V Praze se sešla valná hromada

Praha – 21. listopadu
Sedmačtyřicet delegátů s hlasovacím právem, z nichž se šest nakonec omluvilo, se sešlo v sobotu v pražském sídle AČR, aby určilo směr dalšího vývoje disciplíny, které se, pomineme-li stopětadvacítky, u nás věnují zhruba tři desítky aktivních závodníků. Vedle bilancujících zpráv, potvrzení staronového výkonného výboru a doladění stěžejní podoby termínového kalendáře se nejvýraznějším výstupem stalo potvrzení dalšího experimentu s extraligou, vznik nové soutěže místo tříčlenných družstev garantující pravidelné závodění především pro seniory a půlroční odklad povinnosti užívat nafukovací mantinely.

Bezmála šestihodinový program odstartovaly sportovní a hospodářské bilance za období 2007 – 2009 z úst Petra Moravce a Milana Špinky. Evžen Erban představil technické novinky pro rok 2010. jsou homologovány tři typy tlumičů výfuku na hladinu 115 dB a sice Achrapovič, Pro Drive a King, přičemž homologační proces produktu české JRM probíhá. Probíhají rovněž jednání o změnách blatníků a zákazu kevlarových kombinéz, o čemž však ještě není písemné potvrzení ze strany FIM.

Diskuzi nafukovacích mantinelů odstartoval Petr Křikava návrhem odložit povinnost používat tyto prvky aktivní bezpečnosti na rok 2011. Rozdílem čtyř hlasů však snaha slánského šéfa neprošla. Slaný proto v první fázi jednání zůstal pasivní v otázce svého pořadatelství mistrovských podniků a účasti v extralize.

Později Petr Ondrašík předložil kompromisní návrh na povinnost používat bezpečnostní vaky od 1. července. Drtivou většinou 22 hlasů byl schválen, když osm delegátů se hlasování zdrželo.

V otázce národních šampionátů došlo k razantní změně v extralize. Klasická podoba čtyřutkání na dvacet jízd, v níž soutěž prožila své nejlepší roky, se do hlasování vůbec nedostala. Pardubice a Mšeno podporovaly současný systém ve stylu SWC, zatímco Praha a Plzeň byly pro novou podobu dvojutkání na patnáct jízd a la dánská liga.

V dohadovacím řízení se k němu přiklonily i Pardubice. Slaný během jednání a doplňujícím hlasování o vybavení stadiónů nafukovacími vaky revidoval své původní rozhodnutí a vstoupil do extraligy. Při hlasování se přiklonil k systému dvoutkání.

Novinkou je přebor ČR jednotlivců a družstev. Pojede se systémem závodu jednotlivců pro šestnáct či dvacet účastníků. Jednotlivcům se budou sčítat body, zatímco pro klasifikaci družstev bude určující součet třech nejlepších borců každého týmu. „Idea je jednoduchá,“ vysvětlil pro magazín speedwayA-Z Petr Moravec. „Aby všichni jezdci u nás měli možnost závodit a v tomto případě je nevázala taktika jejich družstev.“

VV SPD bude v dalším období pracovat ve stejném složení, tedy Petr Moravec, Zdeněk Felix, Leopold Klíma, Věroslav Kollert, Petr Křikava, Zdeněk Schneiderwind a Petr Vandírek.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)