Kompromisy letošních českých dvojic skončí až na startovním roštu nedělní rozjížďky s číslem jedna

Kopřivnice – 20. června
Po nedělní Speedway Grand Prix na Markétě naložili členové kopřivnického klubu nafukovací bariéry, aby je odvezli na svůj Letní stadión. Záměr uspořádat před rekonstrukcí sportoviště český šampionát dvojic o dva měsíce dříve již tuto neděli klapnul. Ale kompromisy pokračovaly i při tvorbě sestav a nakonec se o mistrovský trůn popere jen šest dvojic. Jisté je, že poprvé od roku 2012 uvidíme korunovací jiného šampióna.


Tipujte:

Kdo se v neděli stane mistrem republiky dvojic?

View Results

Loading ... Loading ...

Škatulata hejbejte se pořád a bez ustání

Jan Kvěch patří k esům, která by se v Kopřivnici nemusela objevit

Extraliga anno domini 2012 nebyla pro Mšeno příliš vydařená. A tak si na svůj srpnový šampionát dvojic pozvali hvězdnou sestavu Przemyslawa Pawlickeho a Madse Korneliussena ,která bez větších potíží usedla na trůn. Pak nastala pardubická éra. Václav Milík střídal kolegy jako dívka lehčích mravů milence, nicméně mezi lety 2013 a 2018 připravil Zlatou přilbu o titul pouze Slaný před pěti lety. A to ke všemu v jejím Svítkově, kam byl závod přeložen z Divišova.

Ve startovní listině najdeme pouze dva kluby, které v minulosti dokázaly titul získat. Pochopitelně Prahu, jež na vítězství čeká již od sezóny 2011 a i letos staví dvě sestavy. A potom Kopřivnice, kterou díky spolupráci se společností MPM Trading Michala Stárka vyhrála před zraky svého domácího publika v září 2002 s hostujícími Pražany Bohumilem Brhelem a Adrianem Rymelem.

Na hostování cílil domácí celek i pro neděli. Jenže Martin Málek nakonec pojede za Březolupy jako již mnohokrát s Martinem Gavendou. A Josef Franc oblékne vestu Olympu společně s Janem Kvěchem. Ambiciózní juniorský tandem byl rozdělen, jelikož Petr Chlupáč pojede po boku Ondřeje Smetany ve vestě Markéty.

Snímek jakoby symbolizoval rozchod březolupského páru – Patrik Mikel v Kopřivnici nepojede, jelikož se Martin Gavenda vrací ke spojení s Martinem Málkem

Ondřej Smetana měl být dle původního plánu kolegou Zdeňka Simoty. Místo něho Plzeň usilovala o Michala Škurlu, ovšem ten byl nakonec zapůjčen do Kopřivnice, kde nastoupí s juniory Janem Mackem a Romanem Markem. Západočeši nakonec následovali Pardubice a Slaný a z šampionátu odstoupili. A Vladimíru Vopatovi z jeho loňské úspěšné sestavy zbyl jen Zdeněk Holub.

Mesiáš české extraligy, jímž sestavení SC INTERTEAM se po včerejšku na hrotu české extraligy zbavil Slaného, si pozval jediného cizince startovní listiny. Norbert Kosciuch ovšem v našich plochodrážních délkách a šířkách není vůbec neznámým pojmem. Za zahraniční borce pochopitelně není možné považovat Slováky.

David Pacalaj rehabilituje zraněné vazy své levé nohy a do sedla nemůže ještě ani Michal Tomka. Sestavu Speedway Clubu Žarnovica proto tvoří Ján Mihálik a Jakub Valkovič. Vzhledem k šesti týmům a filozofii střetu každého s každým, nás v nedělní Kopřivnici čeká patnáct rozjížděk.

 

Bratr Žižka by neměl co přivírat

Z včerejší sestavy INTERTEAMu zůstal Vladimíru Vopatovi jen Zdeněk Holub, Jakub Valkovič pojede za Žarnovicu, Martin Vaculík pochopitelně vůbec

Letošní šampionát dvojic je jeden velký kompromis. Nicméně pořadatelům nezbylo nic jiného než hrát vabank při poněkud neomaleném postupu otců města, kteří zpomalili skvěle se rozbíhající plochodrážní renesanci pod hradním kopcem Šostýnem. Pomineme-li flat track s náhradním datlem zkraje července, motocykly zde budou závodit s největší pravděpodobností až za dva roky.

Vypjatá situace Kopřivnice evidentně stála i za velkorysostí sportovní komise, která přivírala obě oči asi jako hejtman Žižka po úspěšném zásahu velitele hradu Rábí Přibíka Kočovského léta páně 1421. Reglementů bylo porušeno mnoho, nicméně účel světí prostředky.

Termín uzávěrky přihlášek byl stanoven na minulou sobotu. Jenže ještě v úterý musel Petr Moravec kromě řešení sestav na slánskou extraligu a snášení buzerace polského sudího při juniorských dvojicích ve Svítkově dávat do kupy ještě kopřivnický mítink.

Josef Franc si včera ve Slaném neváhal stoupnout si ke Štěpánce Nyklové, Petru Markovi a Karlu Průšovi, ale při kopiřvnickém závodě půjdou žerty stranou

Jeho seznam přihlášených byl uzavřen až v úterý večer. „Akceptovali jsme skutečnost, že se jedná o náhradní termín a problémy jednotlivých účastníků,“ vysvětlil Petr Moravec postoj řídícího orgánu české ploché dráhy.

Přitom však jedním dechem připomněl možnost, že se první finále juniorského mistrovství světa v Lublinu či evropský pohár devatenáctiletých dvojic mohou ze soboty přesunout na neděli a dostat se tak do kolize s Kopřivnicí. Na týmy, které by takovým přesunem byly dotčeny, neplatí pravidla o změně závodníků v nahlášené sestavě.

V ostatních případech však jsou řády nekompromisní. Do prvního zasedání jury může každý soutěžící nahlásit náhradníka a udělat jedinou změnu v nahlášené sestavě.

Startovní listina českého šampionátu dvojic v Kopřivnici v neděli:

KFPD Třebusice: 1 Zdeněk Holub, 2 Norbert Kosciuch (PL)
Walbo Railway Kopřivnice: 3 Jan Macek, 4 Michal Škurla, 16 Roman Marek
PSK Olymp Praha: 5 Josef Franc, 6 Jan Kvěch
AK Březolupy: 7 Martin Gavenda, 8 Martin Málek
AK Markéta Praha: 9 Petr Chlupáč, 10 Ondřej Smetana
SC Žarnovica: 11 Ján Mihálik, 12 Jakub Valkovič

Foto: Pavel Fišer a Karel Herman