Lubomír Vozár se propracoval na špici extraligových prognostiků, když Slaný suverénně vyhrál

Žarnovica – 3. června
Bouřky strašily i na Slovensku. A sotva jste se chvilku po dnešním poledni vyškrábali na vrcholy kopců nad Žarnovicou, deštěm nacucané a elektřinou nabité šedivé mraky vám olizovaly střechu auta. Naštěstí ani nekáplo a druhé extraligové kolo bylo provázeno slunečním svitem. Před závodem se nikdo z manažerů nechce příliš pouštět do výsledkových prognóz, nicméně Lubomír Vozár si tipnul na Slaný. Jeho sázka vyšla dokonale. Zdeněk Simota již druhým rokem svého nuceného pobytu na kontinentu disponuje skvěle naladěnými motory na velké ovály. V úvodní zatáčce rozjížďky s číslem jedna za svá záda odkázal nejen Josefa France, ale i Patryka Dudka. Milan Mach nechal Martina Málka doma, aby relaxoval po svém travnatodlouhodrážním dobrodružství. Jakub Jamrog putoval z postu náhradníka do hlavní sestavy. Ve druhé jízdě podlehl Václavu Milíkovi, ale posléze exceloval stejně jako Eduard Krčmář předvádějící v sedle svého stroje dech beroucí kousky. Jan Kvěch vyhrál při svém žarnovickém debutu juniorskou jízdu, a když se Michal Škurla vzpamatoval z úvodní nuly a vyhrál pátou jízdu, vedla Praha. Na borce z hlavního města však dolehly zlé časy, Tomáši Topinkovi nevyšel ani žolíkový útok s Josefem Francem, když už pro něho nastaly potřebné okolnosti. Václav Milík se sice v sedmé jízdě dočkal žluté karty, ale vyhrál a další trojku dovezl v rozjížďce s číslem devět. Pardubice tam vystřídaly Slaný na čele, Jenže junioři s bílými koníky na vestách vozili nuly ve srovnání s pravidelnými bodovými dávkami svěřenců Milana Macha. I hostující Petr Chlupáč vychytal nastavení a v šestnácté jízdě skóroval alespoň jedním bodem na úkor Josefa Nováka. Počínaje dvanáctou jízdou byl tím pádem zpátky v čele Slaný, který mířil k triumfu. Na práh horního stupínku pódia jej v sedmnácté jízdě postavil Zdeněk Simota svým třetím primátem. Vzápětí sice exceloval Josef Franc, ale dva body Jakuba Jamroga mužům Milana Macha na vítězství stačily. V závěrečném tandemu jízd Patryk Dudek a Václav Milík definitivně odrazili pražskou hrozbu.

Žarnovické pódium

Překvapivý Zdeněk Simota a ještě více překvapivý Jan Kvěch

Prvním vítězem se stal Zdeněk Simota

Ještě okolo čtrnácté hodiny lidé přiváželi zprávy o vydatných deštích dokonce v nejbližším žarnovickém okolí. A byli překvapeni slunečním svitem, který vydržel nejen šedesát minut do nástupu a třicet dalších do rozjížďky s číslem jedna, ale prakticky až do soumraku. Katastrofické scénáře, že by závod skončil úderem přívalového deště, vzaly rychle za své.

Zdeněk Simota líčí svůj triumf v rozjížďce s číslem jedna:

„Odstartoval jsem a vyhrál.“

Před Patryka Dudka se v rozjížďce s číslem jedna dostal také Josef Franc

Druhý podnik letošní české extraligy začal vskutku nečekaně. Zdeněk Simota se po startu rozjížďky s číslem jedna usadil na čele, odkud ho navzdory veškeré své snaze nevystrnadil ani Josef Franc. Patryk Dudek jezdil až za nimi, zatímco Ján Mihálik uzavíral nejen řadu, ale i celé dnešní působení. Ján Daniel se totiž rozhodl, že jej již na ovál nepošle.

Starosti se strategií však nemusel řešit Milan Mach. „Řek‘ jsem mu, ať po tý dlouhý radši odpočívá,“ vysvětloval, proč se Martin Málek stejně jako trojice ostatních českých reprezentantů nevydal do středu Slovenska rovnou z Mariánských Lázní. Protože již druhým rokem platí pravidlo, že náhradník smí být pouze za předpokladu beze zbytku zaplněné základní čtyřky, musel Jakub Jamrog z devatenáctky na číslo jedenáct po Martinu Málkovi.

Václav Milík (žlutá) stojí vedle Adriana Galy

Lubomír Vozár ve druhé jízdě nechal dle předpokladů stát Josefa Nováka a náhradník Václav Milík mu přivezl triumf získaný stylem start – cíl. Jakub Jamrog v první zatáčce objel Adriana Galu. Juniorská jízda přinesla poměrně nečekané překvapení. Jan Kvěch přijel dopoledne do Žarnovice vůbec poprvé. A nyní již s vylétnutím pásky změřil Patrika Mikela.

Jan Kvěch (modrá) se sune před Patrika Mikela (žlutá)

„Vymet‘ jsem každou díru,“ nechal se slyšet později v depu, že jeho premiérové extraligové vítězství nebylo tak bezproblémové, jak by se při pohledu zvenčí zdálo. Nicméně jeho tři body dostaly Prahu na stejnou úroveň se Slaným, k čemuž svým způsobem pomohl rovněž Jakub Valkovič. Žarnovický borec se na konci prvního kola mihnul kolem Petra Chlupáče, jenž tak nepřivezl Slanému ani bod.

Jenže to už se u sjezdu na ovál chystal Eduard Krčmář. Pohotovější start předvedl sice Matěj Kůs. Jenže slánské eso udeřilo již v první zatáčce. Pražský kapitán statečně vzdoroval celou protilehlou rovinku. Nicméně Eduard Krčmář jel vedle něho až do druhého oblouku, kdy se vnějškem dostal do čela.

Eduard Krčmář (bílá) útočí na Matěje Kůse (modrá)

Slaný opět vedl sám. Na Prahu a Pardubice, jimž Hynek Štichauer nyní garantoval bod za třetí místo před Michalem Tomkou, měl k dobru dva body. Žarnovica byla poslední, když po první sérii jejími jedinými aktivy stále zůstávala dvojice třetích míst Adriana Galy a Jakuba Valkoviče. Absence Patrika Búriho a především Martina Vaculíka, který si zde ve středu střihnul trénink, je pochopitelně znát.

Nicméně Ján Daniel bral své postavení vyrovnaně a upozorňoval na malého závodníka v červené kombinéze. „Juraj Šuška mi ve středu udělal větší radost,“ pochvaloval si. „Objel už čtyři kola pod plným plynem. A pak mi řekl: ‚trenére, měl jste pravdu, že pod plynem to jde líp‘!“

 

Vede Praha, Slaný i Pardubice

Juraj Šuška během exhibiční jízdy

Michal Škurla se z rozjížďky s číslem dvě vrátil s čistou nulou, aniž by do dění před sebou nějak výrazně zasáhl. Avšak v páté jízdě přišla proměna jako mávnutím kouzelného proutku. Vnějškem první zatáčky za svá záda poslal Petra Chlupáče, jenž sice skvěle odstartoval, ale jeho motocykl byl na dráze pomalý. Takřka zároveň s Pražanem se před něho prosmýkl i Hynek Štichauer, zatímco David Pacalaj poslal Petra Chlupáče za sebe spodní stranou druhé zatáčky.

Michal Škurla vysvětluje skok z nuly ke třem bodům:

„Nalil jsem tam opičí kapky (smích)! Ne, konečně jsem se od včerejška v Mariánkách probral.“

Michal Škurla (modrá) za sebou vede Hynka Štichauera (žlutá) a Davida Pacalaje (červená)

Praha díky Michalu Škurlovi proniklo do čela, kde jej v šesté jízdě ponechal Josef Franc. V šesté jízdě rychle minul Adriana Galu, avšak ještě v první zatáčce ho podjel Eduard Krčmář. Pražský rutinér se dlouho bránil, takže Slaňák mohl mít své vedení za jisté až ve druhém oblouku. Nicméně Praha měla stále k dobru jeden bod na Slaný.

Eduard Krčmář (bílá) pbjíždí Adriana Galu

Ke slovu se však hlásily rovněž Pardubice. Václava Milíka v rozjížďce sedm zastavila červená světla a kapitán východočeského družstva byl za svůj letmý start varován žlutou kartou. Při restartu ale neztratil nic z razance blesku a bral další triumf stylem start – cíl. Matěj Kůs si v prvním nájezdu vyšlápnul na Zdeňka Simotu, jenže ten si druhé místo pohlídal.

Václav Milík (žlutá) jde do čela před Matěje Kůse (modrá), Zdeňka Simotu (bílá) a Jakuba Valkoviče (červená)

Stejně suverénně jako Václav Milík si v osmé jízdě počínal Patryk Dudek, jenž už s letem pásky odvedl Jakuba Jamroga. Filip Hájek nedokázal ohrozit Michala Tomku a hrot aktuální klasifikace se vyrovnal. Pardubice a Slaný se dělily o vedení, zatímco Praha zůstávala o dva body pozadu, ale Žarnovica už z boje o pódium vypadla.

Přitom domácí borci neztráceli odhodlání, což demonstroval David Pacalaj, který se ujal vedení v rozjížďce s číslem třináct. Jenže již v v prvním nájezdu jej jako vystřelená žlutočervená raketa minul Václav Milík. Eduarda Krčmář však slovenský junior odrážel více než kolo, ovšem slánský borec se stejně v úvodním oblouku druhého okruhu dostal na druhou pozici.

Žarnovica viděla další strhující mítink

Skvělý souboj přinesla rovněž rozjížďka s číslem deset. Vlády v ní se ujal Matěj Kůs. Adriana Galu v úvodní zatáčce odrazil, stejně tak Patryka Dudka, jenž se spodní stranou dostal před svého krajana. V nájezdu do druhého oblouku udeřil opět na Matěje Kůse.

Tentokrát byl úspěšný. Pražský kapitán se ovšem pokusil o revanš. Ve druhém okruhu letěl vnější stranou druhé zatáčky. Předjetí mu ale těsně nevyšlo, protože Patryk Dudek ho přitlačil na mantinel. Pardubice měly už čtyři body náskoku na Slaný a šest na Prahu, když se Lubomír Vozár po běhu rozběhl jako učiněný sprinter. Hynek Štichauer v domnění, že jede až dvanáctou jízdu, zůstával v klidu.

Eduard Krčmář (bílá) objíždí Davida Pacalaje (červená)

Naštěstí pro pardubické ambice jej kouč dokázal zalarmovat včas. „Zapomněl jsem, že mě bolí koleno,“ připomínal Lubomír Vozár svou páteční návštěvu lékaře. Mezitím Hynek Štichauer pádící k roštu plným tempem dorazil k pásce takřka navlas přesně s vypršením časového limitu.

Patryk Dudek (žlutá) se probíjí před Matěje Kůse (modrá)

Ve vlastní rozjížďce s číslem jedenáct však trend udával Jakub Jamrog, jenž odstartoval na Josefa France. „Dneska je to unavený,“ posteskl si pražský závodník, který nepustil ke slovu Hynka Štichauera. Avšak to už manažery uvedl do střehu Ján Daniel, když pro dvanáctou jízdu vystřídal Michala Tomku Adrianem Galou, do jehož rukou vložil žolíka.

Polák v žarnovických službách prozatím bral jen tři skromňoučká třetí místečka, nyní však v úvodním nájezdu minul Michala Škurlu jako, když ho potká, a pak jej zastavila až šachovnicová vlajka. „Už jsem se to s těmi žolíky naučil,“ smál se svému kousku Ján Daniel při narážce, že loni šetřil taktickými prostředky jako šafránem.

 

Stále širší slánské úsměvy

Adrian Gala (červená) jezdí před Hynkem Štichauerem (žlutá) a Janem Kvěchem (modrá)

Michal Škurla nakonec v rozjížďce s číslem dvanáct neudržel ani dvanácté místo, na něhož ho odeslal žolík Adrian Gala. Zdeněk Simota totiž útočil ze všech sil. Ve druhé zatáčce neuspěl s Pražanovým podjetím. Ale ve druhém kole jel z prvního výjezdu celou rovinku po pravici Michala Škurly až do druhého oblouku, v němž Michala Škurlu přece jen dostal. Díky němu se Slaný vyšvihl do vedení po pardubickém boku. Praha stála na prahu čtvrté série o čtyři body pozadu, ovšem Jan Kvěch už podruhé po sobě vjížděl nahoru do depa s nulou.

Eduard Krčmář (bílá) a David Pacalaj se řítí do první zatáčky

Na opačném pólu se Adrian Gala v úvodním výjezdu přenesl jako blesk z třetí příčky do čela, avšak ve druhém oblouku jej stejně podjel Zdeněk Simota. Ve slánské části depa panovala stále víc a víc optimistická nálada. Čtrnáctou jízdu totiž vyhrál Jakub Jamrog, když v první zatáčce vnějškem objel Patrika Mikela. Za sebou si táhnul Matěje Kůse a před pardubického juniora, jenž už potřetí v řadě nebodoval, v úvodu druhého okruhu podjel rovněž David Pacalaj.

Josef Franc (modrá) v duelu s Patrykem Dudkem (žlutá)

Slaný uskočil Pardubicím na pět a Praze na osm bodů, takže pražský žolíkový útok na sebe nenechal vůbec čekat. „Sorry,“ řekl Tomáš Topinka Michalu Škurlovi, který se už chystal spustit se vstříc rozjížďce s číslem patnáct. Do ní totiž nominoval Josefa France coby jokera. Dostal přitom pár minut navíc, jelikož David Pacalaj jel na ovál podruhé v řadě za sebou.

Navzdory tahu pražského kouče, se nejvíc smáli Slaňáci. Eduard Krčmář měl za sebou Patryka Dudka od startu až do cíle. Josef Franc kroužil třetí a jediným jeho aktivem se stala porážka Davida Pacalaje a jeden bod násobený dvěma. Přitom po kratší přestávce bylo všechno jinak.

Josef Franc se ujímá vedení před Michalem Tomkou

Josef Franc dominoval šestnácté jízdě, v níž měl za soupeře samé juniory. Praha dorovnala pardubických pětadvacet bodů, nicméně Slaný se dostal na dvaatřicet. Petr Chlupáč dnes poprvé totiž nedojel do cíle jako poslední, nýbrž sem dovedl Josefa Nováka, jemuž unikal vzduch ze zadní pneumatiky.

Hynek Štichauer na startu rozjížďky s číslem sedmnáct

Jako první pochopitelně hlásil nasazení do poslední série Ján Daniel. Při vyrovnaném skóre Prahy a Pardubic přišla na řadu pomocná kritéria, díky nimž musel Tomáš Topinka vykládat své karty na stůl jako první. Milan Mach mohl reagovat na fakt, že protivníci začínající závěr závodu opatrněji frontálním útokem.

A Zdeněk Simota vskutku vykročil za prvním extraligovým triumfem závodníků ze středočeského královského města od předloňského června. Sedmnáctá jízda se sice musela opakovat kvůli pádu Jana Kvěcha ve druhém kole. „Chvilku jsem závodil s Hynkem, ale chytil jsem díru a vyhodilo mi to nohu z háku,“ vyprávěl pražský junior v depu.

Václav Milík (žlutá) a Josef Franc u pásky v osmnácté jízdě

Nicméně slánský závodník pokaždé udával tempo, a když nedal Hynku Štichauerovi šanci ani podruhé, potřeboval Slaný k potvrzení svého vítězství jediný bod. Jakub Jamrog však takový limit překročil o rovných sto procent. I když v osmnácté jízdě vystřihl Václav Milík start jako z partesu, Polák následoval Josefa France a společně vyjeli z druhého oblouku před pardubickým kapitánem.

Václav Milík vysvětluje své třetí místo v rozjížďce s číslem osmnáct:

 „Stál jsem dlouho, materiál se mezitím přesunul. Krásně jsem odstartoval, ale nevěděl jsem, že se ta zadní zatáčka změnila.“

Po startu dvacáté jízdy vede ještě Adrian Gala (červená) před Eduardem Krčmářem (bílá) a Václavem Milíkem (žlutá)

Slaňáci přijímali první gratulace, ale Praha vyrovnala osmadvacet pardubických bodů a nabídla závěru dnešního klání náboj duelu o druhou pozici. Matěj Kůs v devatenácté jízdě opět exceloval po vylétnutí pásky, jenže Patryk Dudek byl zprava úvodního oblouku rychlejší. Závěr patřil Václavu Milíkovi, který se dostal do dokonalého obrazu o aktuálním stavu dráhy.

Velkoryse střiženým vnějškem v první zatáčce za svůj výfuk poslal Adriana Galu. Po předchozí nule Petra Chlupáče, jehož ve druhé zatáčce druhého kola podjel Michal Tomka, uzavřel Eduard Krčmář dnešní slánský účet jedním bodem, zatímco Michal Škurla vyšel naprázdno.

 

Hlasy z depa

Zdeněk Simota vodí Adriana Galu

„Nebylo to špatný,“ usmíval se Zdeněk Simota. „Závody se mi povedly, funguju tady na kontinentu, je to konečně radost a ne trápení. Nechal jsem předělat motory, ty anglický mám doma a ty evropský tady fungujou. Chyběly dva body a měl bych kompletku. Nečekal jsem, že tady budu tak rychlej‘.“

Eduard Krčmář v akci

„Dráha byla pěkná,“ vyprávěl Eduard Krčmář. „Simoťák nám dneska hodně pomoh‘ a pak byl takovej‘ výsledek. Já jsem akorát tu poslední jízdu neodstartoval, jinak spokojenost.“

Petr Chlupáč (bílá) v souboji s Jakubem Valkovičem

„Moc jsem se nevyspal,“ zívnul Petr Chlupáč. „Šel jsem spát v deset. Měli jsme jednu motorku, co startovala a nejela, a druhou, co nestartovala, ale jela. Závody pro tým byly ale dobrý, jsem zvědavej‘ na příště.

Václav Milík byl spokojen

„Suprový, pěkný závody,“ rozplýval se Václav Milík. „Škoda, že jsme nevyhráli. Ale závody, krása! Přišel jsem o dva body, dlouho jsem stál, škoda, moje chyba. V poslední jízdě jsem ale už věděl, jak na to. Bylo to lepší, pustil jsem to úplně na venek, do tři čtvrtě dráhy.“

Hynek Štichauer se hledal při přechodu z dlouhé na krátkou dráhu

„Nemoh‘ jsem dopasovat motorky,“ pokrčil Hynek Štichauer rameny. „Mám dlouhodobej‘ problém se srovnat zpátky z dlouhý dráhy na krátkou. Chci mít oddělený vybavení na krátkou a dlouhou a už nepoužívám dlouhodrážní motor na krátkou. Musím to ještě poladit, teď je extraligovej‘ měsíc, chci zatáhnout víc. Dneska to byla z nouze ctnost, ale to tak nechci, chci ty závody jezdit dobře a porážet ty dobrý závodníky.“

Patrik Mikel (žlutá) jede před Davidem Pacalajem (červená) a Jakubem Jamrogem (bílá)

„Na hovno,“ smutnil Patrik Mikel. „Celkově jsme to nemohli doladit. I když jsem odstartoval, kluci mi ujížděli po rovině. Musím to změnit, aspoň že jsme byli druhý…“

Josef Franc měl lepší závěr

 

„Včera jsem v Mariánkách stál čtrnáct hodin v kombinéze,“ připomínal Josef Franc. „Bylo to náročný a to se dnes možná projevilo na extralize. To není omluva, ale každej‘ den není posvícení. Mariánky byly znát, snažil jsem se, motorka jela dobře, ale chuť mi spravila až poslední jízda. Předtím mi nevyšel žolík, člověk, když se mu daří a závodí, vyhrával by donekonečna.“

Matěj Kůs (modrá) právě odstartoval na Hynka Štichauera

„Dneska byly náročný závody pro Pepu i pro mě po dlouhým cestování,“ svěřoval se Matěj Kůs. „Dneska nám k vítězství chyběl kousek. Vzalo nám to lepší umístění na bedně. Bojoval jsem se sebou, jak bojuju celou sezónu.“

Jan Kvěch vyhrál první jízdu, kterou v Žarnovici vůbec absolvoval

„Premiéra byla špatná,“ hodnotil Jan Kvěch první závod v Žarnovici ve své kariéře. „První jízda byla dobrá, ale pak jsem jel na bahně a nemoh‘ to doladit. Chvilku jsem závodil s Hynkem, ale chytil jsem díru a vyhodilo mi to nohu z háku.“

Michal Tomka ujíždí Petru Chlupáčovi

„Lepší než minule,“ kvitoval Michal Tomka svůj progres. „V první jízdě jsem měl problém zkrotit motorku po startu. Dělal jsem už body, nebyly zadarmo, někoho jsem porazil, za to jsem rád. Doufám, že mě smůla bude obcházet a bude víc bodů.“

David Pacalaj (17) v souboji s Eduardem Krčmářem

„Spokojený, ano jsem spokojený,“ vyprávěl David Pacalaj. „Bojoval jsem, byla to zkouška před Libercem. Dolaďuju styl a dnes to bylo krásné.“

„Určitě jsem čekal víc,“ připouštěl Jakub Valkovič. „Měl jsem slabé starty, hlavně v těch prvních jízdách, poslední se už daly. Neměl jsem rychlost a to je s těmito soupeři potom těžké. A dráha byla taky těžší, jsme tu zvyklí na tvrdou. Dneska byla těžší a dlabavější.“

„Trenér rozhodl, že nepojedu,“ pokrčil Ján Mihálik rameny. „Tak jsem jel jen tu jednu jízdu…“

Zdeněk Simota (bílá) míří v rozjížďce s číslem jedna před Patryka Dudka (žlutá), Josefa France (modrá) a Jána Mihálika (červená)
1. AK 3ton Slaný 38
Petr Chlupáč, Praha 0 0 0 1 0 1
Eduard Krčmář 3 3 2 3 1 12
Jakub Jamrog, PL 2 2 3 3 2 12
Zdeněk Simota 3 2 2 3 3 13
2. AMK ZP Pardubice 34
Josef Novák – – – 0 0
Patryk Dudek, PL 1 3 3 2 3 12
Patrik Mikel 2 0 0 0 2
Hynek Štichauer 1 2 1 1 2 7
Václav Milík 3 3 3 1 3 13
3. AK Markéta Praha 30
Josef Franc 2 2 2 2* 3 3 14
Michal Škurla 0 3 1 – 0 4
Matěj Kůs 2 1 2 2 2 9
Jan Kvěch 3 – 0 0 X 3
Filip Hájek 0 0
4. SC Žarnovica 22
Michal Tomka 0 1 – 2 1 4
Jakub Valkovič 1 0 0 – 1 2
Adrian Gala, PL 1 1 1 6* 2 2 13
Ján Mihálik 0 – – – 0
David Pacalaj 1 1 1 0 0 3

Poznámka: Václav Milík – žlutá karta v sedmé jízdě; oproti původní sestavě byl Jakub Jamrog z postu náhradníka přesunut na jedenáctku místo Martina Málka

Eduard Krčmář (bílá) útočí vnějškem na Matěje Kůse (modrá)

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků: malé body: velké body:
1. Pardubice 0-2-0-0 70 6
2. Slaný 1-0-1-0 67 6
3. Praha 1-0-1-0 67 6
4. Žarnovica 0-0-0-2 45 2

Poznámka:při rovnosti malých a velkých bodů na druhém a třetím místě rozhoduje o pořadí lepší poslední závod

V rozjížďce s číslem dvacet vede zatím Adrian Gala (červená) před Eduardem Krčmářem (bílá), Václavem Milíkem (žlutá) a Michalem Škurlou (modrá)

Foto: Karel Herman

Josef Novák – na snímku se svým mechanikem Janem Vaňátkou – se dočkal jedné jízdy