Legendární vítězové se vrátili do Pardubic

U příležitosti jubilejního 70. ročníku Zlaté přilby byli pozváni všichni žijící vítězové tohoto světoznámého závodu. I když se boje o prestižní trofej rozhořely až v nedělní poledne, sobotní dopoledne patřilo jezdcům nedávné doby, kteří přijali pozvání do pardubického paláce. Tady čekaly na jejich podpisy stovky fanoušků, kteří chtěli bývalé hvězdy svítkovského oválu a svoje hrdiny let minulých mít podepsané na fotkách z té doby nebo ve svých plochodrážních albech.

 

Velký zájem o podpisy

Čeští vítězové: Milan Špinka, Václav Milík, Jiří Štancl a Tomáš Topinka

K autogramiádovému stolu vedle sebe zasedl Angličan John Davis, vítěz 36. Zlaté přilby z roku 1984 a mistr světa družstev, Milan Špinka, vítěz 25. Zlaté přilby z roku 1973 a mistr světa na ledové ploché dráze, Václav Milík, loňský vítěz 69. Zlaté přilby, Jiří Štancl, pětinásobný vítěz Zlaté přilby z roků 1974, 1976, 1978, 1981, 1982 a dvojnásobný stříbrný medailista z mistrovství světa na dlouhé ploché dráze, Tomáš Topinka, vítěz 48. Zlaté přilby z roku 1996, Dán Ole Olsen, sedminásobný vítěz Zlaté přilby z roků 1970, 1971, 1972, 1975, 1977, 1979, 1980, trojnásobný mistr světa na klasické dráze a mistr světa na dlouhé dráze,

Dán Hans Nielsen, dvojnásobný vítěz Zlaté přilby z let 1987 a 1998, čtyřnásobný mistr světa na klasické dráze, sedminásobný mistr světa dvojic a jedenáctinásobný mistr světa družstev,Američan Dennis Sigalos, vítěz Zlaté přilby z roku 1983 a mistr světa dvojic

Hans Nielsen a Dennis Sigalos

Zájem o legendární vítěze Zlatých přileb a o jejich podpisy byl fantastický a mistry ploché dráhy mile překvapil! Jejich autogramiáda se díky neutuchajícímu zájmu fanoušků se protáhla až do sobotního poledne. Po jejím skončení s více než hodinovým zpožděním konečně dorazil jejich mikrobus na dostihové závodiště, kde se v roce 1929 začala psát historie závodu o Zlatou přilbu.

 

Na závodišti koňmo i pěšky

Pietní akce u pomníčků

Po nezbytném přivítání ředitelem Dostihového spolku bylo pro mistry širokých řidítek připraveno spřežení kladrubských vraníků a v kočáře byli převezeni k pomníčkům plochodrážníků, kteří položili život v boji o cennou trofej na travnatém oválu v letech 1929 – 1963.  Od roku 1964 se Zlatá přilba přesunula už na klasický plochodrážní stadion do Svítkova a začala se postupně vyvíjet do dnešní podoby.

Kočár pro hvězdy je připraven

U pomníčků se ujal úvodního slova organizátor a iniciátor těchto každoročních pietních vzpomínek Martin Šabata. Následovalo zapálení svíček pro závodníky A. B. Poldervaarta, Jaroslava Němečka, Libora Dušánka, Antonína Vildeho, Ericha Stieglmaiera. Luboše Tomíčka a položení květin k jejich pomníkům. Poté se jejich památka uctila symbolicky minutou ticha.

Pak vítězové Zlatých přileb absolvovali projížďku po závodišti v kočáře. Veliký zájem o koně a dostihy projevil americký vítěz Zlaté přilby Dennis Sigalos a anglický showmann John Davis.

Sedminásobný vítěz ZP Dán Ole Olsen si s námi rád udělal procházku po travnatém pažitu až do cílové rovinky a zajímal se živě o historii závodů na tomto 2 400 metrů dlouhém nepravidelném oválu, o rychlost jakou tady na motorkách dosahovali závodníci, ale zároveň se zajímal i o historii a současnost Velké pardubické. Pak už bývalí hrdinové let minulých spěchali o pár set metrů dál na plochodrážní stadion, kde začínal druhý závod plochodrážního víkendu závodem juniorů o Zlatou stuhu.

 

Majitelé hromady zlatých přileb

Dennis Sigalos na motocyklu, s nímž jel Zlatou přilbu Bohumil Rak

Večer do Pardubic přiletěl dvojnásobný vítěz Zlaté přilby z roků 1989 a 1990 a evropský šampion na travnaté ploché dráze Angličan Jeremy Doncaster. A tak se pro společnou fotku se 70. Zlatou přilbou povedlo unikátní setkání legendárních závodníků vlastnících dohromady dvacet zlatých přileb.

Na nedělním nástupu se tyto legendy dočkaly krásného přijetí od sedmnácti tisíců diváků, kteří navštívili nedělní světoznámý závod. K nim ještě přibyli vítězové Zlaté přilby, kteří nastupovali do nedělního závodu jako jeho aktéři: Dán Hans N. Andersen, Dán Nicki Pedersen, Australan Chris Holder, Chorvat Jurica Pavlic, Rus Emil Sajfutdinov a náš Václav Milík.  A bitva o 70. jubilejní trofej začíná…

Vítězové Zlaté přilby na nedělním nástupu

Foto: Jiří Havlíček a Karel Herman

Hvězdy nechaly ve svítkovské kanceláři na sobě nesmazatelnou památku