Jan Pecina a Lukáš Volejník pili šampaňské i v reklamě na pravou zimu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Růžená – 30. ledna
Jak báječné je snídat v pohlednici, psal už Vítězslav Nezval. Obdobné pocity jako český klasik si mohli včera vychutnat Jan Pecina s Lukášem Volejníkem. Zimní kulisy druhého dějství českého šampionátu ledařských družstev připomínaly barevné fotografie z katalogu cestovní kanceláře. Duo ze severočeské Osečné ovšem nemělo cestu za druhým zlatým věncem a udržení průběžného vedení jednoduchou. Lukáš Volejník kvůli upadlé páčce spojky do rozjížďky s číslem jedna ani nenastoupil. Led se tříštil a dráha byla náročná, důsledkem čehož bylo větším množství pádů. Jeden se nevyhnul ani Lukáši Volejníkovi. Nicméně v kombinaci s netradičně oholeným kolegou hromadili body. A když Pawel Strugala ve vzájemné jízdě upadl, mohli myslet opět na vítězství. K němu jim scházelo porazit Charly Ebnera a Josefa Kreuzbergera v rozjížďce s číslem jednadvacet poměrem 5:1. Kvůli pádu Charly Ebnera se muselo opakovat. Josef Kreuzberger Čechů dlouho ukazoval výfuk, jenže v poslední zatáčce před šachovnicovým praporem upadl.

Smolný začátek
Zlatavé sluníčko, šmolkově modré nebe a čistoskvoucí bílá oblaka. A všude spousta sněhu. Takové kulisy provázely druhé dějství domácího šampionátu ledařských dvojic. Dodávky se závodními motocykly se jen s obtížemi škrábaly po zamrzlých silnicích nahoru z Tábora vstříc rekreačnímu středisku Růžená.

Cílem jejich cesty byl rybník Pařezitý s ledovým povrchem o síle přes dvacet centimetrů na své zamrzlé hladině. Idylku kazil snad jen vítr, který vanul od hráze směrem k improvizovanému depu. Nejméně času užít si romantickou zimu měl Piotr Hejnowski.

Pakliže si někdy myslel, že loňská záměna Růžené u Jistebnice s Růženou u Jihlavy v podání Stefana Pletschachera nemá šanci na reprízu, krutě se mýlil. Dnes ji zopakoval Piotr Hejnowski. Ke všemu ho zlobilo řazení jeho dodávky, ale naštěstí se do správné obce dostal včas. Na celé věci byla pikantní především skutečnost, že Polák tady loni už závodil…

Předkrm závodního menu obstarali klasici na šroubkách. Vladimír Višváder, Pavel Fuksa, Jan Holub, Miroslav Vondráček a Michaela Krupičková se stopětadvacítkou dokázali publiku, že mají proč litovat absence obdobného podniku na oficiální bázi.

Hlavní díl pozornosti diváků, jichž se tentokrát ve srovnání s loňskem sešel vskutku skrovný počet, poutaly ježaté ledařské speciály. Martin Pösch a Mario Schwaiger zahustili konkurenci. Jan Pecina, který se oholil kvůli žertovným narážkám technika Alexandra Kopeckého na negativní vliv vousů na rychlost, s Lukášem Volejníkem měli rázem víc oříšků na rozlousknutí.

Ke všemu se jim v úvodu lepila smůla na paty. Před druhou jízdou Lukáš Volejník obkroužil tréninková kolečka, která nahradila obvyklý trénink s ohledem na ušetření povrchu dráhy. Jenže od roštu se musel vrátit do depa, protože mu upadla páčka spojky. Osamocený Jan Pecina však odvedl Johana Brucknera už od startu.

Osečné II však nebyla dopřána remíza se svými favorizovanými kolegy. Martin Běhal se stal první obětí rozbitého oválu. Ve třetím kole skončil v první zatáčce ve vnitřní sněhové bariéře. Naštěstí pro ambice leaderů průběžné klasifikace se bodové ztráty nevyhnuly ani ostatním týmům.

Do první jízdy vůbec nenastoupil Švýcar Markus Birn. V okamžiku startu svařoval stupačku, jenž mu praskla při tréninkových okruzích. Pawel Strugala znovu dokázal lepšící se formu od svého lednového debutu ve Flimsu. Ve výjezdu z druhé zatáčky druhého kola minul Martina Pösche, který po boku Kevina Rowanda nahradil Marka Uzzella, a zajistil helvetskému kříži remízu.

Stále zlepšující formu prokázal i Petr Klauz. Zatímco po vylétnutí pásky rozjížďky s číslem tři vystřelil dopředu Charly Ebner, český borec držel jeho paráka Josefa Kreuzbergera v šachu. Rakušan se ovšem nehodlal smířit s porážkou jen tak, ale teprve v první zatáčce druhého kola se vnější stranou dostal na druhou příčku.

Petr Klauz však útočil i nadále. V předposledním oblouku tlačil Josefa Kreuzbergera na venek. Rakušan se však dostal až do bariéry sněhu a oba závodníci upadli. „Chtěl jsem body,“ omlouval se Petr Klauz o chvilku později v depu. „O kousek jsem tam byl, o kousek.“ Z repete byl vyloučen, a protože Jan Hutla najel do pásky, pár Charly Ebner – Josef Kreuzberger se s pěti body ujal vedení v průběžné klasifikaci.

Nic není definitivní
Pět bodů byl skvělý počin, nicméně všechny papírové předpoklady dnes hořely jako papír. Mario Schwaiger byl v Osečné za hvězdu a svou misi se jal plnit v rozjížďce s číslem čtyři. Od samotného úvodu se usadil v čele, které neopustil ani na sebekratší okamžik. Pawel Strugala jej ohrožoval, avšak jeho útoky skončily kotrmelci už ve druhém kole.

Vzápětí Martin Pösch zmizel Johanu Brucknerovi už od startu. Martin Běhal držel třetí příčku, leč na začátku třetího kola ji ztratil ve prospěch permanentě útočícího Kevina Rowanda. Tato remíza hrála do karet prvního páru Osečné. Jan Pecina vyhrál rozjížďku s číslem šest stylem start – cíl. Lukáš Volejník sváděl urputný duel s Petrem Klauzem. Ten ve druhé zatáčce druhého kola udržel vnitřní stopu a posunul se na druhou příčku. Avšak Lukáš Volejník pracoval usilovně na vendetě.

V předposledním oblouku navedl svůj stroj pod Petra Klauze, aby už na protilehlé rovince byl druhý zase on. „Je to rozbitý,“ varoval jeho parák Jan Pecina bezprostředně po sundání přilby. „Vlažil jsem a stejně málem upad‘. Rychlost tam musíš mít, ale chce to opatrně. Je to fakt o držku.“

Jeho slova si měli vzít k srdci největší soupeři Osečné v boji o dnešní triumf i čelo průběžné klasifikace. Josef Kreuzberger a Charly Ebner se po vylétnutí pásky museli usadit za zadním kolem Mario Schwaigera. Oba dva však svého krajana proháněli. Jenže Charly Ebner v nájezdu do druhého kola přehnal svou snahu a upadl v ledové tříšti.

Pavel Kubeš v roli arbitra musel opět vylučovat. Osamocený Josef Kreuzberger neměl při repete proti Mario Schwaigerovi sebemenší šanci. Navíc Piotr Hejnowski znovu skóroval jedním bodem a aspirace polsko-rakouského páru rostly. Po první třetině dostihl na čele Jana Pecinu s Lukášem Volejníkem.

Ti se dostali do akce v deváté jízdě. Jan Pecina vyměnil svou bleskovou reakci na let pásky za vedoucí příčku. Lukáš Volejník za ním mířil do první zatáčky jako stín. Martin Pösch byl na protilehlé rovince až za nimi, ovšem vytrvale čekal na příležitost. Ta přišla už ve druhé zatáčce, kdy Rakušan jedním vrzem překonal český pár.

Ve druhém kole to bylo pro Osečnou ještě horší. Oba závodníci jeli zeširoka do prvního oblouku. Lukáš Volejník po pravici Jana Peciny se nemohl těšit luxusu nadbytečného prostoru. Zachytil o sněhovou bariéru a převrátil se.

„Bylo tam málo místa,“ omlouval se v depu. „Neodhad‘ jsem to.“ Z opakovačky vzápětí vypadl Kevin Rowand kvůli kontaktu s páskou. Jan Pecina opět oslnil rychlým startem. Statečně vzdoroval atakům Martina Pösche. Rakušan se však spodní stranou první zatáčky ve třetím kolem přece jen protáhl pro tři body.

Další bodová ztráta postihla Osečnou ve čtrnácté jízdě. Neporazitelný Mario Schwaiger udržel čistý štít i při svém čtvrtém účinkováním na hladině Pařezitého. Odstartoval stejně briskně jako Jan Pecina, ovšem do prvního nájezdu se rovnal dřív. I když Piotr Hejnowski opět nebodoval stejně jako o jízdu dříve v duelu s Petrem Klauzem a Janem Hutlou z něho a Maria Schwaigera udělal leadery průběžné klasifikace.

O vedení se však museli dělit s Charly Ebnerem a Josefem Kreuzberger. Rakušané však na svém čtrnáctibodovém kontě mohli mít o dva body více. V rozjížďce s číslem čtrnáct nekompromisně vyřešili Johana Brucknera. Ve třetím kole ovšem Josef Kreuzbergem musel předčasně zastavit s defektem.

Štěstí se usmálo na Osečnou zlatým úsměvem
Jan Pecina s Lukášem Volejníkem měli po dvou třetinách u svých jmen zapsaných třináct bodů. O jeden méně než oba vedoucí týmy. Stejně jako Martin Pösch a Kevinem Rowandem. A právě mezi těmito čtyřmi dvojicemi se mělo rozhodovat v závěrečných sedmi jízdách.

Pakliže se obou Čechů týče, nemohli pro svůj triumf udělat více. V rozjížďce s číslem osmnáct se pustili do Švýcarů. Lukáš Volejník jel vpředu a stále se snažil odrážet nájezdy Pawla Strugaly. Ten ovšem v první zatáčce druhého kola škrtnul o zadní kolo vedoucího Čecha a upadl. Opakovaná jízda přinesla velké sólo Lukáše Volejníka a Jana Peciny.

Pět bodů bylo ve hře o zlaté věnce nesmírně pádným argumentem. A to tím spíše, nemohl-li se maximálním ziskem pochlubit žádný z bezprostředních konkurentů. V šestnácté jízdě se Martin Pösch postaral o remízu s dvojicí svých krajanů. V první zatáčce z vedoucí pozice zmařil nájezd Charly Ebnera. Josef Kreuzberger ho sice ve výjezdu do třetího kola podjel, avšak Martin Pösch se v posledním oblouku před cílem přece jen natáhl pro tři body.

Vzápětí Mario Schwaiger přidal další korálek do vítězné šňůry, když odstartoval na Johana Brucknera. Piotr Hejnowski na protilehlé rovince minul Martina Běhala. A při studiu programu při poslední úpravě dráhy neskrýval spokojenost. „Vypadá to na dobrý výsledek,“ liboval si. „Budeme hodně vysoko.“

Polákovu touhu v rozjížďce s číslem devatenáct podpořil jeho parák Mario Schwaiger. Kvůli pádu Kevina Rowanda se muselo startovat znovu. A zatímco při prvním pokusu hrál hlavní roli Martin Pösch, nyní se Mario Schwaiger stal absolutním pánem situace.

Mario Schwaiger s Piotrem Hejnowskim skončili na dvaadvaceti bodech, Martin Pöscha a Kevinem Rowandem měli osmnáct. Stejným počtem se mohli chlubit i Jan Pecina a Lukáš Volejník. Dvojici Osečné čekal poslední výjezd na ovál v úplně poslední jízdě, v níž jim rozpis přihrál do cesty sedmnáctibodové Charly Ebnera a Josefa Kreuzbergera.

Matematika byla jednoduchá. K českému vítězství vedlo jedině pět bodů. Po startu se dopředu dostal Lukáš Volejník. Jeho kolega však zůstal vzadu. Z první zatáčky sice vyjel jako třetí před Charly Ebnerem, avšak v cílové rovince úvodního okruhu byl Rakušan zase třetí.

Záhy minul svého kolegu a z jedné vody na čisto se pustil do vedoucího Lukáše Volejníka. Ovšem ve druhé zatáčce druhého kola zachytil o jeho zadní kolo a upadl. Byl vyloučen a s pořezanou rukou mohl jen sledovat repete. Také tentokrát předvedl Lukáš Volejník skvělý start. Jan Pecina se pohyboval těsně za ním.

Jenže Josef Kreuzberger vyčkával na správný okamžik. Jan Pecina se ve druhé zatáčce dostal příliš vpravo. Rakušan ho podjel a zároveň vystřídal Lukáše Volejníka na čele. Remíza by Osečné garantovala jen rozjezd o třetí příčku. A zdálo se, že v silách jejich jezdců není už běh událostí změnit.

Josef Kreuzberger mířil vstříc triumfu. Ale ouha! Startmaršál už třímal v rukou šachovnicovou vlajku. Přišla poslední zatáčka, která zatřásla stupni vítězů. V jejím výjezdu vedoucí Rakušan upadl. Lukáš Volejník a Jan Pecina přehřměli okolo něho. A pět bodů je rázem z nejistého třetího místa dostalo rovnou na vrchol.

Hlasy z depa
„Dnešní závod stál pro mě za hovno,“ netajil se Jan Pecina. „Nechci hanit led, ale bylo to rozbitý. A na to já nemám. Těšíme se už na závody u nás. Snad to potvrdíme. Finálovou jízdu už nechávám mladšímu kolegovi.“

„Dramatický,“ odpověděl Lukáš Volejník na otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Ale po smolným začátku byl dobrej‘ konec. Nejdřív páčka, pak pád. Bylo tam málo místa, mám málo zkušeností a neodhad‘ jsem to. Ale spokojenost. Budeme doufat, že to vyjde i potřetí. Uděláme pro to všechno.“

1. SK Osečná   23
Jan Pecina 3 3 2 1 2 2 13(3)
Lukáš Volejník – 2 X 2 3 3 10(1)
 
2. Polsko/Rakousko   22
Piotr Hejnowski, PL 1 1 0 0 1 1 4
Mario Schwaiger, A 3 3 3 3 3 3 18
 
3. Velká Británie/Rakousko   18
Martin Pösch, A 2 3 3 3 3 2 16
Kevin Rowand, GB 1 1 T X 0 X 2(1)
 
4. Rakousko   17
Charly Ebner, A 3 X 3 3 1 X 10(1)
Josef Kreuzberger, A 2 2 1 E 2 F 7(1)
 
5. Švýcarsko   15
Markus Birn, CH – 2 1 0 – 1 4
Pawel Strugala, CH 3 X 3 2 3 X 11
 
6. SK Osečná II   13
Johan Bruckner, A 2 2 2 ex 2 3 11
Martin Běhal F 0 E 2 0 0 2
 
7. Klauz/Hutla   13
Petr Klauz X 1 2 2 2 2 9
Radek Hutla T 0 1 1 1 1 4(4)

Poznámka: Johan Bruckner byl v rozjížďce s číslem třináct vyloučen za vyjetí z dráhy.

Finálová jízda čtyř nejlepších jednotlivců:

Mario Schwaiger, Pawel Strugala, Martin Pösch, Lukáš Volejník

Poznámka: Jan Pecina přenechal své místo Lukáši Volejníkovi.

Průběžné pořadí po dvou závodech:

  Hamr Růžená TOTAL
  23.1. 30.1.  
1. Jan Pecina, Lukáš Volejník 27 23 50
2. Charly Ebner, Josef Kreuzberger 25 17 42
3. Josef Bruckner, Martin Běhal 20 13 33
4. Piotr Hejnowski, Mario Schwaiger 9 22 31
5. Martin Pösch, Kevin Rowand, Mark Uzzell 13 18 31
6. Petr Klauz, Radek Hutla 17 13 30
7. Markus Birn, Pawel Strugala 13 15 28

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)