České ledy se stále mají k světu

Holice v Čechách – 1. února
Je neskutečné, že v současných časech, kdy české zimy probíhají vesměs bez delších třeskutých mrazů, u nás stále existuje ledová plochá dráha. Vedle nadšenců, kteří sází do banku hry s přírodou hodiny a hodiny tvrdé dřiny při přípravě zamrzlých tratí, přičemž se výsledek jejich úsilí může rozplynout během pár hodin oblevy či sněžení. Úctyhodná je i jezdecká základna, takže se zítra na nástupu v Holicích objeví celkem jedenáct Čechů a jeden Angličan.

 

Lukáš Hromádka při testování na přehradě Baška

Ke všemu díky zranění se do zítřejší akce nedostanou největší esa Jan Klatovský a Lukáš Hutla. A konec konců ani Vladimír Višváder, který se na podzim podrobil operaci zad. Nebýt však jeho absence, nemohl by se na svou ostrou premiéru těšit Jan Vaňátka.

Pardubický hobík totiž osedlá právě motocykl, který by při rekonvalescenci Vladimíra Višvádera letos v zimě zřejmě jen zíval nudou v dílně. Ledařská premiéra čeká Lukáše Hromádku. Motocyklový univerzál si v minulosti vyzkoušel stopětadvacítky s vlastníma rukama postaveným motocyklem, v juniorském věku se pohyboval po klasických oválech a loni vyhrál šroubky v Opole, byť se v jejich finále do cíle běželo po svých.

Jan Vaňátka během hobby závodu v Kostěnicích

Závod ledařského šampionátu republiky si Lukáš Hromádka chtěl zkusit již před sedmi lety na Větřkovické přehradě. Avšak tehdy jeho historický motocykl neprošel technickou přejímkou kvůli chybějícím krytům, jež současné reglementy vyžadují. Letos je však borec z Frýdku – Místku připraven lépe. Svůj novýmotocykl testoval na přehradě Baška a nemohl si vynachválit karburátor od Jaroslava Šůse.

Když už jsme u premiér, nelze pominout Jiřího Wildta. Ten už totiž závodil v Rakousku, Nizozemí i na mistrovství světa ve Švédsku, ovšem české publikum jej ještě nevidělo. Po roční pauze se vrací Lukáš Volejník. Právě jeho jméno se nejčastěji skloňuje v souvislosti s titulem společně s Andrejem Divišem a nejrychlejším českým dědečkem Janem Klauzem.

Rob Irving s Kevinem Rowandem před sedmi lety na nástupu v Růžené

Nicméně stát se může cokoliv, obzlášť je-li třeba kalkulovat s předčasným koncem mítinku při spatření meteorologického piktogramu polojasné oblohy doprovázeného kladnou desítkou u předpovědi na zítřejší den. Vzhledem k rozpisu je pro uznání výsledků čtvrtých ledů, které se v historii na rybníku Hluboký konaly, zapotřebí uskutečnit alespoň tři série čili devět rozjížděk.

David Lizák se stále lepší, Radek Hutla toho letos moc nenajezdil, zatímco Jan Pecina, Martin Běhal a Robert Růžička jsou ledařskými stálicemi. A Angličan Robert Irving, jehož jsme před sedmi lety viděli v Růžené, může posloužit jako příklad, že operativní postoj není vlastní pouze našim ledařům. V Anglii je o hodinu méně, takže se o holickém závodě dozvěděl v jedenáct dopoledne svého času. A již v podvečer se vylodil z trajektu v Ostende, aby byl v Holicích včas.

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a laskavostí Lukáše Hromádky