Pražanům těsně unikl ojedinělý rekord, přebornický titul ale nikoliv

Plzeň – 12. srpna
Historie naší ligy se začala psát v neděli 29. července 1956, kdy na dráze v Kolíně RH Praha rozdrtila pardbubický krajský výběr vysoko 79:29. Od té doby se uskutečnilo bezpočet utkání v různých formátech, nicméně žádny klub nikdy nevyhrál závod bez ztráty jediného bodu. Tento rekord měli na dohled až Pražané v dnešním třetím díle první ligy. Trio Michal Škurla, Ondřej Smetana a Zdeněk Holub postupně zdrtilo Juniory CZ, Žarnovicu i Pardubice a nezabránil mu v tom ani handicap Zdeňka Holuba za najetí do pásky v rozjížďce s číslem šest. Jenže co se nestalo… Ve čtrnácté jízdě byl Ondřej Smetana jasný vítězem, když upadl v závěrečné zatáčce. Přestože si nakonec dojel pro bod, Praha utrpěla jedinou ztrátu. Naprosto ojedinělý rekord sice nezískala, avšak přebornický titul ano, jelikož jí zkraje října v Žarnovici stačí pouze nastoupit do závodu. Pardubice totiž dokázaly skončit druhé, navzdory oslabení skončili třetí Junioři CZ. Žarnovica byla poslední, když se Michal Tomka moudře rozhodl po třech pádech na svých zakletých Borech raději nepokračovat.

Stupně vítězů s Pardubičany, Pražany a Juniory

Pražané vyhrávají a vyhrávají

Filip Hájek se připravuje na start rozjížďky s číslem jedna

Pražská Markéta vyhrála úvodní kolo první ligy na své domácí dráze, stejně i druhý ve Svitavách, kde se ale končilo dříve. Dnes v tropickém odpoledni se mohla stát i celkovým vítězem soutěže, k čemuž vskutku začala směřovat již v samotném úvodu. Michal Škurla stál včera na druhém stupínku kopřivnického přeboru, Zdeněk Holub se vrátil z dvoudenního Baltského poháru a Ondřej Smetana trénoval v Bydhošti. Nicméně do soupeřů se pustili pěkně zčerstva, což jako první poznali Pardubičané.

V rozjížďce s číslem dvě do vedení zamířili Ondřej Smetana a Michal Škurla. Jaroslavu Petrákovi nezbylo než útočit. V první zatáčce třetího kola se skutečně sunul dopředu, nicméně Michal Škurla zareagoval včas. Dalších 5:1 s Pardubicemi vyjela Praha již ob jednu jízdu.

„Měl jsem to suchý a nic jsem neviděl, jak bylo hodně pádů a opakovaček,“ připomínal Patrik Mikel, že se ve čtvrté jízdě startovalo již pošesté, o čemž bude ještě řeč. Moravský junior v pardubické vestě proto zůstal stát již ve druhém kole. Jaroslav Petrák nyní nedokázal tandem Michal Škurla – Zdeněk Holub prolomit ani na chvilku.

Odleva: Jakub Valkovič, Daniel Klíma, Michal Tomka a Filip Hájek

Jednou z podmínek, aby Pražané získali přebornický titul již dnes, bylo samozřejmě vítězství. Tou druhou se stala potřeba, aby tým Junioři CZ skončil nejlépe třetí. I toto se záhy začalo naplňovat. Družstvo, jemuž Bory poskytly domácí prostředí, totiž dorazilo bez svých největších opor. Petr Chlupáč a Jan Kvěch se teprve vraceli z evropského poháru do devatenácti let ve finském Varkausu.

Juniorům se postavila do cesty Žarnovica. V rozjížďce s číslem jedna vyrazil dopředu Michal Tomka. Ovšem už ve druhém oblouku se přetočil. Daniel Klíma se mu už nemohl vyhnout a výsledkem se stala kolize a pád.

Michal Škurla (bílá) má za sebou Martina Mejtského (modrá) a Jaroslava Petráka (červená)

Při repete se vedení ujal Filip Hájek, ale Jakub Valkovič jej předčil po vnějšku první zatáčky a zajistil remízu. Další nerozhodný výsledek Žarnovice a Juniory CZ přinesla třetí jízda, byť to zprvu vypadalo na slovenský triumf. Daniel Šilhán po wheelie po startu klesl až na chvost a jeho parťák Filip Hájek jezdil mezi Jánem Mihálikem a Michalem Tomkou.

Borci projeli do třetího kola, v jehož první zatáčce vletěl Michal Tomka do nafukovací bariéry a z repete byl diskvalifikován. „Je to nespravedlivé vyloučení,“ měl jiný názor než sudí Adam Jaksch. „Fíla vyjel první na trávu, já se mu jen vyhýbal a šúchlo mě to.“

Ať tak či onak, Ján Mihálik ovládl opakovačku stylem start – cíl, avšak dvojice Juniorů CZ neměla ani tak tři body v kapse. Ve druhém okruhu Daniel Šilhán upadl ve druhé zatáčce, avšak dokázal se rychle vrátit do sedla.

Filip Hájek (bílá) a Michal Tomka (červená) po startu třetí jízdy

Ve druhé sérii si týmy své soupeře tradičně prohodily. Praha nesešla z vítězné cesty ani ve svých duelech se Žarnovicou, byť v rozjížďce s číslem šest již měla namále, jelikož Zdeněk Holub se ocitnul polapen ve startovací pásce. I z trestné čáry si ale věděl rady. Ondřej Smetana tak měl oba Žarnovičany za sebou jen velice krátce.

Zdeněk Holub vysvětluje, kterak se dostal do křížku s páskou:

„Foukal vítr, myslel jsem, že páska jde nahoru. Ale ona nešla…“

Martin Mejtský (bílá), Daniel Klíma (červená) a Patrik Mikel (žlutá)

Již v první zatáčce Zdeněk Holub objel Jána Mihálika, jenže nakonec ve třetím kole dokonce upadl. V nájezdu do druhého kola pražský závodník pořádně vylekal Jakuba Valkoviče a spodem mu sebral druhé místo. V osmé jízdě Michal Škurla a Ondřej Smetana odstartovali jako jeden muž. Michal Tomka se spodní stranou úvodního oblouku rozdělil, aby však již v dalším okruhu zaznamenal další pád.

Tentokrát již číše přetekla a sám závodník, který se na Borech loni v dubnu zranil, se rozhodl dále nepokračovat. Opakovaná jízda viděla hladký triumf Michala Škurly a Ondřeje Smetany, kteří upevnili vedoucí postavení pražské Markéty.

 

Vítězství je, titul také, ovšem rekord těsně nepadl

Jakub Valkovič se marně snaží ujet Zdeňku Holubovi

Zatímco pražská Markéta mířila nejen k vítězství, ale i k titulu, šance Juniorů CZ, že by se v obvyklé sestavě mohli dostat v říjnu v Žarnovici do hry, se snižovala. Pardubice totiž po úvodních debaklech s Pražany začaly opět zvedat hlavy. Patrik Mikel dominoval páté jízdě, v jejímž úvodním oblouku upadl Martin Mejtský.

Stačil se posbírat a dojet pro bod za Danielem Šilhánem, protože Danielu Klímovi ve snaze vyhnout se Pardubičanovi zhasnul motor. V rozjížďce s číslem sedm nejlépe odstartoval Jaroslav Petrák. V prvním oblouku jej předčil pouze Patrik Mikel, aby starší z obou Pardubičanů nakonec odrážel útoky Daniela Klímy až do cíle.

Jaroslav Petrák ujíždí Danielu Klímovi

Po čtvrtém místě v Praze a třetím ve Svitavách spěly Pardubice k druhé příčce. V rozjížďce s číslem deset si Patrik Mikel prohodil místo na startovním roštu s Martinem Mejtským, přesto ale nejlépe odstartoval Jakub Valkovič. Pardubičan jej vytrvale pronásledoval, několikrát měl předjetí na dohled, ale dočkal se až v první zatáčce posledního okruhu.

„Pustil jsem to víc ven,“ kál se slovenský junior, že jej Patrik Mikel podjel. Ján Mihálik za jeho zády garantoval remízu. Také on musel o své umístění bojovat, protože dopředu se tlačil Martin Mejtský, jenž však na začátku třetího kola upadl. Ve dvanácté jízdě už chyběl Michal Tomka a s Davidem Pacalajem někde na cestě z Finska nemohl Marián Šebián nasadit nikoho.

Ján Mihálik se za asistence staršího bratra Jozefa a otce Jozefa vrací po svém pádu do depa

Źarnovica dokončovala mítink jen se dvěma závodníky, což jí nakonec stálo první pódium. Junioři CZ totiž přišli o další body ve dvou střetnutích s Markétou. V rozjížďce s číslem devět uletěli Zdeněk Holub a Ondřej Smetana Danielu Klímovi s Danielem Šilhánem od startu, ob rozjížďku později Zdeněk Holub s Michalem Škurlou podobným způsobem naložili s Filipem Hájkem a Danielem Šilhánem.

Když se závod z utkání dvojic měnil na individuální vyvrcholení, měla Praha s třiceti body vítězství již v kapse. Pardubice ztrácely jedenáct, Žarnovica osmnáct a Junioři CZ dokonce devatenáct bodů.

Ondřej Smetana vysvětluje svůj pád ve čtrnácté jízdě:

„Zkoušel jsem bejt co nejrychlejší a dával jsem to na venek, co to šlo, až jsem zjistil, že to už nemůže vyjít. Stáhnul jsem to na lajnu, dláblo mi to a musel jsem to zahodit.“

Jakub Valkovič vodí Patrika Mikela a Martina Mejtského

Rozhodnuto bylo rovněž o pražském titulu, protože Junioři CZ už na druhé místo pomýšlet nemohli a třetí příčka jim do Žarnovice už nedávala žádnou šanci na zvrat. Nicméně ve hře zůstával stále zajímavý rekord, protože Markéta se mohla stát prvním celkem v naší ligové historii, jenž by vyhrál závod bez ztráty jediného bodu.

Ještě ve třinácté jízdě se zdálo, že borci z české metropole si ani tento primát nenechají vzít. Zdeněk Holub totiž dovedl do cíle Patrika Mikela, Jakuba Valkoviče a Filipa Hájka. Hned vzápětí vystřelil do vedení Ondřej Smetana. Ovšem v první zatáčce se poroučel k zemi Ján Mihálik. Znovu blikala červená světla a znovu se startovalo bez slovenského borce.

Za zády Jaroslava Petráka se Ján Mihálik dostává do potíží

Čelo zase opanoval Ondřej Smetana, který si rychle vypracoval náskok před Jaroslavem Petrákem a Danielem Šilhánem. Pak přišla závěrečná zatáčka a suverénně vedoucí Pražan spadl. Doběhl si pro bod, který neměl žádný vliv na vítězství či titul. A rekord byl stejně fuč. Daniel Šilhán však díky jeho chybě inkasoval dva body.

Junioři CZ se dotáhli na Žarnovicu. A jelikož v patnácté jízdě neměl za Slováky kdo nastoupit, sestřelil ji z pódia. Michal Škurla dal najevo pražskou dominanci a jezdil první od startu až do cíle před Danielem Klímou a Martinem Mejtským.

 

Hlasy z depa

Zdeněk Holub upaluje na čele stínovaný Ondřejem Smetanou

„Dobrý, povedlo se to,“ byl Zdeněk Holub spokojený. „Závody dobrý, bodů bylo dost, a že jich nemáme plnej‘ počet, se nedá nic dělat.“

„Super, všechno fungovalo,“ neměl ani Michal Škurla příležitost vraštit čelo. „Vyhrávali jsme všechny jízdy, takže výborný. Dneska to byly suprový závody. Všechno úplně bez problémů.“

„Aspoň jsem udělal show,“ komentoval Ondřej Smetana se smíchem připomínku, že nebýt jeho pádu Markéta by jako první v celé naší ligové historii vyhrála závod bez ztráty bodu. „Jsem rád, že jsem vyhráli a jedeme dál.“

Patriku Mikelovi nevyšla jediná rozjížďka

„Horko bylo hrozný,“ nechal se slyšet Patrik Mikel. „První jízdu jsem to měl suchý, jak bylo hodně pádů a opakovaček. Jel jsem do nájezdu a nic neviděl. Pak každá jízda super. Trvalo mi chvilku, než jsem se přeorientoval z Kopřivnice na Plzeň.“

„Úmorný,“ reagoval Jaroslav Petrák na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes vlastně bylo. „Jako dobrý, akorát jsem trošku vyšťavenej‘. Moc jsem toho nenaspal, včera byla Kopřivnice a musel jsem se připravit na dnešek. Ve svejch‘ letech bych moh‘ skály lámat, ale závody po startu náročnější, to stojí síly. Body se dělaly, tak co?!“

Daniel Klíma byl v zásadě spokojen

„Líbilo se mi to,“ bilancoval Daniel Klíma. „Minule na přeboru to tady bylo strašný. Měl jsem defekt, jak Martin spadnul, ubral jsem moc a motorka chcípla. Nakonec byla bedna, konečně mám první pohár z pětistovek.“

„Trénink byl v pohodě, závod nic moc,“ konstatoval Daniel Šilhán. „Ale baví mě to, vedu si líp a líp.“

Jakub Valkovič měl na dosah skalp Patrika Mikela

„Celkem dobré,“ odtušil Jakub Valkovič. „Vyhrál jsem jednu jízdu a skoro jsem porazil Patrika Mikela, ale v předposlední zatáčce jsem to pustil víc ven. Jelo se mi dobře, dráha byla trošku těžší, ale jak říkám, jelo se mi dobře. Škoda těch dvou bodů, co nám chyběly na bednu, škoda, že se klukům víc nezadařilo.“

„Předtím jsem udělal špatný nájezd, ale teď jsem si dal just pozor,“ povzdechl si Michal Tomka, který se rozhodl po třech pádech raději odstoupit. „Asi karma. Aspoň včera v Kopřivnici se dařilo. V této Plzni ale nemám štěstí.“

Michal Tomka (bílá) v souboji s Filipem Hájkem (červená)
1. AK Markéta Praha 37
Michal Škurla 2 3 3 3 3 14(1)
Ondřej Smetana 3 3 2 2 1 11(2)
Zdeněk Holub 2 2 3 2 3 12(2)
2. AMK ZP Pardubice 25
Jaroslav Petrák 1 1 2 2 3 9(2)
Martin Mejtský R 1 – 0 1 2
Patrik Mikel R 3 3 3 3 2 14
3. Junioři CZ 15
Filip Hájek 1 2 0 1 0 4(1)
Daniel Klíma 2 E 1 1 2 6
Daniel Šilhán 1 2 0 0 2 5(1)
4. SC Žarnovica 13
Michal Tomka X X X – 0
Jakub Valkovič 3 1 1 2 1 8
Ján Mihálik 3 F 1 1 X 5(1)
Zdeněk Holub (žlutá) navzdory startu z trestné čáry předjíždí druhého Jakuba Valkoviče

Aktuální prvoligová tabulka:

bilance výsledků: malé body: velké body:
1. Praha 3-0-0-0 79 12
2. Junioři CZ 0-2-1-0 54 8
3. Pardubice 0-1-1-1 54 6
4. Žarnovica 0-0-1-2 41 4
Wheelie Michala Škurly je symbolické, protože Pražané vyhráli nejen závod, ale ve své podstatě i přebornický titul

Foto: Kiril Ianatchkov a Antonín Škach

Martin Mejtský v obtížích