Michal Makovský se těší na svůj testimonial

Berwick – 8. prosince
O víkendu byla oficiálně vypuštěna do světa očekávaná zpráva. Michal Makovský se dohodl na své desáté sezóně s vestou Banditů z Berwicku. Ve Velké Británii je obvyklé, že klub odmění závodníka za dekádu trvající věrnost možností uspořádat Testimonial. Volný závod, na nějž si může pozvat jezdce dle vlastní volby a vedle zábavy přináší i nezanedbatelnou možnost finančního profitu z prodeje suvenýrů, čeká i na Michala Makovského v sobotu 27. března 2010. Vícenásobný český exmistr a vicemistr z mistrovství světa družstev z devětadvacátého bude po Bohumilu Brhelovi (1999) a Tomáši Topinkovi (2004) teprve druhým českým plochodrážníkem, který se dočká svého testimonialu.

Tím však výčet superlativů v britské kariéře Michala Makovského není u konce. Po Robu Grantovi a Steve McDermottovi je teprve třetím borcem, který dokázal strávit deset po sobě jdoucích sezón v Berwicku. Právě tomu druhému dokázal loni v říjnu sebrat primát v počtu získaných bodů pro klub na anglicko – skotském pomezí a je od té doby jeho ‚all-time points top scorer‘.

„Určitě se těším,“ svěřil se Michal Makovský magazínu speedwayA-Z minulý týden, než se ve středu přesunul na druhou stranu La Manche. „Hlavně, aby vyšlo počasí. Je to přece jen brzy na začátku sezóny. Mám nasmlouvaný dobrý jezdce, z Čechů to bude Pepe, Topas a Aďa.“ Šestnáctka borců se utká ve dvaceti jízdách a vítěz vzejde z nadstavbového Grand Final. Je připraven i mítink veteránů a překvapení v podobě tajemného vyzývacího závodu.

By se rodák z východočeského věnného města českých královen Hradce Králové loni dostal na čelo historických tabulek, nebyla to vždy procházka růžovou zahradou. „Měl jsem díru v půlce sezóny,“ svěřil se Michal Makovský. „Dvakrát se mi rozstřelil motor a nemohli jsme to dát do kupy. Na začátku letěl novej‘ motor jako prase. Ke konci to už bylo lepší, ale potíže s tím jedním motorem byly pořád. Teď ho posílám ladiči Sean Wilsonovi.“

Michal Makovský se na startu českého závodu objevil naposledy v létě roku 2003. A v příští sezóně to zůstane stejné. „V Čechách v roce 2010 určitě nebudu,“ říká jednoznačně. „Práce, plochá, rodina. Vůbec ale nemám plán, až skončí sezóna. Když jsem šel do Anglie, řek‘ jsem, že tam budu deset let a pak půjdu domů. Ale úplně rozhodnutej‘ ještě nejsem. Jde o to, jestli si vezmu motorky, až se vrátím, a jestli tu budu závodit. Ale když seženu v Čechách dobrou práci, usadíme se tady.“