Osmdesátku Karla Průši slavili i tři další závodníci z rodiny

Žatec – 7. května
Bratři Josef a Karel Průšovi z Bítozevse poblíž Žatce se na počátku padesátých let shlédli v motocyklových závodech. Jezdili v terénu, který kombinovali s plochou dráhou. Jejich sportovní cesty se rozešli, starší Josef se věnoval motokrosu, zatímco o šest let mladší Karel se shlédl ve sportu levých zatáček. A když v pondělí slavil osmdesátiny, musela u toho být celá rodina. Sběratelé autogramů by si při té příležitosti mohli doplnit svou sbírku o podpisy hned čtyř závodníků.

 

Bratři Karel a Josef Průšovi po ploché dráze sériových strojů v Nejdku

Oslava proběhla v bývalé žatecké školce, kterou manžel dcery Karla Průši zvelebil jako sídlo své firmy. Všichni přítomní si náramně užili skvělou atmosféru. Pokud se týká přítomných zástupců od ploché dráhy, nejstarší byl Josef Průša, jemuž bude 9. listopadu osmdesát šest let.

Stejná dvojice jen v obráceném pořadí na pondělní oslavě osmdesátin Karla Průši

O pět dnů dříve budou ostatní plochodrážníci mít svátek, protože vedle příjmení Průša je spojuje rovněž křestní jméno Karel. O kariéře syna Karla Průši si v blízké budoucnosti přečtete v historické rubrice magazínu speedwayA-Z. A jeho vnuk podniká své první závodnické krůčky přímo před našima očima. Zrovna včera trénoval ve Slaném na novém motocyklu, který mu tatínek postavil.

Tři generace plochodrážníků z rodiny Průšovy: vzadu Josef a Karel, vpředu Karel prostřední a dole Karel nejmladší

Foto: Petra Zahradníčková a archív