Češi a Slováci v akci 265

Veškeré naše plochodrážní dění se v minulém týdnu konalo o víkendu. Pomineme-li nedělní pohár stopětadvacítek v Divišově, vše se soustředilo na dva od sebe nejvzdálenější stadióny. Kdo cestoval do Mariánských Lázní či do Kopřivnice, anebo dokonce stačil jak dlouhou, tak extraligu, rozhodně nelitoval. Nicméně ani zahraniční závody nezůstaly bez účasti našich závodníků. A tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z bude záhy ještě obsáhlejší. Ve středu totiž v Žarnovici poprvé od svého úrazu trénoval Martin Vaculík, který má v plánu se vypravit do Německa pro speciální ortézu.

 

Václav Milík uzavřel týden včera při žarnovické extralize

Procházku za našimi závodníky začínáme tradičně v úterý, kdy pokračovala švédská Elitserien svým čtvrtým kolem. Václav Milík opět nechyběl v sestavě své Indianerny Kumla. Pouze v rozjížďkách s čísly třináct a čtrnáct jej porazili Maciej Janowski, resp. Greg Hancock z hostující Dackarna Malilla. Skóroval tak třinácti body (3 3 3 2 2). Indiáni se tím pádem dočkali letošního prvního domácího triumfu v poměru 46:44 a v tabulce jsou pátí se stejným počtem tabulkových bodů jako třetí Malilla a čtvrtý Västervik. Vede Eskilstuna před Hallstavikem.

Josef Franc si z Altripu mohl odvážet ještě sošku Zlatého Římana

Britský čtvrtek měl na programu také utkání KO Cupu Championship Sheffiled vs. Redcar. V rozjížďce s číslem dvanáct se srazili Ben Barker a Jack Parkinson Blackburn ze sestavy Medvědů. Než je posádka sanitky stačila ošetřit, odbila desátá hodina a přes úřední večerku nemohl jet vlak. Duel skončil 44:28 a Matěj Kůs inkasoval pět bodů (3 0 2 0).

V Německu slavili ve čtvrtek Boží tělo a volný den v části jeho spolkových zemí přinesl volný den, který byl vyplněn také plochodrážním zápolením. Josef Franc vyhrál pouťák na trávě v Altripu (5 5 2 5 = 18), aby po závodech šel na pódium s Maxem Dilgerem (16) a Michaelem Härtelem (11). Ve zvláštní finálové jízdě o sošku Zlatého Římana však musel opustit vedoucí příčku, když mu vypadl karburátor.

Josef Nový, mechanik Zdeňka Simoty, si před závodem v Olchingu dopřál dva kousky bavorského pivka

O smůle devátého Martina Málka (4 2 F/R – ), jehož sestřelil Michael Härtel, již na stránkách magazínu speedwayA-Z byla řeč. Pech měl i Hynek Štichauer (E 3 3 F). Na úvod mu prasknul řemen, aby se ve své závěrečné jízdě převrátil na startu a skončil celkově jedenáctý.

German Open v Olchingu se stalo kořistí Roberta Lamberta (15), jemuž na stupních vítězů sekundovali ještě Martin Smolinski (13) a Bjarne Pedersen (13). Zdeněk Simota (0 1 1 1 1) byl čtrnáctý. Volno měli ve čtvrtek rovněž v Polsku a tak v Gorzowě uspořádali patnáctý Memoriál Edwarda Jancarze. Vyhrál jej Bartosz Zmarzlik, který ve finále změřil Patryka Dudka, Szymona Wozniaka a Krzystzofa Kasprzaka. Desátý Václav Milík (3 0 1 0 3) skončil těsně před branami semifinále.

Matěj Kůs se rozloučil s Redcarem

V pátek se konala odveta KO Cupu britského Championship, kde Redcar podruhé podlehl Sheffieldu, tentokrát 40:50, takže v součtu skóre 68:94 do dalšího kola nepostoupil. Matěj Kůs se rozloučil s Medvědy dvěma body s jedním bonusem (2 X 0 -). Včera promotér Kevin Keay oficiálně informoval o Pražanově uvolnění.

Nicméně jsme začali optimisticky zprávou o blížícím se comebacku Martina Vaculíka a na stejné vlně budeme končit. Matěj Kůs se magazínu speedwayA-Z včera v Žarnovici svěřil, že již dostal nabídky od čtyř dalších klubů, a že dokonce zvažuje možnost zatím závodit pouze na kontinentu.


Po uzávěrce:

Polské ligy měly včera kvůli Speedway of Nations volný den, nicméně v Bydhošti jej využili k pořádání odloženého závodu úvodního dubnového kola. Domácí Polonia podlehla favorizovanému Rzeszowu vysoko 29:51. Řady Bydhoště posílil také Ondřej Smetana, který skóroval třemi body (0 2 0 1 0).

Foto: Jakub Fencl a Zdeněk Simota, ilustrační Karel Herman