ještě do smíchu – na snímku s Paulem Cooperem, Mathiasem Krögerem a Lindou Hukelmann

Martin Málek se v sobotu vypravil na pouťák do Werlte. „Začalo to slibně,“ vypráví o svém účinkování. „První jízdu jsem vyhrál, starty šly perfektně, druhou jízdu jsem dojel druhý, když mě předjel Romano Humel, třetí jízdu jsem zabojoval a předjel Paula Coopera a vyhrál, tak jsem postoupil do finálové jízdy.“

Jeho pořadí určilo celkový výsledek závodu. První projel cílem Romano Hummel, po něm Paul Cooper, Bernd Diener a to bylo všechno. James Shanes a Mark Beishuizen odstoupili s poruchami, Martin Málek upadl a byl klasifikován jako pátý.

„Před jízdou udělali úpravu, tak byly zahrnuté všechny díry a koleje,“ líčí. „Já jsem vyjel po startu třetí a ve výjezdu z druhé zatáčky jsem pořádně neviděl, kam jedu. Nakopla mě jedna kolej, vypadla mi noha ze stupačky a druhou díru jsem už neustál… No, tak mám zas pokroucenou motorku, ale horší je to s pravým ramenem a trochu mě bolí koleno. Uvidím po vyšetření. Snad to nebude nic vážného.“

 

Francie má českého mistra

Ondřej Smetana se včera stal mistrem Francie

V sobotu se v Lamothe-Landerron měl konat individuální šampionát Francie, nicméně deště se postaraly o nedělní náhradní termín. Už v sobotu nemohli startovat David Bellego kvůli finále mistrovství Evropy v Toruni. Kontroverze se prohloubily, když Bydhošť na nedělní výjezd do Opole Dimitri Bergeho, a nikoliv Ondřeje Smetanu.

Ten mu totiž francouzský titul vyfouknul! V základní části ztratil jeden bod, když nechal na motocyklu obutou ojetou pneumatiku. Přesto vyhrál, stejně jako posléze semifinále a nakonec i rozhodující finále. Jeho cílem proburácel před Gaetanem Stellou, Mathieu Tresarrieum a Jordanem Dubernardem.

Dvacetihodinová cesta a utrpení v žáru, kdy teplota vystoupala až na 42 stupňů Celsia, se vyplatila. Ondřej Smetana startoval ve vestě La Reole, s nímž zjara vybojoval ligový primát, takže oslavy nebraly konce. Na druhou stranu jistá část Francouzů pražskému týmu ani nepogratulovala.

Foto: Martin Búri, Martin Málek a Radek Smetana, ilustrační Karel Herman