Češi a Slováci v akci 277

Uplynulý týden nás bez výstrahy během několika hodin přenesl z rozjásaného léta rovnou jakoby do šedivého podzimu s deštěm, na nějž doplatili především v Žarnovici zrušeným 55. ročníkem slavné Zlaté přilby SNP. V Čechách jsme viděli dva přebory a radovali se také z třetí vítězné velké ceny v podání Martina Vaculíka, byť se slavilo přece jen více na Slovensku. A to dokonce takový stylem, že Rado Fuska musel dva své veselé štamgasty vykázat ze své hospůdky na Městském stadiónu ještě před zavírací hodinou. Rovněž v zahraničí bylo posledních sedm dnů pořádně výživných. A tak dnešní díl tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z může pojednávat i o prvním Čechovi ve vyšší britské lize po tříleté pauze či závodním comebacku jiného borce, jenž si v minulosti sáhnul i na mistrovský titul.

 

Pódium v Maďarsku a vrcholné ligy ve Švédsku a Velké Británii

Petr Chlupáč, Ondřej Smetana a Radek Smetana odjíždějí z Debrecenu

Svou výpravu za českými závodníky na zahraničních kolbištích musíme netradičně zahájit již v pondělí. Květinové slavnosti v Debrecenu vyvrcholily 43. ročníkem Velké ceny Debrecenu. Vyhrál ji Viktor Kulakov (14) bodů. Spolu s ním stáli na stupních vítězů Ondřej Smetana (3 3 2 2 3 = 13) a Eduard Krčmář (3 3 E 3 3 = 12), jemuž šanci na vítězství vzala porucha motocyklu, když v rozjížďce s číslem devět jezdil třetí za Pražanem a vedoucím Viktorem Kulakovem. Petr Chlupáč (0 2 3 0 2 = 7) skončil desátý.

V úterý vyvrcholila základní část švédské Elitserien. Václav Milík a Martin Vaculík stanuli v závodě proti sobě, nicméně větší důvod k radosti měl Slovák. Indianerna Kumla totiž doma podlehla jeho Västerviku 37:53 a on jí přispěl jedenácti body (3 0 3 3 2). Pardubičan ve vestě s indiánem inkasoval čtyři body a bonus (1 2 1 0).

Václav Milík pojede play-off ve Švédsku i v Polsku

Oba celky postoupily do play-off, v jehož čtvrtfinále se ale jejich cesty rozdělí. Šestá Indianerna Kumla narazí na třetí Eskilstunu, pátý Västervik na čtvrtou Vetlandu. Vítěz základní části Dackarna Malilla a druhá Rospiggarna míří rovnou do semifinále, sedmý Lejonen Gislaved a osmá Masarna Avesta jsou vyřazeny.

Ve středu čekal King’s Lynn a Wolverhampton v nejvyšší britské soutěži SGB Premiership double header, tedy dva duely v jediném dni. Za Vlky hostoval Matěj Kůs. King’s Lynn doma zvítězil 60:30, přičemž Pražan nebodoval (0 0 0 0). Také druhý duel přinesl vítězství pro King’s Lynn, tentokrát 55:35 a Matěj Kůs dovezl pro Wolves dva body (0 1 1 0).

 

Slaňáci na cestách

Patrik Linhart se včera v Belgii vrátil k závodění

Pátek zažil ve Staphorstu mezinárodní pouťák na trávě. Přinesl vítězství Jamesi Shanesovi, jenž ve finále A protnul metu před Davem Meijerinkem a Christianem Hülhorstem, jenž se sem dostal předchozím triumfem ve finále B. Michal Dudek skončil třináctý, když jej poruchy nepustily ani do finále C.

Slaňáka na českých oválech letos bohužel příliš často nevídáme. Staphorst byl jen zastávkou na jeho cestě na včerejší Zlatou přilbu v belgickém Heusden-Zolderu. Spolu s ním se závodu zúčastnili také Roman Čejka a Patrik Linhart, jenž se na závodní motocykl v ostré akci představil poprvé po deseti letech. Skončil devátý (1 2 1 2 1 = 7), Roman Čejka (3 1 1 0 3 = 8) byl sedmý.

Nejlépe se z českého tria vedlo Michalu Dudkovi (2 3 3 2 3 = 13). V rozjížďce poslední šance jej však štěstí opustilo. Zůstal stát s poruchou motocyklu, takže skončil celkově pátý a pořadí na pódiu bylo: první Mark Beyer, druhý Christian Thaysen a třetí Henrik Bergström.

  

Bielefeld místo Žarnovice

Martin Málek si včera v Bielefeldu šampaňské nevyjezdil

Martin Málek zvažoval, zda se v neděli přece jen nepokusí při 55. ZP SNP v Žarnovici zbavit nálepky věčně čtvrtého, ale nakonec dal přednost pouťáku na trávě v německém Berghauptenu. Původně sem měl mířit také Hynek Štichauer, jenže dle včerejších informací od Lubomíra Vozára musí na vyšetření s kolenem pochroumaným při středečním přeboru a ve hvězdách je i jeho start při středeční extralize ve Slaném.

Mítink v Berghauptenu přinesl triumf Martinu Smolinskemu (25 bodů), s nímž stáli na stupních vítězů ještě Mathieu Tresarrieu (20) a Bernd Diener (18.) Martin Málek (3 2 0 1 = 6) byl desátý, takže se do finále neprobojoval.

„Nic moc.“ Bilancuje březolupský závodník svůj výsledek. „Po první jízdě to vypadalo nadějněji. Pak jsem měl starty horší a horší, třetí jízda byla asi nejhorší výkon. Dostal jsem cejchu hned ve výjezdu, pak jsem se prodral aspoň pro dva body a nakonec při dalším ataku jsem schytal nálož hlíny, kamenů a trávy, že jsem to málem neustál. No, navíc jsem od minulého týdne docela nastydlý, proto jsem zrušil i v pátek závod ve Staphorstu. Tak jsem se včera spíš trápil, než závodil… Jinak dráha super, něco jak Bielefeld, jen ten výkon jsem nezopakoval.“

 

Polsko a Anglie

Martin Vaculík byl dozajista hlavním hrdinou víkendu

Včera vyvrcholila také základní část polské extraligy. Nicméně duel Czestochowa vs. Grudziadz zrušil déšť. Tabulka je proto nekompletní, kdyby Czestochowa prohrála, do play-off postoupí Toruň. Každopádně postup mají jasný Leszno, Gorzow a Wroclaw.  Gorzow včera prohrál 55:35 v Toruni, která mu těsně sebrala i bonus (89:90 a Martin Vaculík skóroval šesti body (1 3 1 1 0). Wroclaw prohrála v Leszně 55:35 a Václav Milík (0 0 E 0) vyšel naprázdno.

Naši poměrně dlouhou procházku ukončíme v Newcastlu. Místní Diamanty včera porazili Lakeside 53:37. Po Ludvigu Lindgrenovi byl nejlepším mužem domácích Matěj Kůs se svými dvanácti body s jedním bonusem.


Po uzávěrce:

Ve včerejším druholigovém duelu Krosno vs. Rawicz se měl představit rovněž Josef Franc, nicméně cestu na východ Polska vážil marně. Deštivé počasí se postavilo proti ploché dráze. Vzhledem k termínům finálové části byl náhradní termín stanoven na čtvrtek a tak Pražan bude mít po slánské extralize a světovým šampionátem dlouhodrážních družstev v Morizes pořádně naspěch.

Foto: laskavostí Ondřeje Smetany a Patrika Linharta, Pavel Fišer, ilustrační Karel Herman