Za zdar sobotních ledů by se pořadatelé upsali snad i ďáblu

Hamr na Jezeře – 21. ledna
Co dělat, když nevyzpytatelné počasí konečně dovolí uskutečnit ledové závody a přitom na ně nemůže přijet celá česká jezdecká základna? Odpověď je jednoduchá. Uspořádat šampionát republiky dvojic. O účinnosti této formule přesvědčila už loňská sezóna. Konec konců, proti by nemohl být ani ten největší škarohlíd. Závodníkům se nabízí možnost svezení, jehož je v kontinentální části Evropy jako šafránu. Diváckou obec ledy táhnou. A pořadatelé by za úspěch svých podniků, které je stály už nesmírnou porci dřiny, upsali svou duši snad i samotnému ďáblovi.

První díl mistrovství republiky dvojic na ledové dráze startuje tuto sobotu, tedy 23. ledna, úderem třinácté hodiny v severočeském Hamru na Jezeře. Tým z Osečné opustil louku v obci a vytyčil 370 metrů dlouhý ovál na hladině rybníka nedalekého rekreačního střediska. Závodní dráha splňuje všechna bezpečnostní kritéria, takže by nemělo docházet ke sporům o blízké stromy či potok jako v minulém roce.

Závodit se bude systémem klasických dvojic, tedy střetnutí sedmi týmů na jednadvacet jízd. Základem startovní listiny jsou čeští závodníci. Roli mírného favorita mají domácí Jan Pecina a Lukáš Volejník, jenž prošli v Saalfeldenu ohněm letošního mistrovství světa. V páru nastoupí i Radek Hutla s Petrem Klauzem.

Martin Běhal je ovšem už lichým do počtu, a tudíž musel dostat zahraniční posilu. Stejně jako loni v Růžené bude mít za kolegu Rakušana Mario Schwaigera. V závodě nastoupí také dvě dvojice Polska, první ve složení Piotr Hejnowski a Miroslaw Daniszewski a druhá Marcin Sekula a Pavel Strugala, Rakušané Charly Ebner a Josef Kreuzberger a Angličané Mark Uzzell a Kevin Rowand.

Jak se tam dostat:
Rekreační středisko Hamr na Jezeře je dostupné po státní silnici číslo 278 za Českým Dubem a Osečnou, na tuto silnici najedete při sjezdu z rychlostní silnice Praha – Liberec v Hodkovicích nad Mohelkou. Další možný příjezd je z Liberce okolo Ještědu přes Osečnou a dále doprava na Hamr na Jezeře.

Startovní listina:

SK Osečná: 1 Jan Pecina
  2 Lukáš Volejník
 
Polsko: 3 Piotr Hejnowski, PL
  4 Miroslaw Daniszewski, PL
 
Rakousko: 5 Charly Ebner, A
  6 Josef Kreuzberger, A
 
Velká Británie: 7 Mark Uzzell, GB
  8 Kevin Rowand, GB
 
SK Osečná II: 9 Mario Schwaiger, A
  10 Martin Běhal
 
Polsko II: 11 Marcin Sekula, PL
  12 Pawel Strugala, PL
 
Klauz/Hutla: 13 Petr Klauz
  14 Radek Hutla

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)