Jan Hlačina se nakonec od kolibříků nenechal zaskočit

Kostěnice – 18. srpna
Že na kostěnický ovál je stopětadvacítka nesmírně účinná zbraň, nás minulý měsíc přesvědčil Jan Jeníček, jenž se svou osminkou hned dvakrát změřil hobíky sedlající půllitry. A také dnes prošel základní částí druhého Srandamače bez ztráty jediného bodu. Jan Hlačina sedlající čtvrtlitr před něho v sedmé jízdě nenašel cestu. Ovšem v šesté jízdě jasně poznal výhodu rychlého startu, když odvedl Bruna Belana, jenž dokázal být také pekelně rychlý. Celá trojice se nakonec sešla na startovním roštu finále A a všichni přítomní očekávali velkolepou bitvu. Ovšem Jan Hlačina měl jiné plány. Sotva se okolo něho mihla startovací gumička, vypálil dopředu jako z praku. Oba kolibříci byli v ten moment proti síle jeho čtvrtlitru prakticky bezmocní. Bruno Belan dorazil do cíle druhý před Janem Jeníčkem. Horké odpoledne nabídlo skvělou podívanou i v dalších kategorií. Ve finále flat tracku napravil David Havlíček své předchozí zaváhání s Alešem Dubnem a dvojnásobná porce bodů jej vynesla na nejvyšší stupínek. Potěru se nesešlo tolik, aby jel samostatné závody, a plochodrážní stroje držely vrch nad flat trackovými. Tony Katra dovedl motocykl Micro Shupa k vůbec prvnímu vítězství, avšak musel svádět tuhé duely s Dominikem Hrbkem, který jel se svou Shupou první závod kariéry.

 

Bruno Belan, Jan Hlačina a Jan Jeníček stojí na stupních vítězů

Super finále určují pořadí

Za řidítka se dostal také startmaršál Jan Poříz, který svezl dcerku

Osmnáctka u dne i u letopočtu ve společnosti osmičky coby pořadového čísla měsíce jsou prý kombinací, jaká vytváří magickou kombinaci. Nicméně kostěnické Srandamače mají své kouzlo nezávisle na datu. Nejinak tomu bylo i v dnešním tropickém odpoledni. Pravda zábavná akce v Liberci odčerpala část závodníků, na něž jsme poblíž drážního tělesa prvního železničního koridoru zvyklí. A své sehrály také dovolené.

Nicméně tyto okolnosti měly větší vliv spíše na kategorii potěru a flat track. Jan Jeníček a Bruno Belan, jenž si svou dovolenou s rodiči a sestřičkou v pardubickém kempu zpestřil účastí v dnešním Srandmači, rázně odmítli možnost, že by startovali společně s nejmenšími. Vehementně se drali mezi hobíky v sedlech pětistovek.

Rozmanité pole potěru v akci: zleva Tony Katra, Denisa Maclová, Josef Novotný a Dominik Hrbek

Tím pádem kategorie flat track a speedway byly na juniorské úrovni sloučeny. Plochodrážníci hráli prim. Josef Novotný se svým malým motokrosovým motocyklem čínské provenience stačil při svém debutu taktak stačit Denise Maclové sedlající postarší terénní padesátku Malaguti. A tak o hrot v každé rozjížďce bojoval Tony Katra se svou Micro Shupou s Dominikem Hrbkem.

Flat track: zleva Jaromír Kašpar ml., David Havlíček a Aleš Duben

Ten ještě minulý měsíc v Kostěnicích závodil s malým terénním motocyklem, který měl s sebou také dnes s plánem dělit svou závodnickou přízeň mezi něj a stopětadvacítku Shupu. Jenže nakonec neosedlal nic jiného než malý plochodrážní speciál.

Martin Šťastný za asistence Bruna Belana udílí poslední pokyny svému synovci Tonymu Katrovi

Za jeho řidítky vystřihl nejlepší start v rozjížďce s číslem jedna. Tony Katra po něm vytrapoval v úvodním výjezdu, avšak první kolo dokončil jako první přece jen Dominik Hrbek. Tony Katra vrátil svou bílou Micro Shupu do vedení až ve třetím okruhu. Ve druhé jízdě se zmocnil ještě dříve.

Dominik Hrbek opět zvládl startovní manévr nejlépe, nicméně Tony Katra vedl již v prvním nájezdu. Rozjížďku s číslem tři vyhrál Tony Katra stylem start – cíl, byť se mu to jeho arci rival snažil znepříjemnit. To samé v bleděmodrém nabídla také čtvrtá jízda, která měla závodní program potěru vlastně uzavřít.

Jeden z mnoha soubojů Tonyho Katry (1) s Dominikem Hrbkem (18)

Nicméně času zbývalo mraky, závodníci z dospělých kategorií si potřebovali přece jen oddechnout mezi svými jízdami. A tak se Josef Štěpánek, který má v Kostěnicích tradičně pod palcem rozpis závodů, rozhodl vypsat super finále o dvojnásobný příděl bodů. Jeho průběh však jen ve svojí podstatě potvrdil předchozí dění.

David Havlíček odstartoval před Alešem Dubnem a Jaromírem Kašparem

Dominik Hrbek zase exceloval při startu, avšak Tony Katra má po roce usilovné práce svou Micro Shupu ve svých rukou. Ještě v prvním nájezdu poslal svůj motocykl po vnější straně na první příčku. A tím pádem i k prvnímu vítězství v nějakém závodě, byť neoficiálního charakteru, vůbec. Nicméně nečiňme předčasné závěry, kdo může vědět, jaké budou další jeho souboje s Dominikem Hrbkem v časovém horizontu, řekněme čtyř, pěti let.

Dominik Hrbek odstartoval na Tonyho Katru

Příliš natřískaným polem dnes nedisponovali ani flat trackeři. Jaromír Kašpar mladší na poslední chvíli postavil motocykl s motorem Yamaha XT 600, takže pole obsahovalo tři stroje specifikace FT Classics. Nedostatek zkušeností byl na závodníkovi znát, takže na špici se pohybovali David Havlíček a Aleš Duben, pravidelně bodující v šampionátu republiky.

Denisa Maclová si jede pro třetí místo

David Havlíček hladce triumfoval v první i ve druhé jízdě, byť ve druhém případě Aleš Duben notně ukrajoval z jeho náskoku.  V rozjížďce s číslem tři už stačil udeřit a v úvodní zatáčce druhého kola předčil doposud neporaženého pilota krásné Yamahy. Ten se snažil kontrovat, aby v cíli prohrál jen o pár centimetrů.

Josef Novotný by potřeboval výkonnější motocykl

Čtvrtou jízdu flat trackerů již Aleš Duben vodil od startu až do cíle. Nicméně únava se začala projevovat a tak sami závodníci přímo na startovním roštu super finále skáceli plán absolvovat osm kol. Tím pádem se rozhodující jízda konala na šest okruhů jako všechny předchozí. Aleš Duben si posteskl na téma volby špatné pneumatiky, zatímco David Havlíček vyhrál stylem start – cíl. Jelikož se body násobily dvěma a připočítávaly se k zisku ze základní části, stal se vítězem.

 

Jan Hlačina má svůj plán

Jan Hlačina (vlevo) v souboji s danem Maclem

Ani startovní pole plochodrážníků nebylo tolik natřískané jako v minulosti. Hobíky s pětistovkami doplnili Jan Jeníček a Bruno Belan se svými stopětadvacítkami, jak již bylo řečeno. A na rozdíl od prvního Srandamače zkraje července tentokrát nechyběl ani Jan Hlačina sedlající dvěstěpadesátku.

Stanislav Buňka jede před Radkem Červenkou

Kategorie Speedway tím pádem měla sedm účastníků, z nichž každý měl v základní části přijet na startovní rošt dohromady třikrát a pal dle sesbíraných bodů participovat v některé z trojice finálových jízd. Hned na úvod se prosadil Jan Hlačina.

Bruno Belan právě předčil Jaromíra Kašpara staršího

Přitom na startu rozjížďky s číslem jedna poněkud zaváhal. Nicméně již v prvním oblouku předčil Jaromíra Kašpara, nadšence ze Včelákova, jenž ve svých dvaašedesáti letech byl opět nejstarším účastníkem dnešního klání. S dvěma body se Jan Hlačina nespokojil a během druhého okruhu dojel a předjel Dana Macl.

Jan Jeníček (7) atakuje Dana Macla

Duše dnešní akce však kontrovala ve velkém stylu ve druhé jízdě, kde se za jejími zády dostal na druhou příčku Stanislav Buňka na úkor Radka Červenky. Nicméně na seznam favoritů se drali také rychlí špunti se svými stopětadvacítkami.

Jan Hlačina marně stíhá Jana Jeníčka

Bruno Belan vnějškem první zatáčky ve třetí jízdě předčil Jaromíra Kašpara, jehož takřka současně zleva jako blesk minul Stanislav Buňka. Slánský vicemistr evropského poháru dlouho vedl rovněž v rozjížďce s číslem čtyři. Útočícího Jana Jeníčka ovšem neudržel a v první zatáčce třetího okruhu mu podlehl.

Finále B: Radek Červenka, Jaromír Kašpar a Dan Macl

Dan Macl oba kolibříky marně honil. Své účinkování v základní části ukončil se šesti body, což se na postup do finále A jevilo jako málo. Zato Jan Jeníček neuznával kompromisy. Byť na něho Jan Hlačina v šesté jízdě odstartoval, on se dostal dopředu po vnitřku úvodního oblouku. A pak se strhla nevídaná podívaná!

Jan Hlačina ve finále A letí dopředu před Bruna Belana a Jana Jeníčka

Jan Hlačina útočil venkem i vnitřkem. Ale Jan Jeníček kostěnický ovál dokonale zná, takže si připsal druhý triumf a to v přímém souboji s motocyklem o dvojnásobném zdvihovém objemu. Nicméně poražený záhy zjistil správný recept, jak stopětadvacítky porazit.

Blboviny s dětským šampusem

V šesté jízdě skvěle odstartoval a Bruno Belan jej nemohl ohrozit. Oba již byli v áčku, kam v rozjížďce s číslem sedm zamířil také Jan Jeníček. O hattricku jeho triumfů rozhodl start, díky jehož rychlosti zmizel hobíkům z dosahu. Za ním však zuřil boj, který pro sebe Radek Červenka rozhodl až ve třetím okruhu. V jeho druhé zatáčce podjel Jaromíra Kašpara.

Kostěnice se musí prožít na vlastní oči

Mezitím se Stanislav Buňka rozhodl, že s ohledem na vedro a úbytek fyzických sil nebude pokračovat. Finálový pořad byl tím pádem redukován na dvě rozjížďky.  V béčku se Dan Macl v prvním nájezdu prosadil před Radka Červenku a Jaromíra Kašpara. V áčku se očekávala mela slabších kubatur, ovšem Jan Hlačina pojal zcela jiné plány.

A již poznal účinný způsob na stopětadvacítky. Sotva se mu startovací gumička mihnula před očima, vystřelil dopředu jako raketa. Bruno Belan sice v první zatáčce objel Jana Jeníčka, jenže Jan Hlačina byl v ten moment se svou dvěstěpadesátkou již příliš daleko.

Rychlí špunti prolévají Rychlé špunty

Speedway:

TOT B A
1. Jan Hlačina (250 ccm) 3 2 3 8 1.
2. Bruno Belan, Slaný (125 ccm) 3 2 2 7 2.
3. Jan Jeníček, Pardubice (125 ccm) 3 3 3 9 3.
4. Dan Macl 2 3 1 6 1.
5. Radek Červenka 1 1 2 4 2.
6. Jaromír Kašpar st. 1 1 1 3 3.
7. Stanislav Buňka 2 2 1 5

Poznámka: Stanislav Buňka odstoupil po základní části, proto byl finálový program C-B-A redukován na B-A

Aleš Duben, David Havlíček a Jaromír Kašpar mladší stojí na stupních vítězů kategorie Flat Track

Flat track:

FIN TOT
1. David Havlíček Yamaha FT Classics 3 3 3 2 6 16
2. Aleš Duben Honda FT Classics 2 2 3 3 4 14
3. Jaromír Kašpar ml. Yamaha FT Classics 1 1 1 1 2 6
Dominik Hrbek, Tony Katra, Denisa Maclová a Josef Novotný při vyhlašování společné juniorské kategorie

Junioři Speedway a Flat track:

FIN TOT
1. Tony Katra Micro Shupa PD 3 3 3 3 6 18
2. Dominik Hrbek Shupa 125 PD 2 2 2 2 4 12
3. Denisa Maclová Malaguti 50 FT 1 1 1 1 2 6
4. Josef Novotný Nitro 50 FT 0 0 0 0 0 0

Poznámka: závody všech tří kategorií se konaly na větším ovále

Nejmladší a nejstarší závodník: sedmiletý Tony Katra a Jaromír Kašpar, ročník 1956

Foto: Eva Palánová

Všichni závodníci pěkně pohromadě na nástupu