V Landshutu se rozhodlo o divoké kartě pro Prahu

Praha – 21. května 10:15
Pakliže někdo z lidí zodpovědných za nominaci divoké karty na Speedway Grand Prix České republiky zapochyboval o divoké kartě, při race-off Speedway of Nations měl naprosto jasno. Václav Milík tak bude součástí pražského závodu již poosmé za sebou, z toho pošesté se startovním číslem šestnáct. První náhradník Zdeněk Holub se do světa velkých cen vrací po pěti letech, Ondřej Smetana s osmnáctkou nasaje atmosféru tak velkého podniku vůbec poprvé.

 

Václav Milík si o divokou kartu definitivně řekl v Landshutu

„Vaškovi momentálně v Čechách nikdo nešlape ani na patu, natož aby s ním závodil,“ vysvětluje pražskou nominaci Pavel Ondrašík, sportovní ředitel pořádajícího klubu. „Bylo to vidět při Speedway of Nations v Landshutu, že se nebojí světové konkurence.“

Byť se možná pod pardubickým závodníkem křeslo se startovním číslem šestnáct trošku houpalo, nyní je jeho nominace nezpochybnitelná už jen proto, že jako jediný z českých reprezentantů postoupil do challenge evropského šampionátu.  S náhradníky je však situace zamotanější.

Při dubnové Velké ceně UNITOP si post prvního z nich vyjel Josef Franc, který jej však musel odmítnout vzhledem ke svému startu na světové dlouhé dráze. Pavel Ondrašík tehdy odmítal dědictví Zdeňka Holuba, jenž svému staršímu klubovému kolegovi podlehl až na finálové metě. Ostatně nebýt smolného pádu Eduarda Krčmáře, kdo ví, zda by jej někdo z Pražanů stačil dohonit. A pak tu byl Jan Kvěch.

Zdeněk Holub sice na pásce finálové jízdy Velké ceny UNITOP prohrál s Josefem Francem, avšak sedmnáctku nakonec dostal
Zdeněk Holub sice na pásce finálové jízdy Velké ceny UNITOP prohrál s Josefem Francem, avšak sedmnáctku nakonec dostal

Stejně jako v případě Petra Chlupáče by se proti takové volbě nezvedlo mnoho nesouhlasných hlasů. Nakonec však volba padla na mladé pražské seniory Zdeňka Holuba a Ondřeje Smetanu, kde rovněž nelze operovat s protekcí ze strany pořadatele.

„Zdeněk jede na základě výsledků jak Velké ceny UNITOP, tak mistráku,“ říká Pavel Ondrašík. „S Ondrou byli i nejlepší v kvalifikačních kolech mistrovství Evropy. Jsou domácí a oprávněnost své nominace dokazujou stabilními výkony.“


Nominace AK Markéta Praha pro SGP České republiky:

# 16 divoká karta – Václav Milík, ZP Pardubice

Václav Milík je rekordman české velké ceny

Kapitán pardubické Zlaté přilby již ve svých šestadvaceti letech přepsal celou řadu českých plochodrážních rekordů. Na čele tabulek je i v historii domácí Speedway Grand Prix. Ještě nikdo jiný nejel šestkrát po sobě na divokou kartu, k čemuž je nutno připočítat jeho dva předchozí starty v roli náhradníka. Je také jediný Čechem, který stál na Markétě na pódium, když předloni v červnu skončil třetí.

pražská bilance: 2012 náhradník 17., 2013 náhradník DNR, 2014 divoká karta 15., 2015 divoká karta 15., 2016 divoká karta 16., 2017 divoká karta 3., 2018 divoká karta 11.

# 17 první náhradník – Zdeněk Holub, Markéta Praha

Zdeněk Holub se do pražského závodu vrací po pěti letech

Coby slibný junior pražské Markéty již byl na českou velkou cenu nominován již dvakrát. Roku 2013 byl druhým náhradníkem, napřesrok, když ani jeden z trojice majitelů čísel šestnáct až osmnáct nebyl starší jednadvaceti let, vozil sedmnáctku. Ani v jednom případě se však v závodě na ovál nepodíval.

pražská bilance: 2013 náhradník DNR, 2014 náhradník DNR

# 18 druhý náhradník – Ondřej Smetana, Markéta Praha

Ondřej Smetana prožije atmosféru velké ceny poprvé jako závodník

Tvrdý pracant a dříč, který se už od časů v sedle stopětadvacítky sezónu co sezónu zlepšuje, stál během svých juniorských let trošku ve stínu svýcch kolegů. Avšek letos se do centra pozornosti autorů nominace dostat prostě musel za výsledky na všech frontách.

pražská bilance: letošní debutant

Foto: Pavel Fišer a Karel Herman