Prozíravost sportovní komise zabránila historii, aby se opět opakovala

Pardubice – 3. října
Pro Žarnovicu je optimální plochodrážní den neděle. Naproti tomu Březolupy mají radši sobotu. Přesto se o tomto víkendu pojede nejprve na Slovensko a teprve až druhý den na jižní Moravu. Ačkoliv se oběma pořadatelům takové uspořádání zprvu nelíbilo, důvod je nasnadě. A sice Speedway Grand Prix v polské Toruni, kde by třeba musel nastoupit Václav Milík. Nyní se ukázalo, že přehození obou víkendových termínů byl ze strany plochodrážní sportovní komise nesmírně prozíravý tah.

 

Václav Milík o víkendu stihne jak Toruň, tak Březolupy

Kvůli finále mistrovství světa nemohl jako první bojovat o domácí titul Jaroslav Volf mladší. Copak o tom, být na něm po pátečním závodě v Göteborgu by se v neděli stačil do Olomouce dopravit, jenže bafuňáři z jeho doprovodu si tehdy za železnou oponou chtěli nakoupit. Druhý případ nastal až po více než půl století loni, kdy Václav Milík upřednostnil velkou cenu v Toruni na úkor posledního finále v Březolupech.

A nebýt nedělního termínu letošního finále mistrovství republiky jednotlivců v Březolupech, historie by se znovu opakovala. Při neúčasti Patryka Dudka a Craiga Cooka totiž promotérská organizace oslovila náhradníka Václava Milíka, aby startoval v Toruni.

A protože krytý stadión v Toruni vylučuje posunutí velké ceny na náhradní termín, pardubický kapitán nebude v neděli v Březolupech chybět. Boj o titul českého šampióna proto nebude limitován žádnými kompromisy ve startovní listině jako loni.

Foto: Karel Herman