Domácí rozhodli zdrcujícím šachmatem poslední série

Žarnovica – 19. května
Svatý Petr evidentně hořel zvědavostí, kterak bude svým třetím kolem pokračovat česká extraliga. Mraky v posledních fázích svého těhotenství těžkou vodou řádily někde jinde, zatímco nad Žarnovicou se smálo sluníčko. Jenže pořadatelé věřili spíše meteorologickým radarům a pospíchali natolik, že si Zdeněk Simota před nástupem nestačil ani dotáhnout šroubovákem plyn a to ještě musel za svými kolegy utíkat. Domácí začaly dvojicí nul, kterých litoval hlavně Zdeněk Holub. V rozjížďce s číslem dvě vsadil na špatný motor a z vedoucí příčky se během dvou kol propadl až na chvost. Triumf Martina Vaculíka přinesl zlepšení, avšak David Pacalaj se vinou přetrženého sekundárního řetězu do sedmé jízdy ani nerozjel. Ondřej Smetana navázal na triumf Josefa France z šesté jízdy a Praha vedla. Jenže ze startovního roštu rozjížďky s číslem osm musel sudí Luboš Šmondrk hnát závodníky nazpět do depa. K zemi se totiž spustil hustý slejvák, sice krátký, ale o to výživnější. Organizátoři ale dokázali dát svou dráhu dohromady a po hodince se pokračovalo. Tentokrát tahal za delší konec provazu Slaný. Eduard Krčmář nebyl k zastavení a Milan Mach si nemohl vynachválit ani debutujícího Matice Ivačiče. Nicméně Praha zůstávala v závěsu a přibližoval se také INTERTEAM. Pardubice dnes hrály čtvrté housle, byť Lubomír Vozár dokázal naplno proměnit žolíka, jehož vložil do rukou Grzegorze Walaska. Drama vrcholilo v poslední sérii, kde měl Slaný jednobodovou převahu. Jenže domácí začali vítězit jako na běžícím páse. Nejprve Martin Vaculík triumfoval v sedmnácté jízdě, aby jej vzápětí napodobil Anders Thomsen. Když David Pacalaj s rutinou mistra opanoval rozjížďku s číslem devatenáct, bylo rozhodnuto o prvenství domácích a potažmo i jejich návratu na čelo tabulky. Matici Ivačičovi nevyšla dvacátá jízda, a byť Jan Kvěch měl v cíli před sebou Grzegorze Walaska a vítězného Martina Vaculíka, srovnal krok se Slaným. Opět se rozpršelo a v rozjezdu Josef Franc navzdory wheelie na startu porazil Eduarda Krčmáře, jehož hutné bahno oslepilo. V hustém slejváku posléze na stupně vítězů dorazili jen čtyři borci INTERTEAMU v doprovodu Jána Daniela.

Vzhledem k dešti přišly na pódium jen čtyři jezdci domácího týmu

Z toho hrozivého mračna přece jen zapršelo

Jaroslav Petrák nechyběl opět nechyběl v pardubické nominaci

Déšť ze Žarnovice zmizel někdy okolo jedenácté. O čtyři hodiny později byl však stále pádný důvod ke spěchu. Meteorologické prognózy totiž dávaly najevo, že šlo pouze o dočasný ústup. A zprávy z okolí vskutku potvrzovaly, že se déšť na slovenský Tekov vrací. Po nástupu se šlo rychle do akce.

Nejlepší start rozjížďky s číslem jedna vystřihnul Ondřej Smetana. Jenže Praha se ještě neměla dostat do postavení leadera. Zezadu se totiž řítil Eduard Krčmář. Ve druhém kole udeřil spodní stranou úvodního nájezdu, aby o pár metrů dále převzal vedení. Poslední bod urval Martin Gavenda, zatímco Daniel Klíma při svém extraligovém debutu inkasoval nulu.

Pražský junior prožil vskutku rušný víkend. Včera ve Slaném nedokončil Memoriál Antonína Vildeho kvůli technickým patáliím. Svou cestu do Žarnovice, kde měl na poslední chvíli zastoupit svého včerejšího kolegu Filipa Hájka, proto Vladimíru Vopatovi potvrdil až večer. V tréninku se mu rozpadnul plyn, nyní dojel bez bodů a další šanci mu již Ján Daniel neměl dnes dopřát.

Společný snímek všech účastníků je pro Žarnovicu charakteristický

V rozjížďce s číslem dvě vystřelil do čela Zdeněk Holub, jenž včera vyhrál mezinárodní pouťák v Lipsku. V první zatáčce ho objel Hynek Štichauer, ale co bylo pro domácí horší, Pražan v pestrobarevné vestě neměl do boxů dovézt jediný bod! V závěru druhého okruhu mu druhou pozici sebral Jan Kvěch, aby jej posléze dostal i Zdeněk Simota.

Zdeněk Holub láteří nad svým sestupem z první na poslední místo v rozjížďce s číslem dvě:

„Jsem debil. Zkoušel jsem motor, co mi nejede. V tréninku se mi zdál dobrej‘, ale nebyl.“

První body na konto domácího celku, jenž dnes dostal do svého názvu i jméno města, přistály až v juniorské jízdě. Postaral se o ně David Pacalaj, když odrazil Jakuba Valkoviče i Patrika Mikela a dojel do cíle za vítězným Petrem Chlupáčem. Hned vzápětí vypálil do čela pardubický Grzegorz Walasek, avšak než vyjel na protilehlou rovinku, měl za sebou nejen Anderse Thomsena, ale i Matice Ivačiče.

Díky triumfu žarnovického Dána se každý z celků mohl po první sérii chlubit jednou vítěznou rozjížďkou. O vedení se dělila Praha se Slaným, nadnárodní tým a Pardubice ztrácely dva body. Jenže k dramatu se však schylovalo rovněž na obloze. I když slunce na obloze zakryly černé mraky, bylo obrovské dusno a silný vítr, který se znenadání zvedl místo ochlazení přinášel spíše mráz v zádech.

Hynek Štichauer si jede pro vítězství před zraky Jana Kvěcha (bílá) a Zdeňka Simoty (žlutá)

Matice Ivačiče předcházely zprávy o skvělé formě a Milan Mach se pochlubil jeho sobotním prvenstvím v italském šampionátu v Terenzanu. Slovinec skvěle odstartoval rovněž do rozjížďky s číslem pět. Jenže již v první zatáčce jeho okamžiky v roli leadera razantně utnul Martin Vaculík. Dopředu se dral také Hynek Štichauer. Když neuspěl vnějškem druhého výjezdu, podjel Matice Ivačiče ve druhém oblouku druhého okruhu.

Než domácí publikum stačilo zařvat radostí nad povedeným startem Zdeňka Holuba, v prvním oblouku jej podjel Josef Franc. „Zvedlo se mi to,“ nechtěl si pražský náhradník při svém komentáři ke svému vítězství dát první sekundy šesté jízdy za rámeček. „Byl jsem metr za Holubem, ale měl jsem to rychlý.“

Před Zdeňka Holuba se v první zatáčce probil také Jakubem Valkovič, avšak ten se v nájezdu do druhého kola propadnul zase nazpět na třetí příčku. Žarnovica dotáhla vedoucí Prahu, jenže David Pacalaj se do osmé jízdy ani nerozjel kvůli prasklému sekundárnímu řetězu. Ten zůstal ležet na ovále a sudí Luboš Šmondrk v obavě o bezpečnost závodníků raději rozsvítil červená světla.

Anders Thomsen (červená) překonává Grzegorze Walaska (modrá)

I podruhé kraloval rozjížďce s číslem sedm Ondřej Smetana. Přerušení však přišlo k duhu Zdeňku Simotovi, jenž prve jezdil až za Jaroslavem Petrákem. Mezitím se nebesa otevřela a k zemi se začaly snášet hektolitry studené vody. Závodníci putovali od startovního roštu rozjížďky s číslem osm nazpět do depa. A zdálo se, že dnešní podnik je přece jen u konce.

 

Jede se dál

Slejvák byl skutečně hustý a intenzivní, ale naštěstí krátký a rychle skončil. Úprava oválu se stala dílem okamžiku. Vyjel i grejdr, po půlhodině zmizel a depo se rozburácelo řevem ohřívaných motorů. Hodiny nestačily ukázat ani čtvrt na šest a závod startoval znovu ve žhnoucích paprscích zlatavého sluníčka.

Matic Ivačič (žlutá) měl za Slaný vcelku povedený debut, i když jej na snímku překonává Anders Thomsen (červená)

Dráha měla daleko k optimu, ale nešlo ji označit za neregulérní. Nicméně start byl alfou a omegou úspěchu, protože garantoval vyhnutí se protivným cejchám do brýlí. Své o tom mohl vyprávět Eduard Krčmář, jenž vedl od začátku až do konce. Ale především Jan Kvěch, který za zády slánského esa musel odrážet vytrvalého Anderse Thomsena.

Jan Kvěch po návratu z rozjížďky s číslem osm:

„Poslední zatáčku jsem jel už jen s jednou strhávačkou. Říkám si, že už jí trhat nebudu.“

Dán, jemuž extraliga přišla vhod jako testování před kvalifikací o SGP, ovšem ve třetím okruhu zastavil s poruchou motoru. Jeho bod zdědil Patrik Mikel, jehož Pardubice již dýchaly na domácí záda. Vedoucí Praha měla na Žarnovicu k dobru pět, druhý Slaný čtyři body. Jenže Ján Daniel rozhodně nebulil nad svým neštěstím jako vysloužilá příslušnice nejstaršího řemesla na světě.

K desáté jízdě se z depa spustil Martin Vaculík, jenž velkým sólem přistřihnul křídla Josefa France, Zdeňka Simoty a Patrika Mikela. V rozjížďce s číslem deset zase exceloval Eduard Krčmář. V úvodním nájezdu okolo něj mířil dopředu Zdeněk Holub, avšak slánský automat na trojky byl rychlejší již na spodní straně výjezdu a na protilehlé rovince jel jako první.

Již během repete sedmé jízdy s Jaroslavem Petrákem (modrá), Ondřejem Smetanou (bílá) a Zdeňkem Simotou (žlutá) přišel déšť

Jaroslav Petrák sice bral bod na úkor Petra Chlupáče, jenž se po triumfu v juniorské jízdě nemohl zbavit nulového prokletí. Nicméně Slaný se Východočechům vzdálil na osm bodů a Lubomír Vozár neváhal. V rozjížďce s číslem jedenáct nechal sedět Martina Gavendu v boxu a na ovál poslal Grzegorze Walaska, do jehož rukou navíc vložil žolíka.

Polák se mu odvděčil šesti body naráz. Matic Ivačič celou protilehlou rovinku strávil po boku Jana Kvěcha, na němž si ve druhém výjezdu vyvzdoroval druhé místo. David Pacalaj přitom uzavíral řadu, takže skóre bylo Slaný 20, Praha 18, Pardubice 16 a Žarnovica 15.

Jenže Pardubice dnes rozhodně neměly svůj den. Jakoby symbolicky to dal najevo Hynek Štichauer. Na startu dvanácté jízdy byl rychlý jako blesk, ovšem již na rovince sledoval záda Anderse Thomsena a Ondřeje Smetany. Dán svojí trojkou poslal Žarnovicu před Pardubice, přičemž zbývající dva týmy stály vpředu o pouhou dvojici bodů.

Na zcela změněné dráze útočí Anders Thomsen (červená) na Jana Kvěcha (bílá)

Další slovo v boji o vítězství pronesl Matic Ivačič, když v rozjížďce s číslem třináct triumfoval ve stylu start – cíl. Josef Franc rychle minul Zdeňka Holuba a Patrika Mikela, ale rychlého Slovince nestíhal. A pak již ve čtrnácté jízdě opět úřadoval Martin Vaculík. A pozor, Jan Kvěch si to v prvním oblouku namířil pod Grzegorze Walaska jakoby se nechumelilo.

 

Domácí rozběhli běžící pás vítězství

Martin Vaculík (červená) vede před Zdeňkem Simotou (žlutá) a Josefem Francem (bílá)

Praha díky srdnatému manévru svého juniora poskočila do vedení. Jenže Slaný byl za ní jen o bod, Žarnovica o dva a Pardubice o šest. Minimální odstupy slibovaly verdikt až v samotném závěru. Eduard Krčmář jel vnějškem první zatáčky rozjížďky s číslem patnáct jako střela. Nejprve minul Hynka Štichauera a jedním vrzem také vedoucího Josefa France. Pražsko – slánské saldo skóre bylo opět vyrovnáno.

David Pacalaj byl ve střehu a v poslední zatáčce potrestal Hynka Štichauera, „Úplně blbě mě natáhla díra, jezdecká chyba,“ vysvětloval pardubický závodník, proč vyjel tak daleko na venek. Pardubičanům již bylo souzeno zůstat mimo nejlepší trojici, ačkoliv Lubomír Vozár počítal ještě se třemi starty Grzegorze Walaska. Ostatně kromě domácích se už vítězství neměl dočkat vůbec nikdo. Leč nepředbíhejme…

Nejlepší start v rozjížďce s číslem šestnáct vystřihnul Grzegorz Walasek. Za sebou měl Zdeňka Simotu a Petra Chlupáče. Anders Thomsen uzavíral řadu a v prvních sekundách po vylétnutí pásky by na něho jenom naprostý blázen vsadil byť jen zlámanou grešli.

Jenže Dán byl v první zatáčce před pražským juniorem. A ve druhé za svá záda poslal slánského jihočeského rutinéra. Pardubický Polák zatím vedl, ale i on měl přijít na řadu. V nájezdu do poslední zatáčky na něho Anders Thomsen udeřil spodem. Dostal se dopředu, Grzegorz Walasek všem zkoušel kontrovat. Ve výjezdu zlomil motocykl na spodek, ovšem metou proburácel o okamžik po dánském střelci.

Neskutečná šestnáctá jízda, aneb Anderse Thomsena (červená) dělí od vítězství celá čtyři kola, během nichž překoná Petra Chlupáče (bílá), Zdeňka Simotu (žlutá) i Grzegorze Walaska (modrá)

Slaný vedl o bod před Prahou a Žarnovicou, když Pardubice zůstávaly za leaderem o celých šest bodů. V rozhodujících fázích udeřil Ján Daniel pěkně zostra! Martin Vaculík znovu troubil hlasité sólo. A žarnovické věci pomohl i Grzegorz Walasek, když za sebou nechal jak Ondřeje Smetanu, tak Jakuba Valkoviče.

Domácí se vmžiku stali novým vedoucím týmem. Pardubická poslední naděje na pódium zhasla rovnou v osmnácté jízdě, v níž Hynek Štichauer již podruhé za sebou nedosáhl na body. Zato Anders Thomsen v první zatáčce objel Josefa France a zašpičatil hrot aktuální klasifikace v žarnovický prospěch.

Teprve tady praskla vítězná šňůra Eduarda Krčmáře, který dojel do cíle třetí. Slaný byl rázem až za Prahou, což však měla změnit hned rozjížďka s číslem devatenáct. V ní se konečně David Pacalaj se svým dědou Zdeno Vaculíkem trefili do správného nastavení. Slovenský juniorský šampión vypálil do vedení jako, když vystřelí z děla.

Zdeněk Simota si razil cestu vnitřní stranou první zatáčky. Nechal za sebou Petra Chlupáče i Patrika Mikela, ale Davida Pacalaje již nestihnul. O prvním domácím žarnovickém vítězství v extralize v celých dlouhých dějinách bylo rozhodnuto. Pardubice se již nemohly na pódium dostat a tak se leitmotivem rozjížďky s číslem dvacet stal boj o druhou pozici.

David Pacalej (červená) letí za vítězstvím v devatenácté jízdě před Patrika Mikela (modrá), Zdeňka Simotu (žlutá) a Petra Chlupáče (bílá)

Martin Vaculík nevybočil z vítězného konceptu a díky němu projížděl domácí borec cílem jízdy již popáté v řadě za sebou. Grzegorz Walasek byl opět prvním poraženým, ale Matic Ivačič marně bušil na vrata třetího postu, jejž pevně svíral Jan Kvěch. A tak musel přijít ke slovu rozjezd.

Josef Franc líčí svůj triumf v rozjezdu o stříbro:

„Bylo to o startu. Já ho pěkně zkurvil, zvedlo se mi to. Ale odpich byl dobrej‘. Jel jsem strašně rychle poslepu a nakonec i bez brejlí, když se mi je podařilo sundat.“

Jenže to už se opět rozpršelo. Josef Franc předvedl při vylétnutí pásky wheelie, avšak navzdory němu se dostal před Eduarda Krčmáře. Slaňák postupně přišel o všechny slídy. Pochopil beznadějnost svého úsilí dostat se před Pražana a zůstal stát. S bahnem bojoval ostatně i Josef Franc, nakonec si sundal i brýle, ale druhé místo na pódiu svému celku zajistil. I když…

Martin Vaculík vede před Grzegorzem Walaskem

Pršelo víc a víc a tak se závodníci rozhodli vyhlášení vítězů bojkotovat. Daniel Klíma byl zase rozladěný, že se harcoval do Žarnovice jen kvůli jediné nule. A tak diváků děkovala jen čtveřice Anders Thomsen, Zdeněk Holub, David Pacalaj a Martin Vaculík.

 

Hlasy z depa

Martin Vaculík jezdí na čele před Josefem Francem

„Pohoda, jsme profíci, musíme být na něco zvyklí,“ odmítal Martin Vaculík, že by po včerejší velké ceně ve Varšavě pociťoval známky únavy. „Super. Vyhráli jsme doma, to je úžasné. Díky fanouškům, co přišli. A vydrželi s námi navzdory nepříznivému počasí.“

„Každou jízdu jsme to ladili,“ svěřoval se David Pacalaj. „Teď v poslední jízdě to už vypadalo dobře. Vypálil jsem a vyhrál. Tak to mělo být už od začátku, tak to mělo jet již od začátku!“

Na stupně vítězů přišli jen čtyři závodníci domácího klubu

„Dobrý, akorát trošku mokrý,“ nechal se slyšet Zdeněk Holub. „První jízda byla na hovno, testoval jsem, jak jsem to vymyslel. Nakonec jsme to ale dotáhli do vítěznýho konce.“

„Ty vole, jsi to viděl, ne?“ opáčil Josef Franc na dotaz, jaké to dnes bylo. Počasí to překazilo, jako celej‘ tým jsme jeli dobře. Všichni jeli, co to šlo, já je jenom doplňoval a zbylo na mě jet rozjezd. Moc se mi nechtělo, ale nakonec máme krásný druhý místo v Žarnovici.“

„Bylo to zajímavý,“ připouštěl Jan Kvěch. „Zapršelo, dráha se změnila. Podařilo se nám druhý místo. Pepa jel v rozjezdu pěkně, udělal tam první flek.“

„Dneska to bylo fajn,“ usmíval se Ondřej Smetana. „Jsem rád, že jsme druhý. Na první místo jsme asi neměli. Pěknej‘ výsledek, když jedeme bez zahraničních posil. Náš mladej‘ tým má něco do sebe.“

„Dneska úplně na prd,“ konstatoval Petr Chlupáč přímočaře. „První jízda, dobrý. Pak to ale nestálo za nic. Nešlo to. S motorem jsme nic nedělali, ale nešlo to. Naštěstí co jsem podělal já, dohnal Pepa.“

Eduard Krčmář při sledování tréninku s Lubomírem Vozárem a Jaroslavem Petrákem

„Trošičku nepřálo počasí,“ konstatoval Eduard Krčmář. „Jinak mohly bejt‘ hezký závody, jak pro diváky, tak pro nás. Co se dělo na konci, sám nevím. V rozjezdu jsem neviděl nic už po první zatáčce, zahodil jsem všechny slídy, tak jsem se na to vyprd‘.“

„Tak všelijak…“ reagoval Zdeněk Simota na obligátní otázku magazínu speedwayA-Z, jak dnešní závod viděl. „Pořád jsem laboroval s nastavením a táhly mně spojky. Nepřišel jsem si ani úplně nějak moc rychlej‘.“

„První dvě jízdy to bylo dobré,“ bilancoval Jakub Valkovič. „Jak začal déšť, pokračování bylo na hovno. Nešlo mi to a jen jsem si zhoršil náladu. Aspoň dva bodíky mám vybojované, ale škoda, mohlo to být mnohem lepší.“

Patrik Mikel dnes nebyl spokojen

„Nadšenej‘ moc nejsem,“ protáhnul Hynek Štichauer obličej. „Nepopasoval jsem se s mokrem. Škoda, že jsme poslední, bylo to, jak to bylo, musíme příště zabrat.“

„Nic moc,“ odtušil Patrik Mikel. „Celou dobu jsem bojoval sám se sebou. První jízdu jsem posral start. A jak zapršelo, byl jsem nejistý. Pak už to bylo lepší. V poslední jízdě se přede mě dostal Zdenda, vyjel jsem z ideální stopy, ale třetí místo jsem už udržel.“

Klíčová rozjížďka s číslem osmnáct: Anders Thomsen (červená) jde do čela před Josefa France (bílá), Eduarda Krčmáře (žlutá) a Hynka Štichauera (modrá)
1. SC INTERTEAM/Žarnovica 38
Anders Thomsen, DK 3 E 3 3 3 12
David Pacalaj 2 E 0 1 3 6
Zdeněk Holub 0 2 2 1 5
Daniel Klíma, Praha 0 – – – 0
Martin Vaculík 3 3 3 3 3 15
2. AK Markéta Praha 30
Petr Chlupáč 3 0 0 0 0 3
Michal Škurla 0 – – – 0
Jan Kvěch 2 2 1 2 1 8
Ondřej Smetana 2 3 2 – 1 8
Josef Franc 3 2 2 2 2 11+3
3. AK 3ton Slaný 30
Zdeněk Simota 1 2 1 1 2 7
Eduard Krčmář 3 3 3 3 1 13+R
Jakub Valkovič, INTERTEAM 1 1 0 0 0 2
Matic Ivačič, SLO 2 1 2 3 0 8
bez náhradníka
4. AMK ZP Pardubice 25
Martin Gavenda 1 0 – – 1
Hynek Štichauer 3 2 1 0 0 6
Jaroslav Petrák – 1 1 – 2
Patrik Mikel 0 1 0 0 1 2
Grzegorz Walasek, PL 1 6* 1 2 2 2 14

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. INTERTEAM 2-0-0-1 96 9
2. Praha 0-2-0-1 93 7
3. Pardubice 1-0-1-1 92 7
4. Slaný 0-1-2-0 91 7
Po slejváku se dráze dostalo velkorysé úpravy

Foto: Igor Felner

Zdeněk Schneiderwind chválé Josefa France po jeho příjezdu do depa z rozjezdu