Pozlacená Fabia byla pokřtěna

Praha – 19. prosince
Jan Kopecký je mistrem světa rallye za letošní rok v kategorii WRC2. Tato správa oběhla svět fanoušku motoristického sportu koncem října, když se český jezdec na českém stroji stal nedosažitelným pro ostatní adepty na titul. Vzhledem k relativně skromné odezvě médií je určitě dobře připomenout tento fakt i na stránkách magazínu speedwayA-z, přestože naše specializace je určitě poněkud odlišná.

 

 

Petr Dufek a Jan Kopecký na středečním křtu

Že Jan Kopecký bude podepisovat biografickou knihu Pozlacená Fabia, jsme včas informovali. Obzvlášť když autorem je Petr Dufek, který je zodpovědný i za publikaci „sedmdesátkrát ZLATÁ PŘILBA“ o slavném pardubickém plochodrážním závodě.

Petr Dufek se účastnil křtu a autogramiády, takže nešlo se ho nezeptat, jaké jsou osudy nejnovější plochodráźni publikace. Knížka sice byla představena veřejností na výstavě Racing Expo v pražských Letňanech při svém křtu, ale pořád není k dostání. Dobra zpráva však je, že konečně šla do tisku 20. prosince a brzy se ji dočkáme.

Pokud Pozlacená Fabia nemá s knížkou sedmdesátkrát ZLATÁ PŘILBA společné jen to zlato v názvu a autora, tak opravdu se máme na co těšit. Kvalita a množství fotografii, souhrn výsledků Jana Kopeckého, tisk a vazba a hlavně naprostá aktuálnost publikace jsou nesporným lákadlem.

Samotný Jan Kopecký je velkou osobností motorismu. Velice přívětivý muž věnoval pozornost každému z přítomných a neopomenul vstát od stolku, na kterém podepisoval nejen novou knihu, pokaždé když mu další fanoušek pogratuloval k titulu a podal ruku. A že jich nebylo málo!

Skvělé provedení knihy Pozlacená Fabia je důkazem, že se máme na co těšit také v případě publikace o Zlaté přilbě

Přirozenost a skromnost si musejí získat ihned každého, kdo se dostane poblíž čerstvého Mistra světa napoprvé. A tak došlo i na pár otázek. Z krátkého rozhovoru vyplynulo, že cesta k titulu nebyla nijak jednoduchá a hladká. Přes dominantní pozice během celé sezóny
její začátek byl víc než nejistý.

Škoda Motorsport, o které Jan Kopecký nemluví jinak než o rodině, původně nabídla podporu jen pro Rally Monte Carlo. Ambice týmu kolem Jana Kopeckého ale byly mnohem větší, tak se dal na shánění potřebných prostředků sám. A nepovedlo se, jelikož o úspěchu v kterémkoliv motoristickem sportu už dávno nerozhoduje pouhý talent, poctivá dřina a perfektně pracující tým.

Vzhledem k potřebným velkým financím a angažovanost nejlépe továrny, zájmy jezdce musí odpovídat momentalním potřebám sponzorů. Tentokrát to vyšlo opravdu na poslední chvíli a nebylo to bez háčků. Podmínkou účastí v dalších soutěžích mistrovství světa byla bezpodmínečná výhra v Monte Carlu. Dle Jana Kopeckého se stačí jednou netrefit ve výběru pneumatik v té které RZtě a mate po nadějích.

Prvenství v Rallye Monte Carlo bylo vybojováno a továrna poněkud slevila. Skonči-li Jan Kopecký v dalším kole nejhůř druhý, pojede se celý zbytek seriálu. Další výhra znamenala, že se tým už mohl soustředit jen na naplnění velkého cíle zisku mistrovského titulu. Povedlo se. Povedla se i obhajoba prvenství v domácím Barum Rally a mistrovství republiky.

Jan Kopecký bude mít o něco jednodušší start do nové sezony, pro kterou už má podepsanou smlouvu se Škoda Motorsport. A auto pro rok 2019 se intenzivně připravuje.

Foto: Kiril Ianatchkov