Ondřej Smetana neprohrál ani s červeným kohoutem, ani s Michalem Škurlou

Svitavy – 25. srpna
Přijel do depa z rozjížďky s číslem devět, v níž třetím triumfem srovnal devět bodů Michala Škurly. Jeho motocykl ale prskal jako rozčilený kocour. Proto jej postavil ve svém depu na stojánek, ale než mohl situaci prověřit, dečka vzplála jasným plamenem. Vinou prasklé hadičky přívodu paliva totiž metyl stříkal rovnou na motor. Požár byl naštěstí rychle uhašen a Ondřej Smetana mohl v závěru osmého přeborového závodu ve Svitavách inkasovat další dvě trojky. Jenže Michal Škurla nezůstával v hamonění bodů nikterak pozadu, takže oba Pražané nakonec stanuli bok po boku na startu rozjezdu o vítězství. Lepším startem se mohl pyšnit Michal Škurla, avšak v první zatáčce nechal po své levici více místa a Ondřej Smetana mu tudy sebral vítězství. Na třetí příčku jedenáctičlenného pole se dostal Patrik Mikel. Sice nebyl spokojený, že ve vzájemných duelech podlehl oběma pražským borcům, na druhou stranu se však v hodině dvanácté dostal do startovní listiny třetího finále českého šampionátu v Plzni.

Michal Škurla, Ondřej Smetana a Patrik Mikel stojí na stupních vítězů

Suverenitě neubírá ani požár

Patrik Mikel, který se spouští na ovál k tréninku, potřeboval body pro postup do finále v Plzni

Noční déšť byl úžasný. Ochladil vzduch, a pokud se týká svitavského přeboru, rozhodně pomohl dráze v Cihelně. Pořadatelům nikterak nevadilo, že museli ještě během dopoledne vymetat vodu s košťaty z oválu. Obzvlášť při vzpomínce na červencovou první ligu, která skončila předčasně díky oblakům prachu z vysušené trati.

Osmý letošní přebor mělo absolvovat jedenáct závodníků. O úbytek oproti pardubické středě se postaraly termínové kolize s druhým závodem poháru přátelství, jenž byl na programu včera v ukrajinském Rovnu, či zítřejší Zlatou přilbou SNP v Žarnovici. Ale také zranění Hynka Štichauera či Zdeňka Holuba. A co si budeme povídat, rozhodně i jistá obava ze svitavské dráhy, jíž právě zmiňované zrušení první ligy nafouklo do obrovských rozměrů.

Patrik Mikel (modrá) letí do čela před Daniela Šilhána (žlutá) a Pavla Kuchaře (bílá)

Dvanáctka, kterou sportovní komise do poslední chvíle nabízela jakémukoliv zájemci, zůstala nakonec volná. Dlouho se zdálo, že podobný osud čeká rovněž startovní číslo osm. Jan Macek totiž dorazil opravdu až na poslední chvíli čtyřicet minut před začátkem a ve chvíli, kdy již probíhala rozprava.

Kopřivnický závodník však stačil odtrénovat, byť se blíže seznámil s povrchem dráhy, zatímco Jaroslav Petrák se vracel do svého boxu po svých. „Elektrika,“ splynula z jeho rtů odpověď na otázku, cože se to přihodilo. „Před závodem jsem všechno povyměňoval, jede to líp, ale není to ono.“

Michal Škurla právě odstartoval na Jaroslava Petráka, Jana Macka a Michala Bašteckého

Patrik Mikel dnes potřeboval co nejlepší umístění, aby se v průběžné klasifikaci přeboru dostal na pozici, jež by mu garantovala start ve třetím finále českého šampionátu v Plzni. Hned v první jízdě se vydal za splněním své ambice, když triumfoval stylem start – cíl. Obdobně si počínal hned vzápětí Michal Škurla, který po středečním pardubickém debaklu ještě včera trénoval doma na poli u Smetanovy vyhlídky na Vltavu.

Nyní se rychle ujal vedení, zatímco Jaroslav Petrák spěchající po usilovné práci v depu na startovní rošt v protisměru, musel vzít zavděk dvěma body. Posledním vítězem úvodní série byl Ondřej Smetana, když v rozjížďce s číslem tři odvedl Martina Gavendu. A také Lukáše Vintera, který ovšem ve třetím kole zastavil kvůli bolestem ve své pravačce, jež ho donutily vzdát celý dnešní závod.

Ondřej Smetana (červená) odstartoval na Martina Gavendu (modrá) a Lukáše Vintera (bílá)

Ondřej Smetana se stal prvním závodníkem, který svůj úvodní triumf dokázal obhájit rovněž ve druhé sérii. Musel však počkat na opravu startovacího zařízení, které se při prvním pokusu o start nezvedlo na své levé straně. Při repete však od mantinelu odstartoval nejrychleji a zavřel všechny své protivníky na vnitřní stranu už v úvodním nájezdu.

Radek Smetana přemítá nad ohořelou dečkou motocyklu svého syna Ondřeje:

„Ondra přijel do depa po třetí jízdě, že mu prská motorka. Dali jsme to na stojánek a dělali plovák. Jenže jak praskla hadička a metyl stříkal na motor, začalo to hořet.“

Michal Škurla byl v šesté jízdě neméně suverénní. Patrik Mikel po nepříliš povedeném startu zůstal vzadu, nicméně již ve druhém oblouku dokázal předčit Martina Gavendu. Oba neporažení Pražané dál vládli celému závodu. Michal Škurla si střihnul triumf stylem start – cíl v sedmé, Ondřej Smetana zase v deváté jízdě. Avšak záhy se v jeho boxu rozpoutalo ohnivé drama.

 

Verdikt přináší rozjezd

Jaroslav Petrák (bílá) marně dotírá na Ondřeje Smetanu

Požár se naštěstí podařilo uhasit, takže aspiracemi Ondřeje Smetany na vítězství nikterak neotřásl. Protože se oba v základní části dnešního závodu neměli potkat, stále více a více se rýsovala možnost, že své síly změří až v rozjezdu o vítězství. Vstříc třetí příčce však spěl neohroženě Patrik Mikel.

V rozjížďce s číslem osm objel v první zatáčce Jaroslava Petráka, který skvěle odstartoval. Jenže za jejich zády v úvodním oblouku spadl Martin Gavenda, jenž přibyl na startovní rošt v protisměru na poslední chvíli. Logickým důsledkem se stalo blikání červených světel. Nicméně Pavel Váňa zůstal velkorysý a k repete pozval všechny závodníky.

Sindy Weber se pokouší ujet Janu Mackovi

Po vylétnutí pásky se vedení ujal Martin Gavenda, ovšem vnějškem prvního výjezdu převzal vedení Patrik Mikel. Na skalp Martina Gavendy si brousil zuby rovněž jaroslav Petrák. Vytrvale zkracoval vzdálenost od něho, až se v předposledním oblouku dostal před něho. Jenže Martin Gavenda kontroval v poslední zatáčce a dva body připisoval na své konto on.

Pardubický matador však našel příležitost k pomstě ve dvanácté jízdě. Martin Gavenda sice excelentně odstartoval, nicméně Jaroslav Petrák stále aktivně vyhledával příležitost dostat se dopředu. Ve třetím okruhu vyzkoušel vnějšek první zatáčky, ale neuspěl. Nenechal se však připravit o odhodlání. V první zatáčce závěrečného kola podjel Moravana, před nímž dojel do cíle jako první o pár centimetrů.

Michal Škurla (žlutá) právě odstartoval na Patrika Mikela (bílá), Martina Gavendu (červená) a Daniela Šilhána (modrá)

Jak Martin Gavenda, tak Jaroslav Petrák však postrádali body, které by jim dovolily odrazit se k útoku na stupně vítězů. V tomto směru totiž závod zůstával stále v konzervativním postoji. Ondřej Smetana vyhrál rozjížďku s číslem deset, Michal Škurla zase hned v následující jízdě podjel vedoucího Patrika Mikela ve druhé zatáčce.

Oba Pražané vedli s plným ziskem, zatímco Patrik Mikel ztrácel dva body. Jaroslav Petrák byl za svým mladším kolegou pozadu o dva, Martin Gavenda dokonce o tři body. Byť tedy kraloval třinácté jízdě, v jejíž první zatáčce Jan Macek předčil Sindy Weber, nemohl cíli výše než na třetí příčku.

Ondřej Smetana komentuje svůj triumf v rozjezdu:

„Se Škurličem to bylo o tom, kdo to v první zatáčce dá a bude první. Měl lepší start, já si to zkrátil, co to šlo a našel si místo. On byl potom rychlejší, ale už jsou všechno kdyby.“

Pavel Kuchař zadřel motor a musel závod dokončit na vypůjčené dvěstěpadesátce od Michala Bašteckého

Jaroslav Petrák totiž doplatil, že v rozjížďce s číslem čtrnáct neměl zrovna jednoduché zadání. Ondřej Smetana na roštu trošku zlobil, ovšem triumfem ve stylu start – cíl dosáhl na patnáctibodové maximum. Jaroslav Petrák byl tím třetím vzadu, jelikož mohl jen sledovat, kterak na vedoucího závodníka útočí Patrik Mikel.

„Smeták se tam motal ze všech stran, nešlo ho předjet,“ přemítal Patrik Mikel, který měl v zásadě jisté pódium. S největší pravděpodobností třetí příčku, ovšem záleželo, jak zajede Michal Škurla v patnácté jízdě. Ale ten z předpokládaného scénáře neuhnul ani o píď.

V první zatáčce rozjezdu se Ondřej Smetana (červená) už dostal před Michala Škurlu (modrá)

Suverénním způsobem vyhrál a srovnal skóre Ondřeje Smetany. Duel obou neporažených se měl odehrát až v rozjezdu. Michal Škurla vystřihl lepší start, jenže v úvodním oblouku se nechal vynést dál, než by bylo zdrávo. A Ondřej Smetana se zleva natáhnul po svém druhém letošním přeborovém triumfu.

 

Hlasy z depa

„Paráda!“ jásal Ondřej Smetana. „Vítězství je doma. Dráha byla pěkná. Až ke konci se dělaly vlnky a v nájezdu byla jedna díra.“

Michal Škurla prohrál až v rozjezdu

„Dneska dobrý závody,“ říkal Michal Škurla. „Škoda rozjezdu, odstartoval jsem, ale vyjel jsem moc daleko a on mě předjel. Byl jsem rychlejší, ale tady není moc místa, kde předjet. Tady se to nedá.“

Patrik Mikel splnil svou kvalifikační podmínku pro finále šampionátu jednotlivců v Plzni

„Dráha super,“ liboval si Patrik Mikel. „Nějaké jízdy se povedly, dvě ne. V té poslední se tam Smeták motal zleva doprava  a nebylo možný ho předjet. Ale jinak dobrý, rozbitější, těžší, to mně vyhovovalo.“

Martin Gavenda byl spokojený, ovšem za stupně vítězů by byl rád

„Úkol, co jsem potřeboval, jsem splnil, kvalifikoval jsem se do Plzně,“ byl Martin Gavenda potěšený. „Teď se jen udržet v celkové klasifikaci přeboru, abych jel i Březolupy. Dnes mohla být bedna, ale aj to čtvrté místo je dobré, bylo dost bodů, jsem s tím spokojený.“

„Stálo to za prd, vůbec se mi nedařilo,“ kroutil Jaroslav Petrák hlavou. „Patrik tam dělal letmáky. Myslel jsem si, že se mi to podaří na bednu, ale technika nefunguje.“

Ondřej Smetana (červená) se v rojezdu dostává před Michal Škurlu (modrá)
1. Ondřej Smetana, Praha 3 3 3 3 3 15+3
2. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3 3 15+2
3. Patrik Mikel, Pardubice 3 2 3 2 2 12
4. Martin Gavenda, Březolupy 2 1 2 2 3 10
5. Jaroslav Petrák, Pardubice 2 2 1 3 1 9
6. Jan Macek, Kopřivnice 1 0 2 1 2 6 (los)
7. Daniel Šilhán, Pardubice 2 0 1 1 2 6 (los)
8. Sindy Weber, D – Liberec (ACCR) 0 1 2 2 1 6 (los)
9. Pavel Kuchař, Praha (250 ccm) 1 3 0 0 1 5
10. Michal Baštecký, Praha (250 ccm) 0 2 1 1 0 4
11. Lukáš Vinter, Praha R – – – – 0
Patrik Mikel marně pronásleduje Ondřeje Smetanu

Průběžné pořadí seriálu:

PCE BŘE PCE CHA PLZ KOP PCE SVI TOT
18.4. 21.4. 13.6. 24.6. 21.7. 11.8. 22.8. 25.8.
1. Zdeněk Simota, Plzeň* 22 25 (10) 18 25 25 20 135 (145)
2. Ondřej Smetana, Praha 14 25 20 18 22 25 124
3. Michal Škurla, Praha* (3) 22 22 22 22 4 22 114 (117)
4. Zdeněk Holub, Praha 20 18 16 25 10 12 101
5. Hynek Štichauer, Pardubice* 25 22 20 8 25 100
6. Jan Kvěch, Praha 10 20 18 14 20 14 96
7. Martin Gavenda, Březolupy 16 12 (6) 12 18 18 18 94 (100)
8. Jaroslav Petrák, Pardubice 12 8 14 10 (7) 16 (7) 16 76 (90)
9. Petr Chlupáč, Praha 5 16 8 16 6 16 67
10. Patrik Mikel, Pardubice 0 14 14 6 20 54
11. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 6 10 8 3 10 5 42
12. David Pacalaj, SK – Žarnovica 8 14 7 12 41
13. Filip Hájek, Praha 7 6 5 6 10 34
14. Michal Tomka, SK – Žarnovica 2 2 20 8 32
15. Martin Málek, Březolupy* 18 12 30
16. Daniel Klíma, Praha 1 0 # 7 2 12 3 25
17. Sindy Weber, D – Liberec (ACCR) 0 0 (0) 3 7 2 10 22
18. Daniel Šilhán, Liberec/Pardubice # 4 3 1 12 20
19. Michael Hádek, Plzeň 4 16 20
20. Jan Macek, Kopřivnice 5 0 14 19
21. Pavel Kuchař, Praha 2 5 # 4 0 8 19
22. Martin Mejtský, Pardubice 4 1 0 8 13
23. Roman Čejka, Slaný 6 5 11
24. Michal Baštecký, Praha + # 0 2 0 7 9
25. Petr Babička, Slaný 4 5 9
26. Ján Mihálik, SK – Žarnovica 7 7
27. Lukáš Vinter, Praha 0 0 6 6
28. Roman Marek, Kopřivnice 4 0 4
29. Michal Danko, SK – Žarnovica 3 3
30. Pavel Čermák, Divišov 3 0 3
31. Filip Šifalda, Chabařovice 2 2
32. Josef Novák, Pardubice 1 1 2
33. František Klier, Divišov 0 0 0 1 1
NC Anne Spaan, NL – Chabařovice (ACCR) 0 0
NC Milan Dobiáš, Chabařovice 0 # 0
mimo klasifikaci:
Ronny Weis, D NC NC
Richard Geyer, D NC NC
Andrei Popa, RUM NC
Sjoerd Rozenberg, NL NC
Jarno de Vries, NL NC

Poznámka: již kvalifikovaní finalisté MR v Plzni jsou označeni hvězdičkou *; Pavel Čermák má povolené hostování v AK Divišov, Daniel Šilhán od pátého závodu v Plzni startoval s motocyklem 500 ccm na hostování v Pardubicích; + Michal Baštecký byl přihlášen pro závod v Březolupech, avšak nedorazil kvůli poruše dodávky; # účastníci vloženého závodu 250 ccm; počínaje čtvrtým závodem se do průběžné klasifikace počítají nejlepší výsledky ze 75% uskutečněných závodů zaokrouhlených nahoru

Martin Gavenda (bílá) se nakonec dostal před Jaroslava Petráka

Foto: Eva Palánová

Navzdory tréninkovému pádu zajel Jan Macek skvělý závod

2 komentáře u „Ondřej Smetana neprohrál ani s červeným kohoutem, ani s Michalem Škurlou“

  1. Dobrý den,
    v tabulce „Průběžné pořadí seriálu“ je asi překlep u Jana Kvěcha. V Plzni 21. 7. byl 3., tak by měl brát 20 bodů. Vlastně se to opakuje i v předchozích přehledech.

    Zdravím a dík za kvalitní stránky, musí to dát spoustu práce.

    Ivan Marik

    1. Dobrý den, ano, máte pravdu, díky za informaci. Prošlo nám to i přes kontrolní mechanismy. JIž jsem to opravil, kdybyste měl chvilku a dělal nám korektora, bylo by to fajn.

Komentáře nejsou povoleny.