Pražské Markéty se obávalo i dešťové božstvo

Žarnovica – 13. července
Předpověď počasí na sobotu byla strašlivě brutální. Pořadatelům z žarnovického Speedway Clubu musela připomínat rozsudek smrti nad zemským zločincem kdysi v temném středověku. Největší dešťová pohroma nad jejich městečkem byla hlášena přesně mezi patnáctou a šestnáctou hodinou, tedy v době začátku posledního prvoligového kola. Navíc kolem půl jedné se obloha otevřela dokořán, avšak jak rychle silná průtrž mračen přišla, tak i odešla. A v inkriminovanou dobu místo dešťových kapek na ovále řádili Pražané, mezi nimiž nechyběl Petr Chlupáč, jehož debut v polské lize byl kvůli počasí odvolán již ve čtvrtek. Kouč Radek Smetana preferoval spíše juniory a to i na úkor svého syna Ondřeje, přesto celek z hlavního města vyhrál i počtvrté v řadě. Teorie, že by přišel o přebornický titul, vůbec nepřišly na přetřes. Zato Tomáš Wanke se přece jen obával o kopřivnické stříbro, když vedle obou jeho juniorů celek posílil jen Michal Škurla, jenž navíc ve čtvrté jízdě přišel o dva body kvůli prázdné pneumatice. Nicméně moravský náskok z úvodních kol se ukázal jako dostatečný. Hostující Zdeněk Holub svým maximem dotáhl zraněními sužované domácí na druhý stupínek pódia před Pardubice.

Pražané stojí na pódiu nad Žarnovicou a Pardubicemi

Na Markétu platí pouze Žarnovica

Michal Škurla (bílá) vede před Janem Mackem (žlutá), Ondřejem Smetanou (modrá) a Janem Kvěchem (červená)

Pod hrozbou příchodu deště nebylo nad čím otálet. Závodníci se proto zvedli z depa k tradičně okázalému nástupu již o deset minut před patnáctou hodinou. A pak se stejně rychle šlo do vlastní závodní akce. Žarnovicu hned na úvod čekal dvojduel proti Pardubicím.

Patrik Mikel vysvětluje své odstoupení z rozjížďky s číslem jedna:

„Prasknul mi šroub na sedle, únava materiálu.“

V rozjížďce s číslem jedna se vedení ujal Zdeněk Holub, jenž v domácí sestavě suploval početný kontingent zraněných závodníků. Jakub Valkovič se zavěsil za něj, ovšem v v úvodním výjezdu jej podjel Martin Gavenda. Jeho kolega Patrik Mikel však zůstal stát ještě v prvním okruhu.

Roman Marek v nepříjemné situaci

Ve třetí jízdě dovolily Pardubice domácímu celku jenom remízu. Zdeněk Holub opět triumfoval ve stylu start – cíl, ovšem Jaroslav Petrák s Martinem Gavendou vztyčili hráz, kterou nemohl Michal Danko ztéci. Ještě lepší vstup do závodu než Žarnovica však prožila pražská Markéta.

Startu druhé jízdy zvládnul nejlépe Jan Kvěch, zatímco Ondřej Smetana v úvodním oblouku podjel Michala Škurlu. „Nic jsem neviděl,“ ukazoval Jan Macek, čtvrtý v cíli své zablácené brýle coby memento, že polední déšť nechodil okolo oválu opatrně po špičkách.

Ve čtvrté jízdě se ujal vedení Jan Kvěch. Michal Škurla držel v šachu Filipa Hájka, když Roman Marek upadl v první zatáčce druhého kola. Sudí Lubomír Hajdoni jej nemohl nevyloučit a repete zprvu nabídlo úplně stejnou podívanou. Pořadí Jan Kvěch, Michal Škurla a Filip Hájek však vydrželo jen necelá tři kola.

Jakub Valkovič (červená) jezdí před Ondřejem Smetanou (bílá), Petrem Chlupáčem (žlutá) a Michalem Dankem (modrá)

Michal Škurla totiž musel odstoupit s prázdným zadním kolem a Pražané již podruhé v řadě připisovali maximum. S deseti body pochopitelně vedli. Žarnovica měla sedm, Pardubice pět a Kopřivnice jen jediný bodík.

Protože polské druholigové utkání Krakov vs. Rawicz zrušili již ve čtvrtek, mohl Radek Smetana ve své sestavě kalkulovat s Petrem Chlupáčem na postu náhradníka. Nyní jej neváhal poslat na start rozjížďky s číslem pět po boku svého syna Ondřeje. Oba Pražany ovšem svým startem zaskočil Jakub Valkovič.

Domácí junior vedl až do druhé zatáčky, v níž si to pod ním namířil do vedení Ondřej Smetana. Mnohem horší však čekalo na Jakuba Valkovič po návratu do depa, kde se svým otcem Štefanem a mechanikem Markem Štefankou zjistili prasklé výfukové koleno. Jejich objev jim přinesl nutnost připravit do akce druhý motocykl.

Patrik Mikel (červená) před Janem Mackem (bílá)

Aby to neměli snadné, Jakub Valkovič musel na ovál ob jednu rozjížďku. V ní opět triumfoval Zdeněk Holub, zatímco Ondřej Smetana s Janem Kvěchem nyní předčili pouze Jakuba Valkoviče, jehož stroj ještě nebyl optimálně nastavený.

„Zahrabali jsme se se Smetákem na startu,“ posteskl si Jan Kvěch. Nicméně sedmnáct bodů stačilo Markétě na pohodlné vedení. A ztráta jejího titulu již nebyla na pořadu dne ani náhodou. A to tím spíše, byla-li Kopřivnice na hony vzdálená vítězství, jež bylo jednou z podmínek, aby Pražany z trůnu sesadila.

 

Prší naštěstí až s křížkem po funuse

Zdeněk Holub (bílá) nedal šanci ani Janu Kvěchovi

Kopřivnice však po tristním úvodu zvedla přece jen ve druhé sérii hlavu. Patrik Mikel suverénně vyhrál šestou jízdu, ale Michal Škurla s Janem Mackem nedali ani náznak šance Danielu Šilhánovi. V rozjížďce s číslem osm Jaroslav Petrák a Patrik Mikel sice napustili ke slovu Jana Macka, avšak vpředu suverénně panoval Michal Škurla.

Třetí série základní části tudíž začínala za stavu Praha 17, Žarnovica 12, Pardubice 11 a Kopřivnice 7. V deváté jízdě se ve skvělém stylu prezentoval Jakub Valkovič, který celá čtyři kola statečně odolával náporu Jana Macka. Avšak třetí místo nakonec připadlo Romanu Markovi, když Michal Danko ve třetím okruhu zajel na trávník se zadřeným motorem.

Tomáš Wanke přemítá nad vyprázdněnou kopřivnickou prachárnou:

„Vyčerpal jsem strategicky, co jsem mohl. Víc udělat nemůžu, Michal Škurla jel jako taktická rezerva, teď v jedenácté jízdě pojede Honza Macek. Roman je po tom pádu potlučený, bolí ho na hrudi.“

Pádům se nevyhnul ani Jan Macek

V rozjížďce s číslem jedenáct slavil Zdeněk Holub již čtvrté suverénní vítězství v řadě za sebou. Michal Škurla a Jan Macek jeli na nerozhodný výsledek, dokud však kopřivnický junior v první zatáčce posledního okruhu neupadl vinou mechanických problémů s motorem. Zaváhání se ale nevyhnula ani vedoucí Praha.

Porážku 5:1 jim nastrojili Patrik Mikel s Jaroslavem Petrákem. Ti v jedenácté jízdě odstartovali jako jeden muž, zatímco Petr Chlupáč s Filipem Hájkem tentokrát zůstali těmi druhými vzadu. V rozjížďce s číslem dvanáct ovšem stejnou mincí oplatili Martinu Gavendovi s Danielem Šilhánem, které odvedli již s letem pásky k šedivému žarnovickému nebi.

„Dáme to mladejm‘, ať je to spravedlivý,“ komentoval Radek Smetana fakt, že v závěrečné sérii nominačních jízd nefiguruje jméno jeho syna, ačkoliv doposud odepsal pouze jeden jediný bodík. Mezitím se v boxu Michala Danka tvrdě makalo na přípravě druhého motocyklu. Navzdory veškeré dřině však domácí benjamínek rozjížďku s číslem třináct nestihnul.

Jan Kvěch (bílá) drží v šachu Michala Škurlu (modrá)

V prvním oblouku Jan Kvěch podjel Michala Škurlu a v té chvíli již nemohlo být o pražském vítězství sebemenších pochyb. Patrik Mikel se před pražského závodníka v kopřivnické vestě nedostal, ovšem jeho bod dotáhnul jeho Pardubice na stejnou úroveň s Žarnovicou na druhém místě.

Nyní však byla řeč na Zdeňku Holubovi, aby dal pádnou odpověď. A on Mariána Šebiana nikterak nezklamal. Využil své pekelné rychlosti pro suverénní páté vítězství za sebou. Martin Gavenda držel Pardubice na dostřel od domácích, jenže ve druhém okruhu jej v prvním nájezdu předčil Petr Chlupáč.

Na samotný závěr domácí ochozy rozjásal Jakub Valkovič, jenž svým velkým sólem definitivně umístil žarnovickou sestavu na druhou příčku. Jaroslav Petrák jej nestihnul v první zatáčce a pak ho už nedohonil. Třetí Filip Hájek měl plnou hlavu starostí s odrážením Jana Macka, který však zkraje třetího kola upadl.

Jakub Valkovič (bílá) míří k triumfu v poslední rozjížďce před zraky Jaroslava Petráka (modrá) a Filipa Hájka (žlutá)

A tak se pořadí již nezměnilo. Pak se šlo na vyhlášení vítězů, ale konečné slovo za dnešním mítinkem i celou první ligou měli dešťoví bohové. Celou dobu jakoby měli strach zaútočit na postavení pražské Markétě. Nicméně o půl šesté večer se spustil řádný slejvák. Již bylo jasné, že plán B s přesunem první ligy na zítřejší dopoledne je pasé. Nicméně u vědomí dalšího dílu extraligy všichni napjatě sledovali, co na vodní kapky řekne sama dráha.

 

Hlasy z depa

Pražané slaví vítězství i přebornický titul

„Pěkný závody,“ pochvaloval si Jan Kvěch. „Docela se dařilo, akorát tu jednu jízdu jsme se se Smetákem zahrabali na startu. Zdenda Holub nám ujel a už jsme ho nedohonili. Jsem spokojenej‘, ale uvidíme zejtra.“

„V pohodě,“ odpovídal Ondřej Smetana, jak se mu dnes jelo. „S Honzou Kvěchem jsme jeli pěknou dvojici. Mrzí mě ztracenej‘ bod se Zdendou, ale ten tady jel dobře. Jel jsem jen tři jízdy, šlo o to, aby si zajezdili kluci.“

„Až na tu jednu jízdu dobrý,“ limitoval Filip Hájek svou spokojenost. „Špatný nastavená, nejelo to, měl jsem taky špatnej‘ start. Změnili jsme to na třetí jízdu, ale ve čtvrtý mě Jarda vyvez‘.“

Zdeněk Holub byl dnes opravdovou žarnovickou jedničkou

„Dneska dobrý,“ odtušil Zdeněk Holub. „Zejtra se uvidí. Umím to naladit. Měl jsem to proto tak rychlý…“

„Škoda první motorky,“ litoval Jakub Valkovič. „Zdálo se mi, že je lepší, ale ve druhé jízdě prasklo výfukové koleno. Musel jsem jet na druhé motorce. První jízdu ještě nebyla naladěná, pak jsem dvakrát vyhrál, takže to nebylo špatné.“

„Dobrý,“ usmíval se Patrik Mikel. „Konečně mi to sedlo, starty byly lepší. Pořád to není tam, kde chcu, aby to bylo. Ale hlavně, že je tam postup. Je vidět, že to má cenu.“

Jaroslav Petrák – na snímku před Petrem Chlupáčem – se trojky nedočkal

„Jsem unavenej‘, nevyspalej‘, takovej‘ jsem nebyl ve svý formě,“ vyprávěl Jaroslav Petrák. „Mohlo to bejt‘ lepší. Nezklamal jsem až na tu poslední jízdu. Chtěl jsem i nějakou trojku a myslel jsem, že mi to tam vyjde. A nevyšlo to. Dráha byla pěkná, hlavně to bylo rychlý.“

„Nevím, nestíhal jsem to sledovat,“ reagoval Martin Gavenda na klasický dotaz magazínu speedwayA-Z, jaké to bylo. „Já nic moc, nemůžu se trefit do převodů, aby to tady rozumně fungovalo.“

Společný snímek všech účastníků

„Pěkný závody,“ hodnotil Michal Škurla. „Jeden defektík, ale jinak super. Škoda první jízdy, nebylo to ještě dochytaný. Ve druhý jízdě přišel ten defekt z druhýho místa. Ale jinak to byl dobrej‘ trénink na extraligu zejtra, člověk aspoň ví, s čím začít.“

„Moc mi to tady nešlo,“ připouštěl Jan Macek. „Dráha mi nesedla, moc tahala za ruce. Dvakrát jsem během závodu lehnul. Jednou kvůli motoru, podruhé to byla moje chyba. Měl jsem si to nadjet, nenadjel jsem si to a taky jsem na to doplatil.“

Filip Hájek létá nad hlavami svých kolegů
1. AK Markéta Praha 29
Jan Kvěch 2 3 1 – 3 9(2)
Ondřej Smetana 3 3 2 – 8
Filip Hájek 2 – 0 3 1 6(1)
Petr Chlupáč 1 1 2 2 6(1)
2. Speedway Club Žarnovica 24
Zdeněk Holub, Praha 3 3 3 3 3 15
Jakub Valkovič 1 2 0 3 3 9
Michal Danko 0 0 E – M 0
3. AMK ZP Pardubice 21
Martin Gavenda 2 1 – 1 1 5(1)
Patrik Mikel E 3 1 3 1 8(1)
Daniel Šilhán – 0 – 0 0
Jaroslav Petrák 2 2 2 2 8(1)
4. Walbo Railway Kopřivnice 14
Michal Škurla, Praha 1 E 2 3 2 2 10
Jan Macek 0 1 0 2 F 0 3(1)
Roman Marek X – 1 – 0 1(1)
Zdeněk Holub (bílá) vyhrál všech pět svých jízd a na snímku vede před Jaroslavem Petrákem

Konečná prvoligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 4-0-0-0 123 12
2. Kopřivnice 0-3-0-1 85 10
3. Žarnovica 0-1-2-1 75 8
4. Pardubice 0-0-2-2 74 6
Jan Kvěch (bílá) právě odstartoval na Romana Marka

Foto: Karel Herman

Michal Škurla (červená) letí do čela, avšak Patrik Mikel (žlutá) a Jaroslav Petrák (bílá) drží v šachu jeho parťáka Jana Macka (modrá)