Václav Milík revoluci ve výsledkové listině nemusel věnovat pozornost

Praha – 16. dubna
Slunečný, ale přece jen chladný večer orámoval první finále šampionátu republiky jednotlivců na pražské Markétě. Pořádky v klasifikaci, které ještě před půl rokem byly považovány za neotřesitelné, se dnes ocitly vzhůru nohama. Po třech sériích se předčasně rozloučili Matěj Kůs a Patrik Mikel, který se ještě necítil fit po tréninkové kolizi s Vladimírem Kalinou ve Svítkově minulý týden. Eduard Krčmář suverénně vedl rozjížďku s číslem jedna, když na cílové rovince třetího kola zachytil o mantinel a spadl. Josef Franc si zase zaměnil nulu na časomíře za jedničku, aby ve třinácté jízdě byl diskvalifikován za prošvihnutí dvouminutového limitu a nakonec se v přímo nasazené osmičce pro zářijovou Plzeň udržel rozdílem jediného bodu. Vůbec minimální rozdíly charakterizovaly celý mítink. Své by k tomu mohl říct kupříkladu Ondřej Smetana, který nebýt pokaženého startu v repete první jízdy stál na pódiu. Hynek Štichauer, který skončil devátý, ačkoliv po restartu rozjížďky s číslem šestnáct odvedl nejen Zdeňka Simotu, ale i Jana Kvěcha. Pražský junior nakonec v dramatické koncovce předčil Eduarda Krčmáře a prvně v životě si byl pro pohár v nejstarším motoristickém šampionátu naší země. Jako rozsvěcující se Měsíček na obloze se usmíval Zdeněk Holub. Unikající vzduch ze zadní pneumatiky v rozjížďce s číslem dvě mu nezabránil projet pod šachovnicovou vlajkou v rukou Stanislava Klenovce před Janem Kvěchem, Josefem Francem a Patrikem Mikelem. Nakonec byl druhý, byť přišel o bod ve prospěch Zdeňka Simoty a Václava Milíka. Právě pardubický kapitán dnes připomněl léta svého panování. Vyhrával jako na běžícím pásu a výrazně si po nedělní nule v polské extralize zlepšil náladu.

Zdeněk Holub, Václav Milík a Jan Kvěch stojí na stupních vítězů

Začátek nových pořádků

Pád nebyl pro Eduarda Krčmáře šťastným vstupem do šampionátu

Václav Milík, Josef Franc, Eduard Krčmář. To je dvojice, která jakoby si v loňském roce uzurpovala monopolní právo na stupně vítězů v českém šampionátu jednotlivců. Jenže neskončily ani dvě úvodní rozjížďky letošního mistrovství a bylo jasné, že se papírové předpoklady hroutí jako domeček z karet.

Eduard Krčmář v úvodním oblouku první jízdy objel Martina Málka, aby si na čele poměrně rychle vypracoval náskok zvící půl rovinky. Jenže ve třetím kole ve druhém výjezdu zachytil o mantinel a upadl. Jelikož v okamžiku rozsvícení červených světel byli ostatní závodníci již v závěrečném okruhu, Pavel Váňa přidělil technické body. A Martin Málek se ve své vůbec první letošní závodní jízdě dočkal triumfu, navíc na úkor Zdeňka Simoty a Ondřeje Smetany!

Překvapením však ještě ani zdaleka nebyl konec. Rozjížďka s číslem dvě přivedla k pásce celou vítěznou trojici z Velké ceny UNITOP. Skvělou reakcí se blýsknul Josef Franc, který vypálil do čela. Jenže vnějškem první zatáčky jej předčil Jan Kvěch. Jenže po spodní straně se řítil Zdeněk Holub.

Zdeněk Holub vede před Janem Kvěchem a Josefem Francem

Nejprve podjel Patrika Mikela, aby se z výjezdu přemístil rovnou do čela. Zůstal na něm, v čemž mu svým způsobem pomáhal Josef Franc. Šampión totiž vytrvale útočil na Jana Kvěcha, který se musel bránit. Zdeněk Holub si tak vypracoval mírný náskok. Přišel mu náramně vhod v závěru, kdy mu unikal vzduch ze zadní pneumatiky.

Třetí jízdu opanoval Matěj Kůs stylem start – cíl před Hynkem Štichauerem, v čemž ho hned vzápětí napodobil Václav Milík. Zprvu měl za sebou Michala Škurlu, jeho v prvním oblouku objel Petr Chlupáč. Avšak Michal Škurla se tlačil na spodní stranu, a když jeho klubový kolega ve druhé zatáčce vyjel přece jen moc ven, vrátil se na druhou příčku.

Jan Kvěch lituje své třetí příčky v rozjížďce s číslem šest:

„Škoda, koplo mě to, přetočil jsem se…“

Václav Milík vede šestou jízdu před Janem Kvěchem (žlutá), Ondřejem Smetanou (bílá) a Matějem Kůsem (modrá)

Dramatická zápletka dnešního závodu se ještě více zamotala druhou sérií. S výjimkou Václava Milíka, který si v šesté jízdě střihnul další roli suveréna. Jan Kvěch přišel o dva body, když se v úvodním výjezdu pod něho natlačil Ondřej Smetana. Kromě pardubického kapitána už nikdo jiný nedokázal svůj úvodní triumf zopakovat.

Martin Málek v rozjížďce s číslem pět stačil jen sledovat, jak se Hynek Štichauer před ním marně snaží dostihnout Petra Chlupáče. Matěj Kůs odstoupil nejen ze šesté, ale posléze i z dvanácté jízdy a nakonec i z celého závodu. Zdeněk Holub sice vedl rozjížďku s číslem osm, jenže jeho jmenovec Simota si nedopřál klidu, dokud jej ve druhém okruhu nepředčil v úvodním výjezdu.

 

Triumf Václava Milíka je jedinou dnešní jistotou

Václav Milík (žlutá) letí vstříc klíčovému triumfu před Eduardem Krčmářem (bílá), Zdeňkem Holubem (červená) a Hynkem Štichauerem (modrá)

Na prahu třetí pětiny stál na čele aktuální klasifikace osamocený Václav Milík. O bod za ním byli Zdeněk Holub a Zdeněk Simota, zatímco zbytek startovní listiny ztrácel ještě více.  Pardubičan přidal třetí zářez v rozjížďce s číslem jedenáct. Jako ostatně ve dvou předchozích případech, vystřelil dopředu současně s letem pásky a svým sokům ponechal možnost, aby bojovali jen o zbylé drobky po jeho hostině.

Dvou bodů ze zprvu zmocnil Eduard Krčmář, jenž se prve v sedmé jízdě částečně rehabilitoval za svůj úvodní pád odvedením Josefa France. Jenže body jako pohádkovou sůl potřeboval i Zdeněk Holub prahnoucí přesvědčit činovníky klubu, že jen on je ideálním kandidátem na sedmnáctku velké ceny. A v prvním zatáčce slánského závodníka podjel.

Progres zaznamenali i Jan Kvěch a Ondřej Smetana. Mladší z pražské dvojice si v rozjížďce s číslem devět mohl celá čtyři kola opakovat veni, vidi, vici. Hned poté jeho klubový kolega poslal za svá záda Michala Škurlu vnějškem druhého oblouku. A když už jsme u pokroků Pražanů, prvního triumfu se dočkal konečně i Josef Franc. Start rozjížďky s číslem dvanáct sice patřil Petru Chlupáčovi, nicméně úřadující šampión se prosadil již po vnější straně první zatáčky. Jenže po přestávce přišla pohroma!

Ve dvanácté jízdě Josef Franc – na snímku přijímající gratulace od Petra Chlupáče – ještě věřil, že se vše v dobré obrací

U pásky rozjížďky s číslem třináct se otočil v okamžiku, kdy už to hraničilo s bohapustým hazardem. Pozdější vysvětlení, že zaměnil nulu digitální časomíry za jedničku jej už od diskvalifikace neuchránilo. Na ovál vyjel Daniel Klíma, jemuž bod při premiéře v českém finále sebral Filip Hájek až na cílové metě.

Josef Franc nemůže věřit své diskvalifikaci z třinácté jízdy:

„Přišlo mi, že na hodinách bylo nějaký turbo, než jsem se otočil, viděl jsem minutu dvacet.“

Pád Michala Škurly v rozjížďce s číslem šestnáct

Bez Josefa France neměl Václav Milík výraznější problém zahrát své třetí sólo. Eduard Krčmář sice po startu jako z praku hravě vyhrál rozjížďku s číslem patnáct, ale předchozí manko bylo až přespříliš výrazné. Při potížích Josefa France bylo jasné, že se rýsuje nečekané obsazení pódia. Směle k němu vykročil Zdeněk Holub.

Po svém prvenství ve čtrnáctém místě se jeho skóre dostalo na deset bodů. Za jeho zády zuřil duel Petra Chlupáče s Ondřejem Smetanou. Pražský junior se dostal na druhou příčku vnějškem první zatáčky. Přišel přitom o pár drátů v kole, navíc na konci úvodního okruhu vrazil do mantinelu. Klesl na třetí pozici a nakonec zůstal stát.

 

Jan Kvěch popadl příležitost za pačesy

Hynek Štichauer pádí před Janem Kvěchem a Zdeňkem Simotou

Petr Chlupáč však svým odstoupením v závěrečném kole šestnácté jízdy nepřišel o vidinu stupňů vítězů. Měl osm bodů stejně jako Martin Málek, druhý za Václavem Milíkem po vyloučení Josefa France, a Jan Kvěch. V repete rozjížďky s číslem šestnáct opakované vinou pádu Michala Škurly, měl totiž katastrofální start. V úvodním oblouku stačil objet Zdeňka Simotu, ale Hynek Štichauer byl už dávno ten tam.

Lepší skóre než osmibodová trojice před závěrečnou sérií měli jen Zdeněk Holub s deseti body a neporažený Václav Milík! Vodítko pro řešení medailové tajenky přinesla již rozjížďka s číslem sedmnáct. Zdeněk Holub v ní vystřihnul skvělý start. A protože Michala Škurlu za jeho zády zaměstnával spíše atakující Martin Málek, vedoucí Pražan mířil vcelku poklidně za dalším triumfem.

Než vjel do depa, měl dokonalou jistotu, že hůře než druhý již nemůže skončit. Přesto ještě stačil hulákat do přilby Josefa France nejnovější poznatky o stavu dráhy. Úřadující šampión již také věděl, že jej dnes vavříny nečekají. Ale také, že se chleba bude lámat až na podzim.

Josef Franc (bílá) jede v osmnácté jízdě vabank proti Ondřeji Smetanovi (modrá), Hynku Štichauerovi (červená) a Jaroslavu Petrákovi (žlutá)

Dnes však pro obhajobu svých zlatých medailí z předchozích dvou let nemohl udělat nic víc, než skórovat co nejvíc v rozjížďce s číslem osmnáct. Start si sice za rámeček nedal, ale v první zatáčce objel Hynka Štichauera, aby ve výjezdu minul také Ondřeje Smetanu.

Díky svému brilantnímu manévru se rozdílem jediného bodu udržel v elitní osmičce nasazené do zářijové Plzně. Takové štěstí ovšem neměl Hynek Štichauer, který právě o ten jeden bod vypadl. A to přitom porazil závodníka, který dnes stál na pódiu! Ale nepředbíhejme…

Hynek Štichauer se stoickým klidem snáší vyřazení z top 8 pro Plzeň:

„Nemoh‘ jsem čekat nic lepšího, když nemám naježdíno.“

Eduard Krčmář (červená) dotírá na Jana Kvěcha

Z trojice osmibodových vypadl ze hry o pódium nejprve Martin Málek, již víme, že se v rozjížďce s číslem sedmnáct nedokázal dostat před Michala Škurlu. Hned vzápětí Josef Franc rozkmital plamínek naděje Ondřeje Smetany. Jan Kvěch jej mohl předčit, ale musel by vyhrát rozjížďku s číslem devatenáct. Na jejím startu stál úplně napravo, zatímco na opačné straně nebyl nikdo menší než Eduard Krčmář.

Slánský závodník měl vskutku bleskový start, jenže Jan Kvěch jej v úvodním oblouku podjel. Eduard Krčmář překypoval aktivitou, aby se vrátil nazpět, ale nepovedlo se. Pražský junior se tím pádem mohl chystat na svou první cestu na pódium podniku ranku českého šampionátu jednotlivců. Stál na jeho nejnižším stupínku spolu se Zdeňkem Holubem. Nad nimi čněl Václav Milík, který dalším velkým sólem v rozjížďce s číslem dvacet zkompletoval své patnáctibodové maximum.

 

Hlasy z depa

Václav Milík dnes všem ukázal záda

„Super, jsem spokojenej‘,“ nepřekvapil Václav Milík svým prohlášením. „Spravil jsem si chuť po tom nezdařeným polským závodě v neděli. To se stane, potřeboval jsem takový závody jako dneska, abych měl vyhraný jízdy. A budoval si psychiku a měl hodně vyhranejch‘ jízd, aby se člověk nadupal vítěznou energií. V Polsku jsem šel do toho až moc. Nebudu to svádět na motorky, ty jedou pěkně. Nebyl jsem v pohodě, budu se víc soustředit.“

Zdeněk Holub vodí za sebou svého jmenovce Simotu

„Zase jsem druhej‘ na Markétě,“ připomínal Zdeněk Holub své umístění při Velké ceně UNITOP předminulou sobotu. „Ale super. Dráha byla závodivá, divočejší. Škoda, že mě porazili Simoťák a Venca, ale dostávám se zpátky do tempa. Doufám, že to bude stoupat dál, v sobotu mám Güstrow, v neděli Pocking. Pěkně se to rozjíždí.“

Jan Kvěch šel na pódium šampionátu republiky jednotlivců vůbec poprvé

„Zezačátku jsem tomu nevěřil,“ neskrýval Jan Kvěch své pochybnosti, že by na konci závodu mohl přijít divákům zamávat z pódia. „Byl to náročnej‘ závod a zezačátku byla dráha všelijaká. „Škoda druhý jízdy, koplo mě to, přetočil jsem se. Mám radost. Jak byl začátek divokej‘, pak jsme to doladilo. Hlavně že se povedla poslední jízda a jsem za to rád.“

„Celý závody mi zkazila první jízda,“ povzdechl si Ondřej Smetana. „Pro změnu jsem odstartoval, neměl svíci jako na UNITOPu, ale špatně. Dostal jsem cejchovačku a nic neviděl. Pak to nebylo špatný, ale něco tomu chybělo. Starty!“

Josef Franc nevstoupil do českého šampionátu optimálně

„Viděl jsi to sám,“ opáčil Josef Franc na klasickou otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Jednu jízdu jsem si pokazil sám svojí nezodpovědností. Přišlo mi, že na hodinách bylo nějaký turbo, než jsem se otočil, viděl jsem minutu dvacet. Závodu je škoda, nemůžu to na nic svádět. Jsou to prostě jen závody, z výsledku se neposereme. Není to tragédie, mohlo bejt‘ jedenáct nebo i dvanáct bodů, ale jak jsem řek‘, nezblázním se z toho.“

Martin Málek za sebou vodí Zdeňka Simotu

„Krásné, jsem v osmičce pro Plzeň, o to mi dneska šlo,“ neskrýval Martin Málek své nadšení. „Byly to moje první závody a většinou se mi v Praze nedaří. Dnes to bylo i se štěstím. Padali i větší borci, jsem rád, že jsem to přežil ve zdraví.“

„Nevím,“ rozhodil Zdeněk Simota rukama. „Povedla se mi jen jedna jízda, jinak jsem měl na motorkách spoustu věcí. Dva dny jsem byl zalezlej‘ v dílně, ale dnešek jsem bral jako rozježdění. Prostě první závody.“

Hynek Štichauer smolně vypadl z elitní osmičky

„Letos druhej‘ závod,“ argumentoval Hynek Štichauer, který těsně vypadl z elitní osmičky pro Plzeň. „Je to na mně znát, nemám naježdíno, ale na to, jak byla těžká dráha, jsem spokojenej‘. Rád jsem to odjel ve zdraví. Nemoh‘ jsem čekat nic lepšího, když nemám naježdíno.“

„Super,“ odtušil Petr Chlupáč. „Škoda první jízdy, odešla technika, svíčka. Vynechávalo mi to do nájezdu. Ve čtvrtý jízdě jsem to neudržel na venku a ťuk‘ do mantinelu. Smeták mi ale vyplet‘ přední kolo.“

Josef Franc (žlutá) na cestě za prvním ze svých dvou dnešních vítězství před Matějem Kůsem (bílá), Zdeňkem Simotou (modrá) a Petrem Chlupáčem (červená)
1. Václav Milík, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Zdeněk Holub, Praha 3 2 2 3 3 13
3. Jan Kvěch, Praha 2 1 3 2 3 11
4. Ondřej Smetana, Praha 1 2 3 2 2 10
5. Eduard Krčmář, Slaný X 3 1 3 2 9
6. Josef Franc, Praha 1 2 3 M 3 9
7. Martin Málek, Březolupy 3 1 2 2 1 9
8. Zdeněk Simota, Plzeň 2 3 1 1 2 9
9. Hynek Štichauer, Pardubice 2 2 0 3 1 8
10. Petr Chlupáč, Praha 1 3 2 E 1 7
11. Michal Škurla, Praha 2 1 2 X 2 7
12. Matěj Kůs, Praha 3 R R – – 3
13. Jaroslav Petrák, Pardubice 0 0 1 2 0 3
14. Filip Hájek, Praha 1 1 0 1 0 3
15. Martin Gavenda, Březolupy 0 0 E 1 1 2
16. Patrik Mikel, Pardubice 0 R 1 – – 1
17. Daniel Klíma, Praha (res) 0 1 0 1
18. Daniel Šilhán, Praha (res) 0 0 0
Nečekaný výsledek rozjížďky s číslem dvě: Zdeněk Holub (žlutá) ukazuje výfuk Janu Kvěchovi (bílá) a Josefu Francovi (modrá)

Průběžné pořadí seriálu:

PHA TOT
16.4.  
1. Václav Milík, Pardubice 15 15
2. Zdeněk Holub, Praha 13 13
3. Jan Kvěch, Praha 11 11
4. Ondřej Smetana, Praha 10 10
5. Eduard Krčmář, Slaný 9 9
6. Josef Franc, Praha 9 9
7. Martin Málek, Březolupy 9 9
8. Zdeněk Simota, Plzeň 9 9
9. Hynek Štichauer, Pardubice 8 8
10. Petr Chlupáč, Praha 7 7
11. Michal Škurla, Praha 7 7
12. Matěj Kůs, Praha 3 3
13. Jaroslav Petrák, Pardubice 3 3
14. Filip Hájek, Praha 3 3
15. Martin Gavenda, Březolupy 2 2
16. Patrik Mikel, Pardubice 1 1
17. Daniel Klíma, Praha 1 1
18. Daniel Šilhán, Praha 0 0
Hynek Štichauer (červená) porazil Jana Kvěcha (modrá) a Zdeňka Simotu (bílá), ale místo v osmičce pro zářijovou Plzeň na něho nezbylo

Foto: Pavel Fišer, Karel Herman a Kiril Ianatchkov

Nepříjemná chvilka pro Michala Škurlu