Pondělí přinese ledové jasno nejen v otázce reprezentace

Pardubice – 9. listopadu
Mistrovství světa na ledové dráze se v roce 2019 začne rozbíhat ještě, než se leden stačí zlomit do své druhé poloviny. V kvalifikačních kolech ve švédském Örnsköldsviku a finském Kauhajoki nikdo nemá více míst než čeští reprezentanti. Na první pohled by se mohlo zdát, že AČR bude mít problém pět pozic obsadit kvalitními střelci, opak je však pravdou. A tak jasno přinese až pondělí, kdy se v Pardubicích koná tradiční schůzka ledařských závodníků a pořadatelů.


Vžijte se do úlohy Antonína Klatovského staršího:

Označte pět ideálních kandidátů české nominace pro kvalifikace MS na ledě:

View Results

Loading ... Loading ...

Nominaci Jana Klatovského rozhodně nelze zpochybnit

„Určitě Jan Klatovský, Lukáš Hutla a Andrej Diviš, loni tři nejlepší v mistrovství světa a mistrovství Evropy,“ přemítá o české nominaci Petr Moravec, předseda sportovní komise české ploché dráhy. „Myslím, že o těch třech se moc diskutovat nedá. Ale zbývající dvě místa vzejde z diskuze na pondělním jednání.“

Ledařský reprezentační kouč Antonín Klatovský starší bude mít dostatek adeptů na výběr. Ačkoliv se letos u nás nemohl konat žádný z plánovaných závodů na ledové dráze, základna našich ledařů je poměrně široká. Navíc se proslýchá, že se do závodní akce opět vrací Antonín Klatovský, který se před nedávnem oženil. A údajně ani Lukáš Volejník v předčasném závodnickém důchodu dlouho nevydržel.

Andrej Diviš (modrá) a Lukáš Hutla (červená) mají své reprezentační místo jisté, otazník se vznáší nad Lukášem Volejníkem, který je na snímku z loňských Holic pronásleduje

Pondělní zasedání kromě potvrzení nominace rozhodne i o přesném nasazení závodníků do obou kvalifikačních kol. Určí také kritéria nominace do českého nároďáku a také do evropského šampionátu, jehož termín i lokalita již budou známy, protože FIM Europe má svůj termínový kalendář zveřejnit během nadcházejícího víkendu.

Po pondělku bude známý i náš ledařský termínový kalendář, i když pochopitelně s douškou o nezbytné přízni počasí. Jízdní řád letních disciplín vzejde až z kalendářní porady, která se bude konat příští sobotu.


Světové šampionáty na ledové dráze v roce 2019:

Pouze Dmitrij Koltakov je jasným účastníkem letošní finálové série

Z každého kvalifikačního kola ve švédském Örnsköldsviku a finském Kauhajoki postoupí do finálové série šest závodníků. Přímo nasazen je mistr světa Dmitrij Koltakov a FIM udělí dvě stálé divoké karty. Pořadatel každého finálového závodu nominuje svou jednorázovou divokou kartu a dva náhradníky, přičemž jeho volba musí být schválena komisí CCP.

V mistrovství světa družstev v Togliatti, které se v duchu nové koncepce jednotných názvů přejmenovalo na pohár národů, budou startovat Češi, Rakušané, Kazaši, Němci, Rusové, Finové a Švédové.

Nasazení závodníků do kvalifikace ledařského mistrovství světa (12.1.):

Örnsköldsvik: CZ 3, A 2, KAZ 1, D 2, I 1, NL 1, RUS 2, FIN 2, S 2
Kauhajoki: CZ 2, A 2, KAZ 1, D 3, NL 2, RUS 2, FIN 2, S 2

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček a Reygondeau/Good Shoot (FIM)