Bojovnost paradoxně sebrala českým teenagerům evropský postup

Liberec – 1. června
Ošklivé mraky nabité elektřinou si ještě okolo třinácté hodiny musely dávat setsakramentského majzla, aby si o špičku Ještědu nerozpáraly svá břicha. Překvapivá ohlušující rána, která rozvibrovala ušní bubínky všech na libereckém stadiónu, však nebyla předzvěstí přicházející bouřky, nýbrž zahájením boje o postup do evropského finále juniorských družstev. Pakliže by se někdo domníval, že se zúží na duel Švédů s Čechy, a že Němci bez zraněného Michaela Härtela budou spolu s Ukrajinci do počtu, krutě by se mýlil. Celé trojici peroucí se o vítězství se nevyhýbala ani smůla, ani štěstí. Philip Hellström-Bängs proměnil žlutou kartu. Alexander Woentin, jehož motocykl po pádu v rozjížďce s číslem dvacet připomínal dětský mlýnek roztočený rozvodněnou říčkou, dokonce musel do nemocnice. Pády se nevyhnuly ani Čechům. Petr Chlupáč se přesvědčil, že i kolej, která není vidět, existuje. V jedenácté jízdě jej to stálo vítězství. Daniel Klíma zase upadl z druhé příčky v devatenácté jízdě. Přesvědčil, že jako lev se umí nejen prát, ale také zlobit. Nakonec náš národní tým skončil třetí, zatímco Lukas Fienhage neotevřel Němcům v závěrečné jízdě dvířka do rozjezdu o vítězství se Švédy, jelikož podlehl Marko Levišinovi.

Stupně vítězů s Němci, Švédy a Čechy

Švédové jdou pro postup

Milan Špinka se přijel podívat na počínání svého nástupce Filipa Šitery

Bylo vedro jako v peci. Ani hodinkám se nechtělo pohybovat se a čas plynul mírně. Pravda, dvě minut po tři čtvrtě na tři nebylo tričko a rifle tou pravou garderobou plochodrážníka, jenž se spolu s národním týmem měl za chvilku prát o postup do evropského finále. Nicméně Jan Kvěch již směřoval do šaten, aby o pouhých pět minut později mohl nakráčet ke slavnostnímu nástupu.

Mraky se ještě opíraly o Ještěd, když všechny zaskočila hlasitá šleha dělobuchu. Tóny české hymny však rušil jeden ze švédských motocyklů. Václav Kvěch promptně sjednal nápravu. Ale abychom si mohli poslechnout Kde domov můj ještě jednou, bylo na samotných českých reprezentantech.

William Björling pospíchal do Liberce před noc. Ještě včera pomohl šesti body svému Teamu Smaland před domácími diváky porazit Griparnu Nyköping ve třetím kole svédské Allsvenskan ligy. Stihnul všechno včas, nicméně kouč přece jen do rozjížďky s číslem jedna místo něho poslal do akce Philipa Hellströma-Bängse.

Petr Chlupáč (modrá) v souboji s Philipem Hellström-Bängsem (bílá)

Ten se mu odvděčil hladkým sólem, avšak neměl jednoduchý život s Petrem Chlupáčem, jenž jej dokonce ve druhé zatáčce spodem na chvilku připravil o vedení. „Jednička je dost suchá, snad se mu to nezvedne,“ vyprovázel Filip Šitera k reprezentačnímu debutu Daniela Klímu. Jenže o chvíli později měl zcela jiné starosti.

Pražský závodník byl předčasně v pásce stejně jako Denis Prisjaljuk. Nicméně Ukrajinec se prohřešku dopustil jako první a pykal diskvalifikací. Po restartu šel na první příčku Daniel Klíma. Ještě v úvodním nájezdu jej vystřídal Lukas Fienhage a spolu s ním i Henrik Bergström, s nímž si ale Pražan poradil.

V rozjížďce s číslem tři si Alexander Woentin vysloužil žlutou kartu za letmý start. Při repete se však rychle dostal do vedení. Patrik Mikel šel tvrdě dopředu, jenže v první zatáčce se stal masem v mlýnku Sandro Wassermanna a Andreje Rozaljuka. S posledním místem se v žádném případě nehodlal smířit. Celé závěrečné kolo jel pod Ukrajincem, jenže na metě jej od bodu pár centimetrů přece jen dělilo.

Patrik Mikel (modrá) dohání Andreje Rozaljuka (červená) a Sandro Wassermanna (žlutá)

V rozjížďce s číslem čtyři nechal Filip Šitera stát Jana Macka a místo něj na ovál poslal jeho jmenovce Kvěcha. Český náhradník skvěle odstartoval, ovšem v prvním oblouku jej objel Christoffer Selvin. Jan Kvěch osnoval odvetu, dokonce do Švéda vrazil a zvedl svůj motocykl na zadní. Klíčové slovo v jejich bitvě však pronesl Lukas Baumann, který ve druhé zatáčce upadl.

Při opakování bez diskvalifikovaného Němce zamířil Jan Kvěch znovu do vedení. Christoffer Selvin se zase objevil zprava, avšak Čech jej vytlačil ven. Přitom však oba podjel Marko Levišin. Ani s ním se Jan Kvěch nemazlil a v úvodním nájezdu druhého okruhu mu tvrdě sebral první příčku.

Jan Kvěch (modrá) odráží Marka Levišina

Na prahu druhé sérii náš tým stál jen o jediný bod za vedoucím Švédskem. Alexander Woentin seveřanské konto obohatil další trojkou z páté jízdy, kde Daniel Klíma vytrvale dotíral na druhého Richarda Geyera. Vzápětí diváky rozjásal Petr Chlupáč. V prvním oblouku se objevil na čele a pak jen upaloval pro první místo.

Jan Macek vypráví o svém debutu v nároďáku v rozjížďce s číslem sedm:

„Je to malinké. Oproti Kopřivnici je to fakt malinké. Člověk se musí snažit, aby zatočil. Ale bojoval jsem.“

Sedmou jízdu přerušil pád Andreje Rozaljuka. Ukrajinec dorazil do depa po svých a Lukas Fienhage stejně jako prve úřadoval na čele před Williamem Björlingem a Janem Mackem. Vzápětí vyšel bodově naprázdno Patrik Mikel, zatímco se Philip Hellström-Bängs nemazlil s Markem Levišinem a podruhé dojel do cíle jako vítěz.

 

Němci vstupují do postupové hry

Richard Geyer (žlutá) to neměl s Danielem Klímou nikterak jednoduché

Vedoucí Švédové měli po osmi rozjížďkách osmnáct bodů, my s Němci po dvanácti a Ukrajinci šest. Ve druhé sérii si Filip Šitera vyšetřil jeden start pro Jana Kvěcha, jímž v rozjížďce s číslem devět vystřídal Patrika Mikela. Pražan svým raketovým startem odvedl Christoffera Selvina, jehož ve druhém okruhu předčil také Lukas Fienhage.

Zaváhání svého kolegy napravil Alexander Woentin v desáté jízdě. Bod, který Jan Macek urval na Denisi Prisjaljukovi se však náramně hodil. Český útok totiž pokračoval. V rozjížďce s číslem jedenáct Philip Hellström-Bängs vykoledoval svým letmým startem žlutou kartu. Při repete si dával pozor a dopředu neomylně zamířil Petr Chlupáč.

Petr Chlupáč vysvětluje svůj pád v jedenácté jízdě:

„Je tam kolej a není vidět.“

Petr Chlupáč doplatil na neviditelnou kolej

Jenže český příběh tentokrát neměl skončit happy endem. V posledním kole se ve výjezdu z první zatáčky vzepjal motocykl vedoucího Petra Chlupáče na zadní a jeho jezdec vypadl ze sedla. Jeho trojku zdědil Philip Hellström-Bängs. Nicméně českému reprezentantovi se naštěstí nic nestalo a bitva o postup do finále byla jen těsně za svou polovinou.

V ní se však mimo Čechů a Švédů objevil další hráč. Kolem ležícího Petra Chlupáče projel Lukas Baumann pro druhé místo a Němci na nás rázem měli bod k dobru. Navíc v rozjížďce s číslem dvanáct odstartoval Sandro Wassermann jako plochodrážní pánbůh. V první zatáčce jej vnějškem vystřídal Marko Levišin. Daniela Klímu však Sandro Wassermann ohlídal až do cíle, nicméně William Björling skončil až poslední.

Třináctá jízda se musela opět opakovat, když Lukas Baumann přehnal svůj nájezd na Wiliama Björlinga. Ve výjezdu do Švéda vrazil, upadl a byl diskvalifikován. Při repete se Patrik Mikel objevil na dráze za řidítky rezervního motocyklu Petra Chlupáče.

Daniel Klíma (modrá) útočí na Christofera Selvina (bílá)

„Chlupíkova motorka je menší než moje, ale jede!“ zněl první dojem Patrika Mikela z testu motocyklu svého týmového kolegy. A vskutku, po dvou nulách jakoby ožil a až do cíle proháněl vedoucího Wiliama Björlinga. Vzápětí zase naplno udeřil Jan Kvěch, jenž tentokrát zastoupil Jana Macka.

Od prken vystřihnul raketový start a rychle zmizel z dohledu Sandra Wassermanna, Henrika Bergströma a Nazara Tkačuka. Srovnal bodový krok s Němci a zkrátil odstup od Švédů na sedm bodů. Rozjížďka s číslem patnáct však viděla triumf Christoffera Selvina, jenž to však neměl vůbec jednoduché s Danielem Klímou.

Benjamínek družstva se dostal před švéda již v první zatáčce, jenže Christoffere Selvin se ve výjezdu ukázal jako rychlejší. Daniela Klímy se ale nezbavil a v nájezdu do třetího okruhu se opět užuž loučil s vedoucí příčkou.  Němce jsme poslali za svá záda, ale Švédové unikali. Jenže ani jim se neměla vyhnout smůla.

 

Naposled se mohla smát hned tři družstva

Petr Chlupáč (modrá) se snaží proniknout před Lukase Fienhageho (žlutá) a Marka Levišina (červená)

Šestnáctá jízda hned nato ukončila vítěznou sérii Alexandera Woentina. Přitom odstartoval nejlépe, ovšem v prvním výjezdu jej čapla kolej, jež se prve stala osudnou Petru Chlupáčovi. Švéd divoké wheelie neustále a upadl.

Při repete měl nejlepší start Petr Chlupáč, ovšem Lukas Fienhage jen v nájezdu do druhé zatáčky vyhnal daleko na venek. Z toho profitoval Marko Levišin a ujal se vedení. Již podruhé během dnešního závodu mu uletělo startovní číslo z kombinézy, ale Filip Šitera s reklamací u sudího neuspěl.

Filip Šitera se rozčiluje na ukrajinského sudího Aleksandera Ljatosinského:

„Na copak jsou tady řády?! Není to přebor, aby tady lítaly čísla. Rozhodčí ti řekne, že do prvního nájezdu číslo měl, a že pak ho to už nezajímá!“

Daniel Klíma (modrá) jde do vedení před Sandra Wassermanna (žlutá) a Christoffera Selvina (bílá)

Petr Chlupáč se pral až na metu, nicméně ze třetí příčky se již nepovznesl. Jeho bod dorovnal naše skóre s Němci, zatímco Švédové stále vedli o sedm bodů. Avšak v sedmnácté jízdě se opět ulil Philip Hellström – Bängs a byl diskvalifikován. A Jan Kvěch dokonale opanoval situaci.

Se stejnou suverenitou si počínal rovněž v osmnácté jízdě. Od startu vypálil do čela jako natěšená dělová koule a posléze se stal jediným závodníkem celého odpoledne, jenž neztratil jediný bod. V duelu s Philipem Hellströmem-Bängsem o druhé místo nakonec uspěl Lukas Baumann. Český postup se rázem vrátil jako hlavní téma.

Švédové vedli s třiatřiceti body, Češi měli jednatřicet, Němci devětadvacet a Ukrajinci patnáct. V rozjížďce s číslem devatenáct Daniel Klíma okamžitě vytrapoval na vedoucího Sandro Wassermanna. Ve druhé zatáčce se zdálo, že se doopravdy dostane do čela, jenže přišel pád.

Alexander Woentin (bílá) padá před zraky Marka Levišina (červená)

„Natáhlo mě to v materiálu, zvedlo se mi to a už jsem to nestačil zlomit,“ vysvětloval později. V opakovačce Sandro Wassermann porazil Christoffera Selvina a Češi už neměli šanci dosáhnout na vítězství. Jenže Němci ano, protože byli za Švédy pozadu o tři body. A Alexander Woentin skončil ve druhé zatáčce v divokých kotrmelcích.

Lukas Fienhage se v opakované dvacáté jízdě vydal otevřít prostor pro rozjezd se Švédy. Skvěle odstartoval, navíc v první zatáčce odrazil Marka Levišina. Ovšem Ukrajinec si nedal pokoje a ve druhém kole Němce překonal vnějškem oblouku u depa. Své vítězství slavil nejen on, ale i celý švédský tým.

 

Hlasy z depa

Český tým cestou na nástup: zleva Jan Kvěch, Patrik Mikel, Jan Macek, Daniel Klíma, Petr Chlupáč a Filip Šitera

„Dobrý závody,“ pochvaloval si Jan Kvěch. „Škoda těch dvou pádů, neměli jsme štěstí. Dráha pěkná, ale pak se udělaly kolejky. Ale na to, jak to vypadalo na začátku, pěkná dráha. Postup nám utek‘ o kousek, jsou to závody.“

„Myslím si, že jsme ztratili zbytečně body,“ sypal si Petr Chlupáč popel na hlavu. „Mohlo to dopadnout líp. Ale je vidět, že jsme na dobrý cestě. A za rok to bude lepší.“

„Na prd,“ nechtělo se slovům ven z úst Daniela Klímy, přičemž jeho pád v rozjížďce s číslem devatenáct byl pochopitelným důvodem. „Asi tam byl materiál… Natáhlo mě to, zvedlo se to a už jsem to nestačil zlomit…“

Patrik Mikel v sedle motocyklu Petra Chlupáče

„Nestačila mi technika,“ vzdychal Patrik Mikel. „Jízdově to nebylo špatné, starty taky ne. Chlupíkova motorka byla menší, ale jela. Musím něco vyřešit s technikou. Musím něco vymyslet, jinak je to v prdeli.“

„Pěkný,“ ohodnotil svůj debut v nároďáku Jan Macek. „Škoda, že jsme to nevyhráli, škoda pádů, jinak by to bylo doma. Krásné závody, lidi tady byli, fandili, ale lepší než u nás v Kopřivnici to určitě nebylo. Bojoval jsem, stálo to za to.“

Nešťastný pád Petra Chlupáče
1. Švédsko 35
Alexander Woentin 3 3 3 X X 9
Christoffer Selvin 1 2 1 3 2 9
Henrik Bergström 1 – – 1 2
William Björling – 2 0 3 5
Philip Hellström-Bängs 3 3 3 ex 1 10
2. Německo 34
Lukas Fienhage 3 3 2 2 2 12
Dominik Möser E 1 – – 1
Sandro Wassermann 2 1 2 2 3 10
Lukas Baumannn X – 2 X 2 4
Richard Geyer 2 2 1 2 7
3. Česká republika 32
Petr Chlupáč 2 3 F 1 1 7
Daniel Klíma 2 1 1 2 X 6
Jan Macek – 1 1 – 2
Patrik Mikel 0 0 – 2 2
Jan Kvěch 3 3 3 3 3 15
4. Ukrajina 19
Marko Levišin 2 2 3 3 3 13
Andrej Rozaljuk 1 X 1 0 1 3
Denis Prisjaljuk T 0 E 1 1 2
Nazar Tkačuk 1 ex R 0 0 1

Poznámka: Nazar Tkačuk v páté jízdě předjet o kolo; Alexander Woentin žlutá karta ve třetí, Philip Hellström-Bängs v jedenácté a červená v sedmnácté

Patrik Mikel (modrá) tísněný od Sandro Wassermanna (žlutá) a Andreje Rozaljuka (červená)

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček

Jan Kvěch neprohrál jedinou rozjížďku