Spasené Mariánské Lázně čeká také premiéra nejmenšího oválku

Mariánské Lázně – 14. prosince
Plochodrážní cesty do Mariánských Lázní byly v posledních letech provázeny nejen s nadějemi na další skvělý závod na zdejším unikátním kilometru, ale také obavami. Stačilo sledovat výstavbu nových činžáků a také reklamní billboardy, na nichž místo závodní trati byla vymalována zelená louka. Nyní se však nebezpečí zániku oválu zdá být zažehnáno, navíc napřesrok svou závodní premiéru zažije i dva roky stará malá dráha.

 

Lázeňský kilometr čeká v příštím roce bohatý program

Mariánskolázeňská radnice podporuje další rozvoj areálu. Chce jej zachovat v jeho jedinečnosti pro dlouhou plochou dráhu, ale také oživit jeho okolí a zpřístupnit jej širší veřejnosti. Studie využitelnosti, pro niž jako podklad sloužilo i internetové veřejné šetření, preferuje dráhu pro inline.

Šanci má mít i vodní plocha, jež by sloužila pro zavlažování městské zeleně a kropení sportovišť. Takový rezervoár by dozajista ocenil i AMK Mariánské Lázně pro své závody. Ovšem jakékoliv jiné stavby uvnitř lázeňského kilometru by musely být nízké nebo demontovatelné, aby nepředstavovaly překážku plochodrážní bezpečnosti. Studie pracuje i návrhem na průchodnost areálu, aby jej obyvatelé čtvrti Úšovice nemuseli obcházet jako doposud.

Malý ovál v Mariánských Lázních zatím viděl pouze ukázkové jízdy

Na druhou stranu vyšší využití stadiónu by se mohlo promítnout do nižšího nájemného, které Lokomotiva plochodrážnímu klubu za každý den účtuje.  V sezóně 2019 si jej pronajme hned pětkrát. Zkraje dubna se na malém oválu pojede Speedway Mini Cup, který se sem vrátí spolu s šampionátem republiky v květnu. Červen patří mistrovství světa, srpen zase flat tracku, přičemž veteránská série ELVS by do západočeských Lázní měla zavítat zase v září.

Závodní program v Mariánských Lázních pro rok 2019:

24.4. Speedway Mini Cup
26.5. mezinárodní mistrovství republiky + Speedway Mini Cup
29.6. kvalifikace mistrovství světa
10.8. mistrovství republiky flat track + německá série čtyřkolek
září ELVS

Foto: Karel Herman