Pondělní termín nahustil konkurenci

Růžená – 8. ledna
Když Petr Moravec, předseda VV SPD, pouštěl do světa zprávu, že se ledový šampionát České republiky pojede v Růžené poblíž Jistebnice ve všední den, neskrýval své obavy z negativní reakce. Nicméně v současné době se zdá, že výhody převyšují možné ztráty. Večerní začátek s umělým osvětlením přiblíží mítink pracujícím lidem z blízkého okolí. A těm ze vzdálenějších míst by měla být dostatečnou omluvenkou pro den dovolené startovní listina. Den po světovém šampionátu v Saalfeldenu a mezinárodním podniku ve Flimsu tady máme něco, co historie českých ledů ještě nepamatuje.

Hlavním magnetem pondělního klání bude duel dvou stálých inventářů Grand Prix Antonína Klatovského a Antti Aakka. Česká ledařská jednička se bude chtít dozajista vrátit i na mistrovský trůn. Z něho spadl prakticky téměř před rokem na zamrzlém povrchu rybníku Pařezitého, když byl nakonec označen za viníka kolize se svým bratrem Janem a diskvalifikován.

Jan Klatovský už loni na domácích kolbištích vystoupil z bratrova stínu. A dozajista se do něho nebude chtít vracet ani nyní a boj o titul mistra republiky pojme opět ve velkém stylu. Kromě nich ve startovní listině figuruje dalších šest českých jmen.

Jan Pecina a Andrej Diviš jsou osvědčenými rutinéry. Lukáš Volejník se loni postaral o obrovské překvapení a letos se už dostal do reprezentace. Martin Běhal, třetí z party z Osečné, si rozmyslel svůj odchod. Po loňské show v Osečné se naostro vrací Radek Hutla, někdejší pardubický plochodrážník a později především pilot dragsteru. Mistrovským debutem projde i Petr Klauz, syn bývalého člena čakovického týmu, jenž vodil ježatý ledařský speciál ještě před čtyřmi lety.

Duel dvou borců z finálové série mistrovství světa zažily už České Budějovice v únoru 2006. Jenže startovní listina tentokrát překonává i památný divišovský Golden Spike. Vůbec poprvé na český led vyjedou Švédové. Budou jimi Joakim Söderström, Robert Henderson a Peter Koij. Mítinku v České republice se konečně dočká i Angličan Mark Uzzell, který se kvůli ledům neváhal odstěhovat do Švédska. V hlavní šestnáctce figurují i Poláci Piotr Hejnowski a Miroslaw Daniszewski a dobře známý Rakušan Martin Leitner.

Startovní listina – Růžená u Jistebnice, pondělí 11.1. v 18:00:

1 Jan Pecina
2 Jan Klatovský
3 Piotr Hejnowski, PL
4 Joakim Söderström, S
5 Andrej Diviš
6 Robert Henderson, S
7 Radek Hutla
8 Mark Uzzell, GB
9 Lukáš Volejník
10 Miroslaw Daniszewski, PL
11 Martin Běhal
12 Antti Aakko, FIN
13 Antonín Klatovský, CZ
14 Martin Leitner, A
15 Petr Klauz
16 Peter Koij, S

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)