Čeští kolibříci se na počátku prázdnin ve světě blýskli

Hauenstetten a Heusden-Zolder – 29. a 30. června
Letní prázdniny se ještě nestačily pořádně rozkoukat a čeští kolibříci vyrazili do světa. Luboš Krejča zažil svou mezinárodní premiéru v Hauenstettenu, zatímco ostřílenější Vojtěch Šachl, Bruno Belan a Adam Bednář se vypravili až do belgického Heusden-Zolderu. A rozhodně se domů nevraceli s prázdnýma rukama.

 

Před evropskými sajdkárami v Bavorsku

Hauenstetten patřil převážně sajdkárům

Bavorský Hauenstetten patří k mnoha místům v Německu, kde místní klub pořádá plochodrážní závody jednou do roka. Stejně jako se u nás jezdí kupříkladu přírodní motocyklové okruhy nebo automobilové závody do vrchu. Proto pro diváky bývá připraven bohatý program, který obvykle obsáhne oba víkendové dny.

Hlavním podnikem v Hauenstettenu bylo semifinále evropského šampionátu sajdkárů.  Rtuť teploměru si domluvila rande s šestatřicítkou, za níž se k všeobecné nevoli neostýchala šplhat. Nakonec se z vítězství radovali domácí favorité Raphael San Millan s mitfárou Benediktem Zapfem.

Luboš Krejča po závodě se svým otcem Ladislavem

To se však odehrávalo až v neděli a nás zajímá sobota. V rámci jednoho z doprovodných závodů, oficiálně Juniorenklasse B se představil i Luboš Krejča. Pražský závodník spolu se svým otcem objevil na internetových stránkách klubu přihlášku, vyplnil ji. A světe div se, pořadatel ji akceptoval.

Sobotní pořad se dostal do skluzu, proto se odjely jen tři rozjížďky. Finálová jízda se již nestihla. Zatímco se Patrik Hyjek těšil z vítězství před Patricií Erhardt, Luboš Krejča se dělil o třetí místo s Mario Häuslem, což pořadatelé vyřešili, že oběma dali pohár.

 

Jednoznačná sóla i dech beroucí dramata

Vojtěch Šachl vede před Luke Harrisonem

V belgickém Heusden-Zolderu byly stopětadvacítky jedním ze třech závodů, zatímco o ostatní se postaraly pětistovky na mezinárodní i národní úrovni, byť tři Belgičany tady doplnili Nizozemci a Francouzi. Čeští kolibříci zahájili svůj mítink ve velkém stylu.

Adam Bednář vyhrál rozjížďku s číslem jedna stylem start – cíl. A stejně tak ve třetí jízdě Bruno Belan. Mezitím se Vojtěchovi Šachlovi nevyvedl start. Nicméně rychle vysvětlil Angličanovi Sonny Springerovi, že to s Čechy za řidítky motocyklů Shupa nebudou mít jednoduché.

V semifinále 2 se vedoucí Bruno Belan brání Adamu Bednářovi, který ovšem upadl

Ale start byl slabinou Vojtěcha Šachla i v šestnácté jízdě. Dlužno podotknout, že pro stopětadvacítky šlo o čtvrtou jízdu v pořadí, protože čísla byla pro všechny tři kategorie společná. Snažil se sice dohonit Luke Harrisona, nicméně musel kvitovat prohru. Stejně tak Bruno Belan, jehož o punc neporazitelnosti připravil Adam Bednář.

Ten však nezvládl start čtyřiadvacáté jízdy. Dlouho jezdil poslední, aby se v posledním kole natáhnul pro bod na úkor Freddier Foxe-Barona. Avšak Bruno Belan a Vojtěch Šachl hned vzápětí zahráli velká sóla. Avšak i Vojtěch Šachl si měl prožít velké drama.

 

Podívaná graduje

Česká dvojice ve finále – Bruno Belan a Vojtěch Šachl

V jeho poslední jízdě základního rozpisu se mu motocykl zvedl na zadní, navíc si vykopnul rychlost. Zařadil zpátky a pak začal ten správný cirkus. V prvním kole překonal jednoho soupeře, vzápětí druhého a najednou dýchal na záda Brunovi Belanovi. V posledním kole jej předjel. A v tom Luke Harrisonovi odešel motor a Vojtěch Šachl vyhrál!

V semifinále se sešli všichni tři Češi. Vojtěch Šachl si vybíral pozici jako první a zvolil modrou. Z ní změřil Luke Harrisona stylem start – cíl. Ve druhém semifinále spadl Adam Bednář z prvního místa. Bruno Belan se ho lekl, ubral, ztratil místo a dojel druhý.

Čeští kolibříci se ani v Belgii neztratili

Adam Bednář mezitím sebral z pod mantinelu motocykl, který mu nezhasnul. Vyrazil na stíhací jízdu a v cíli mu chyběl bod na čtvrtého Freddie Foxe-Barona. Kvůli pádu nebyl stejně klasifikován a bohužel nepostoupil do finále.

A to bylo drama! Vojtěch Šachl a Brunem Belanem jeli dvojice, dokud je nenakopla díra. Divišovský závodník udržel první místo a vyhrál celý závod. Slaňák dojel třetí za Benem Triggerem, ale všechny body se sčítaly, takže na pódiu stál jako druhý v pořadí.

 

Malá Markéta v úterý odpoledne

V Čechách bude možnost vidět kolibříky v akci již v úterý odpoledne. Na malé Markétě svým desátým závodem pohárová série PRO-TEC Speedway Mini Cup. Právě z ní se rekrutovali nejen Jan Kvěch a Petr Chlupáč, kteří včera s přehledem postoupili do evropského finále juniorů, ale i další úspěšní závody. Není složité být u procesu zrodu dalších plochodrážních hvězd, vždyť stačí od stanice metra Petřiny šlapat jen pár desítek metrů.

 

Foto: Lucie Šachlová, Ladislav Krejča a oficiální tiskový servis FIM Europe