Václav Milík byl hlavním magnetem včerejší tiskovky

Praha – 26. dubna
Přesně měsíc nás dělí od pražského vydání Speedway Grand Prix, druhého podniku letošního seriálu mistrovství světa jednotlivců na klasické ploché draze. Soutěž otevře polská Varšava už 12. května, takže je nejvyšší čas připravit se na jeden z vrcholů letošní plochodrážní sezóny. Ostatně především o ní se točila řeč na včerejší tiskové konferenci AK Markéta.

Včrejší tiskovka se pochopitelně točila okolo pražské Speedway Grand Prix

Neotálejte se vstupenkami

Trošku sebereklamy není nikdy na škodu, tak jsem si nenechal ujit společnou fotku s hvězdou SGP Václavem Milíkem

Po skvělém extraligovém závodě a prvním podniku české juniorky je nálada pořadatelů z pražské Markéty výborná. Stadión je připraven, předprodej vstupenek běží. Se zhruba sedmdesáti procenty prodaných lístků se i letos rýsuje vyprodané hlediště, takže je připraven plán mobilní tribuny, která se loni stavěla na poslední chvíli. Nebude-li stačit ani ona, přidá se několik set lístků k stání, ale chcete-li si zajistit slušný výhled na trať, už moc neotálejte.

Ještě lepší byl loni výkon českého zástupce, když jedoucí na divokou kartu Václav Milík se stal prvním českým závodníkem, který vystoupil na pódium české plochodrážní Grand Prix. Trošku předběhnu, když na úvod prozradím, že stejně vysoký cíl má i letos a nebudeme se zlobit, když si polepší o pozici či dokonce dvě výš.

Pořadatel tak vysoké nároky na Václava Milíka nemá. Zřejmě nechce přispívat k ještě většímu tlaku domácího závodu a mluví o spokojenosti, dostane-li se pardubický kapitán do semifinále. Že na to má, už víme dávno všichni, takže se stoprocentně počítalo, že divokou kartu dostane i letos. Jenomže teď je to už zpečetěno a oficiálně potvrzeno a nominaci zveřejnil magazín speedwayA-Z již včera takřka současně, kdy splynula z úst Pavla Ondrašíka.

Dán favoritem v očích Václava Milíka

Václav Milík to s novináři umí, a když k nové vousaté vizáží a doplněnému tetování přidáte vtip na úrovní mladého veterána Josefa France, tak se nikomu nechtělo odcházet

Za pár týdnů se po celé plochodrážní Evropě bude závodit v tom nejvytíženějším módu, takže Markéta pozvala hlavní domácí hvězdu dne Václava Milika už včera s měsíčním předstihem. Pardubičan odpovídal ochotně na otázky během oficiální části tiskovky a bavil se s novináři ještě dlouho po jejím skončení. A že to umí stejně dobře jako jízdu na motocyklu, potvrdil vytrvalý zájem přítomných, kteří ho nenechali odejít jen tak.

Padaly otázky na přípravu motorek, které jsou nové, ale motory jsou stejné, od stejných ladičů, akorát pořadně repasované pro sezónu. Na sázku, která stoji za pěstováním fousů, po cíle letošního ročníku mistrovství světa a Evropy. Nejzajímavější otázka ale byla, koho považuje Václav Milík za největšího favorita na titul individuálního mistra světa 2018.

Odpověď mě velice překvapila, jelikož podle Václava Milíka je to veterán Nicki Pedersen. „Nickiho osobně mám rád a potěšilo mě dozvědět se, že momentálně jede v nejlepší formě. Že mu skoro roční pauza přispěla na pohodě a chutí závodit. Je to starý dobrý Nicki, jak ho známe z nejlepších let. Je nesmírně rychlý a se zkušeností, které nahromadil, jede výborně. Ani nemusel nikoho letos sundat,“ kvitoval Václav Milík.

Mezí favority pražské velké ceny kromě Nickiho Pedersena zařadil Fredrika Lindgrena, který letos v pěti závodech prohrál pouhé čtyři body. O nestárnoucím Gregu Hancockovi, do jehož TEAM HANCOCK HAJ Václav Milík patří,  se zase vyjádřil, že zatím má odjeto jen pár závodu, ale do posledního víkendu v květnu určitě bude ve své obvyklé kondici. Letos se sešli jen párkrát, trénovali starty a ty mu šly jako vždy perfektně.

Turci na území českého Mitasu

Přidáváme další fotku Jawy osazené tureckými pneumatiky ANLAN z milánské EICMA

Ne všechny zprávy byly jen skvělé. V britské lize se zle poranil Martin Vaculík, který bude léčit zlomený kotník a nestihne první dvě velké ceny, Varšavu a právě Prahu. Přejme mu co nejrychlejší uzdravení a návrat na ovál. Mezitím jeho místo zajme první náhradník a dlouholetý trvalý účastník seriálu Dán Niels Kristian Iversen.

O doprovodném programu a harmonogramu všech akcí souvisejících s pražskou Grand Prix budeme mít příležitost napsat ještě před vlastním závodem. Takže na závěr pár slov o hlavním sponzorovi letošní velké ceny. Už loni magazín speedwayA-Z přinesl fotku z milánské výstavy EICMA, kde turecká firma předvedla první radiální bezdušové pneumatiky určené k ploché dráze.

Pneumatika si vyžaduje zcela jiné ráfky a zatím ji podle Václava Milíka vyzkoušel jen Rus Laguta. Dlouho zápasil s jejím nasazením, takže na žádné velké testování nedošlo. Každý z jezdců v Praze dostane obvyklých pět pneumatik a uvidíme, zda je někdo z nich vyzkouší, popřípadě nasadí do rozjížděk.

Každopádně ANLAN je jedna z pěti homologováních pneumatik a podle angažovaností v pražské Grand Prix, dřívější doméně našeho Mitasu, asi to myslí s plochou dráhou zcela vážně. Za měsíc budeme alespoň o trochu znalejší.

Zatím přikládám pozvání AK Markéta na úterní první finále mistrovství republiky jednotlivců, které startuje od šestnácti hodin. A ještě než uvidíme český trojlístek nominovaný na Speedway Grand Prix souboji s dalšími, na něž se tentokrát nedostalo, čeká nás další díl šampionátu stopětadvacítek na vedlejší malé Markétě.

Foto: Kiril Ianatchkov