Výběrem Ondřeje Smetany se Zdeněk Simota nechtěl pomstít Jasonu Doylemu

Poole – 1. srpna
Před současnými tropickými vedry se dá nejlépe ukrýt u vody. On to dobře ví, takže se dnes koupal ve vlnách kanálu La Manche. Nebo spíše English Channel, jelikož dlel na jeho anglické straně, kde se francouzská verze názvu úžiny mezi Keltským a Severním mořem příliš nenosí. Večer se možná sveze v Poolu, aby pak spěchal zpátky do Čech. V neděli má být klíčovou postavou slánského 3tonu při žarnovické extralize. A ještě o čtyřiadvacet hodin dříve se v Liberci postaví na start mistrovství republiky dvojic po boku Ondřeje Smetany. Zdeněk Simota se magazínu speedwayA-Z svěřil, proč se jezdecké spojení s dvěma triumfy ve slánském Memoriálu Antonína Vildeho poprvé objeví rovněž v šampionátu republiky.

 

Zdeněk Simota přijede z Anglie na víkend do Čech a na Slovensko

„Ležíme u moře,“ popisoval Zdeněk Simota okolo jedné hodiny po obědě, co právě dělá, aby ovšem vyvrátil spekulace, že se do ostrovní monarchie vydal finalizovat smlouvu s nějakým z místních klubů. „Byl jsem tady za známýma, ale večer se jdeme podívat do Poolu, jedou s King’s Lynn.“

Přitom není vůbec vyloučeno, že se v akci objeví také plzeňský závodník. „Mám motorky s sebou,“ říká. „Možná, že budu trénovat. Uvidíme, jak to půjde, v Anglii musí bejt‘ konec závodu do dvaadvaceti hodin.“

Ať už jeho trénování dopadne jakkoliv, nazítří bude muset otočit čumák své dodávky směrem k českým tropům. Sobota se totiž nezadržitelně blíží a s ní rovněž šampionát dvojic, kde nastoupí za svou Plzeň spolu s Ondřejem Smetanou. Spolu v letech 2017 a 2018 vyhráli dva Memoriály Antonína Vildeho.

„Plzeň mi řekla, ať si vyberu, koho chci,“ vysvětluje svou volbu. „Jeho taťka mi zaplatil Vildeho, tak jede na oplátku. Jsem rád, že ho Praha uvolnila, takže můžeme jet spolu.“

Dvojnásobní vítězové Memoriálu Antonína Vildeho spolu poprvé pojedou také v mistrovství republiky

Loni na plzeňských Borech nastoupil Zdeněk Simota po boku Jasona Doyleho. Ambice na titul se ale vytratily, když hvězdný Australan nenechal v první zatáčce Plzeňanovi dost místa. A Lenka Felixová po jeho pádu propásla šanci získat označení velkorysá sudí, byť tomu okolnosti přímo nahrávaly.

„Loni na to dali peníze HBC fans,“ chechtá se Zdeněk Simota nad hypotézou, že se světovému šampiónovi letos pomstil za promarněnou příležitost stát se českým mistrem ve dvojicích. „Letos řekl, že na to nemaj‘ peníze. Ve startovní listině v Liberci není žádnej‘ cizinec. Bude to hodně vyrovnanej‘ závod.“

 


Jeden titul a čtyři bronzy

Jaroslav Petrák se v pardubick0m semifinále v srpnu 2002 snaží ubránit Zdeňku Simotovi

Na kalendáři byla středa 28. srpna roku 2002 a v pardubickém Svítkově se konalo druhé semifinále mistrovství republiky družstev. Na svou premiéru v šampionátu se chystal rovněž Zdeněk Simota, tehdy sedmnáctiletý junior. Dnes je k nevíře, že hájil barvy dokonce až třetího páru Mšena. Nicméně tehdy jim s bezmála o čtvrt století starším Karlem Průšou přece jen pár bodů na postup chybělo.

Napřesrok Petr Moravec prosadil svůj záměr konat šampionát dvojic dle britského modelu, který jej nadchnul o rok dříve, když pobýval v Anglii při světovém poháru družstev. V Březolupech měl Zdeněk Simota opět o poznání staršího parťáka, Karla Kadlece, jehož myšlenka vrátit se na ovály po letech pauzy jen kvůli veteránským závodům na dlouhé dráze vzala rychle zasvé.

Po boku Karla Kadlece před patnácti lety v Březolupech

Také třetí účast Zdeňka Simoty v českých dvojicích přinesla jeho spojení se starším kolegou Petrem Vandírkem. Ale také velký úspěch. Plzeňský junior sice v semifinále upadl, ale v malém finále vyzráli na pražský Olymp. Bohumil Brhel odpadl vinou poruchy motocyklu z prvního místa a Luboš Tomíček byl sám krátký, aby ohrozil vedoucí tandem Petr Vandírek – Zdeněk Simota.

Dvojice dostávala jen jeden pohár a Petr Vandírek dodnes vzpomíná, že jej nechal Zdeňku Simotovi, který byl ve svých devatenácti letech z takové ceny pochopitelně na větvi. Jenže mladý junior stoupal po plochodrážních žebříčcích výše a výše. Napřesrok již působil v britské lize, takže v Divišově chyběl.

Jeho otec Zdeněk na druhý den ráno rychle sháněl výsledky, protože jeho bohémská nátura mu velela patřičně uctít spoustu kamarádů u stánku s občerstvením. Bylo teplo, takže raději odjel ještě před vrcholem závodu. Nicméně přátelství není jen fráze, takže když mu syn dopoledne volal, mohl jej informovat, že na mistrovský trůn usedli slánští Patrik Linhart a Pawel Staszek.

První pódium ve dvojicích s Petrem Vandírkem ve Mšeně před čtrnácti lety

Vrátil se až po třech letech v barvách fanouškovského uskupení HBC, s nímž jej spojovalo pouto také v dalších sezónách. Tehdy v Divišově obhájil tři roky starý bronz a vytvořil ojedinělý rekord, když jako jediný stál v mistrovství republiky dvojic na pódiu s otcem i synem, protože jeho kolegou byl Adam Vandírek.

Vážný úraz páteře jej pustil do šampionátu dvojic až roku 2009, ovšem v týmu Františka Liebezeita spolu s Filipem Šiterou po postupu z kvalifikace vypadl ve skupině. Sezóna 2010 zastihla plzeňského borce opět v týmu HBC, jemuž se povedlo spojit se s Centrem sportu ministerstva vnitra, které dodalo Josefa France. A výsledkem se stal mistrovský titul.

Jediný titul s Josefem Francem v Divišově v září 2010

Následovala horší léta, ale také comeback do ligy v monarchii královny Alžběty II. Spojení s HBC fans však neslo své ovoce. Jan Trojánek po svém odchodu z Divišova provedl obrat o sto osmdesát stupňů a z liberálního podnikatele se stal politikem za hnutí stojící na neomarxisticky levicové části politického spektra.

Výsledkem se stala dohoda s plzeňským klubem a Zdeněk Simota dostal dvakrát hvězdného kolegu. Poprvé Mateje Žagara, který se před branami pražské Markéty zjevil naprosto nečekaně, podruhé Jasona Doyleho, když z původního záměru o povolání Grega Hancocka sešlo. Výsledkem se stala dvě třetí místa, byť v případě loňské Plzně dostala fair-play přece jen trošku přes prdýlku.

Start po boku Jasona Doyleho loni přinesl Zdeňku Simotovi další statistický primát – nikdo jiný totiž v celé historii našeho šampionátu dvojic nestartoval s mistrem světa jednotlivců

Jenže loni bylo loni a letos je letos. Zdeněk Simota v sobotu dorazí do Liberce coby exmistr republiky z před osmi lety a držitel dalších čtyř bronzových medailí. Co se pod Ještědem odehraje je stále ve hvězdách. A nejlepší způsob, jak to zjistit, je být od patnácti hodin při tom rovnou v ochozech.

Zdeněk Simota v mistrovství republiky dvojic:

sezóna: finálový závod: tým a kolega: umístění
7.9.2003 Březolupy PK Plzeň – Karel Kadlec 5./skupina A
5.7.2004 Mšeno PK Plzeň – Petr Vandírek bronz
29.7.2007 Divišov HBC&Rarach Fans Team – Adam Vandírek bronz
8.8.2009 Liberec DaK Moto Jablonec – Filip Šitera 3./skupina B
11.9.2010 Divišov HBC&Vrates/CS MV – Josef Franc mistři
3.9.2011 Březolupy HBC&Vrates/Divišov – Jan Jaroš 4.
11.8.2012 Mšeno PK Plzeň + AK Divišov – Filip Šitera 4./skupina A
31.8.2013 Březolupy DaK Moto Team Liebezeit – Jan Holub 4./skupina B
6.9.2016 Praha PK Plzeň – HBC&Vrates – Matej Žagar bronz
8.5.2017 Plzeň PK Plzeň – HBC&Vrates – Jason Doyle bronz
4.8.2018 Liberec PK Plzeň – Ondřej Smetana ?

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček, Pavel Fišer a Antonín Škach