Sobotní rozjezdy byly pro bratry Klatovské vítězné

St. Johann a Sanok – 16. ledna
Čeští plochodrážní reprezentanti, bratři Antonín a Jan Klatovští se v sobotu večer vybojovali postup do letošního finále mistrovství světa na ledové ploché dráze. Postup staršího Antonína se čekal i vzhledem k tomu, že třicetiletý syn našeho vicemistra světa v této disciplíně je pravidelným účastníkem závěrečných bojů od roku 2001, naopak postup mladšího Jana je obrovským překvapením. Poprvé od roku 1995 budou ve fináloé části dva Češi.

V rakouském St. Johannu, kde byl Jan jediným českým jezdcem ve startovní listině, se bojovalo o pět postupových míst doslova a do písmene až do závěrečné jízdy večera devět jezdců. Suverénním vítězem se stal Rus Pavel Čajka před svým krajanem Igorem Kononovem, oba ztratili pouze jeden bod. O vítězi měla rozhodnou dodatková jízda, do ní však Kononov nedokázal nastartovat svůj motocykl a závod tak bez boje vyhrál jeho krajan. Třetí skončil domácí Franz Zorn, kterého přiško podpořit více jak sedm tisíc diváků.

Také o posledním postupovém místě musela rozhodnout dodatková jízda. Do ní se kvalifikoval díky skvělému závěru náš sedmadvacetiletý jezdec, kterého v jedné z jízd rozhodčí vyloučil za přejetí vnitřního okraje dráhy. „Nemůžu to posoudit, protože ta čára tam od čtvrté jízdy nebyla vidět, ale jel jsem nalepen na Sereniuse a tak buď jsme měli být vyloučeni oba nebo nikdo,“ řekl k incidentu náš jezdec, který Švéda v této jízdě porazil, ale o tyto dva body diskvalifikací přišel.

„Děsně jsme se naštval a v konkurenci jaká tady byla jsem už v postup moc nevěřil, ale táta říkal, že prazit můžu všechny a a to nebalím.“ Starší Klatovský měl pravdu, osm bodů ze zbývajících tří jízd , porážka pouze s Čajku když zejména jeho vítězství nad mistrem světa z roku 2004 Dmitrije Bulankinem, kterého vlastně vyřadil z letošního mistrovství světa mu vyneslo účast v dodatkové jízdě o poslední postupové místo. V ní Seréniuse opět porazil, tentokrát však rozhodčí jeho vítězství uznal a švédský dvojnásobný mistr světa tak bude poprvé od roku 1978 chybět v bojích o světový titul.

Antonín Klatovský si vlastně po celý závod hlídal v polském Sanoku přímý postup za suverénní ruskou trojicí Ivan Ivanov, Nikolaj Krasnikov a Danil Ivanov. Ti si brali body pouze mezi sebou a jejich postavení na stupních vítězů rozhodla až dodatková jízda. Za Švédem Svenssonem jistil poslední páté postupové místo. Jenže v závěrečné jízdě závodu se mu nepovedl start, získal pouhý bod v souboji s domácím Knappem a musel se utkat o přímý postup do finále právě s tímto Polákem a Holanďanem Stellingwerfem.

Dodatkové jízdy však byly v sobotu večer pro bratry Klatovské vítězné a tak i on zhruba o hodinu později následoval svého bratra a budou spolu absolvovat seriál pěti dvoudenních finálových závodů, který začne 6. února v Togliatti a vyvrcholí 21. března v Berlíně.

Foto: Antonín Škach

Zdroj: Na základě informace Petra Moravce pro ČTK