Češi a Slováci v akci 261

Domácí plochodrážní květen nezačal pěkně. Pravda, oba pražské závody v jeho úvodní den byly úchvatné, nicméně zároveň dorazila zpráva o ošklivém zranění Patrika Búriho, který odskákal hromadnou kolizi s Janem Pintarem a Marcinem Koscielskim. Naštěstí další zastávky tradiční pondělní procházky magazínu speedwayA-Z za českými a slovenskými plochodrážníky na zahraničních kolbištích se bude číst o poznání příjemněji. Podíváme se do Německa, Anglie a Polska.

 

Patrik Búri prošel děsivou kolizí v Murecku

Prvomájovou zlatou přilbu v Lübbenau posadili na hlavu nestárnoucího Bernda Dienera, s nímž šli na pódium ještě Jörg Tebbe a Christian Hülhorst. Michal Dudek skončil patnáctý. Byl handicapován roztrženou pneumatikou v první jízdě, protože zbytek klání musel absolvovat na starší ojeté. Roman Tomany nemohl startovat kvůli pracovnímu vytížení.

Čtvrteční utkání Championship Shield Redcar vs. Scunthorpe skončilo za stavu 36:54. Matěj Kůs v něm bral šest bodů (1 2 0 3). V pátek cestovali Medvědi na SGP challenge do Scunthorpe. Domácí je porazili 65:25 a Matěj Kůs si tentokrát připsal dva body (0 1 1 0).

Po Michalu Škurlovi se v německé bundeslize tuto sobotu představil rovněž Hynek Štichauer. Posílil Stralsund v jeho domácím závodě proti Landshutu. Hosté splnili úlohu favorita vítězstvím 35:52 a pardubický kapitán bral tři body s jedním bonusem (0 1 1 1 0).

Jan Kvěch a Michal Škurla byli třetí v Míšni

V sobotu se v Míšni konal tradiční Autohaus, závod dvojic, jenž dospěl ke svému patnáctému ročníku. Dle kusých zpráv, které dorazily, se z vítězství radovali domácí Ronny Weis a Richard Geyer. Za druhou dvojicí dánských závodníků skončili Michal Škurla a Jan Kvěch.

V Toruni se během víkendu konal Jawa Cup 250 ccm, v němž nemohli chybět ani naši závodníci. Sobotní závod družstev skončil vítězstvím těsným vítězstvím Německa (39 bodů), právě před Čechy (35), Poláky (33) a Lotyši (13). Pro naše družstvo bodovali Daniel Šilhán pěti (0 0 2 1 2), Milan Dobiáš osmi (1 1 2 2 2), Pavel Kuchař třinácti (3 3 3 2 2) a Filip Šifalda devíti body (3 1 2 2 1). Včerejší závod jednotlivců přinesl vítězství Karolu Zupinskemu (15), jemuž na pódiu dělali společnost Celina Liebamnn (14) a Filip Nizgorski (12). Pavel Kuchař byl sedmý (1 2 E 2 3 = 8), Daniel Šilhán jedenáctý (1 0 2 2 0), Filip Šifalda dvanáctý (E 0 2 1 2) a Milan Dobiáš čtrnáctý (0 3 E 0 0).

Po úterním pražském finále byl Václav Milík rád, že konečně rozlousknul rébus nastavení motoru. Včera v Tarnowě vskutku inkasoval již devět bodů s jedním bonusem (0 3 1 2 3). Jeho Wroclaw porazila domácí 41:49 a vyhoupla se na třetí příčku aktuální tabulky. Gniezno v první lize porazilo doma Lodž 58:31:a Eduard Krčmář opět exceloval devíti body (U 3 3 3 0), byť jej ve třetí jízdě sudí uznal vinným za zavinění pádu Norberta Kosciucha.

Český tým skončil v Toruni těsně za vítěznými Němci

Josef Franc měl cestu z evropského challenge v Terenzanu o poznání kratší než slánský závodník. Zastavil se na mezinárodním pouťáku v Plattlingu. Na specifické úzké dráze, kde napočítáte osm zatáček rychle vychytal nastavení a díky skvělým startům se rychle dostával dopředu. Po závadě motoru Andy Appletona pronikl s šestnácti body (5 2 4 5) do finále. V něm vyhrál před Andy Appletonem a Jörgem Tebbem.

Michal Dudek (1 1 0 E) měl v poslední rozjížďce problém s motorem, takže skončil dvanáctý. Martin Málek (2 R 2 1) odstoupil z rozjížďky poslední šance, aby posléze ve finále B dojel třetí a celkově obsadil devátou pozici.

„V poslední šanci jsem startoval od prken,“ popisoval závod Martin Málek. „Byl tam celý box nenakropený, jak jsem neodstartoval, šetřil jsem síly na béčko a vyprdnul jsem se na to. Trápil jsem se s převodovkou, startuje se tady v zatáčce, dráha je úzká, je tam místo většinou jen pro dva. Blbě se předjíždělo, i když se mi to párkrát povedlo. V cíli béčka mi pak na Davida Pfeffera chybělo snad dvacet čísel.“

Foto: laskavostí Niny Kastner, Michala Škurly a Daniela Šilhána