Pražská nominace je letos v zásadě tradiční

Praha – 26. dubna 10:15
Josef Franc bude mít startovní číslo sedmnáct pražské velké ceny. Taková informace rozhodně není žhavou novinkou, jelikož si úřadující český mistr o pozici prvního náhradníka řekl ve strhujícím finále Prague Open, v jehož poslední zatáčce obral o vítězství Hynka Štichauera. Pardubický vousáč se nakonec při Speedway Grand Prix České republiky neobjeví vůbec. Dnes krátce po desáté hodině dopolední totiž na tiskové konferenci AK Markéta Praha zazněla vcelku očekávaná jména dalších nominovaných závodníků. Divokou kartu získal Václav Milík, s osmnáctkou bude připraven Eduard Krčmář. Pavel Ondrašík, sportovní ředitel pořádajícího klubu, se magazínu speedwayA-Z svěřil s okolnostmi takového výběru.

 

Pražská SGP se kvapem blíží

„Protože je momentálně z českých závodů nejvyrovnanější,“ dává Pavel Ondrašík pádnou odpověď na přímou otázku, proč pražský klub opět ukázal ve svém výběru na naši plochodrážní jedničku. „A po loňském výsledku si to zaslouží. Teď se mu zrovna nedaří starty, ale věřím, že to dopiluje. Bedna by byl malej‘ zázrak, ale ani loni by nikdo nepředpokládal, že se na ni dostane. Ale i za semifinále bychom byli rádi.“

Josef Franc je velkým rivalem pardubického kapitána nejen na oválech, ale i v duelu o divokou kartu pražské velké ceny. „Těžká volba je to vždycky,“ uvažuje Pavel Ondrašík nad smůlou závodníka jeho klubu, který se po dvaceti letech dostal na samotný český vrchol zároveň s úžasným vzestupem Václava Milíka. „Pokaždý někomu ublížíš, vždyť můžeme dát jen tři místa. A na někoho musí padnout, že Grand Prix nepojede.“

Přitom Václav Milík byl žhavým kandidátem permanentní divoké karty na celý ročník letošních velkých cen. Této vidině podřídil maximum a na rozdíl od roku 2016 nechal plavat všechno ostatní a na oltář vidiny stálého místa mezi světovou elitou položil i domácí titul. Londýnská společnost BSI ovšem preferovala slavná jména a i úžasné třetí místo z loňské Prahy nepomohlo pardubickému kapitánovi výše než k postu druhého stálého náhradníka.

Až v samotném závěru Prague Open si Josef Franc zajistil sedmnáctku na úkor Hynka Štichauera a Eduarda Krčmáře

„Škoda, že nebyl první náhradník,“ lituje Pavel Ondrašík, protože po nehorázné smůle Martina Vaculíka v britské lize by duel Václav Milík vs. Josef Franc o divokou kartu vyřešil sám osud a divákům by na slavnostní nástup přišla zamávat rovnou čtveřice českých závodníků. „Myslím si, že první stálý náhradník prostě musel bejt‘ Dán, protože v době nominace se ještě nevědělo, jestli pojede Nicki Pedersen.“

A proč pomyslný prst pražské Markéty ukázal na Eduarda Krčmáře jako majitele vesty druhého náhradníka? „Eda nám prokázal, že je hned za Vaškem a Pepou,“ vysvětluje Pavel Ondrašík. „Jeho výkonnost je taková, že si osmnáctku zaslouží. Při extralize na Markétě porazil Vaška. Je mladej‘ a český plochý dráze může přivézt nějakej‘ výsledek.“


Nominace AK Markéta Praha pro SGP České republiky:

#16 divoká karta – Václav Milík, ZP Pardubice

Václav Milík dostal divokou kartu již popáté v řadě

Ještě žádný jiný český plochodrážník neabsolvoval pražský závod cyklu Speedway Grand Prix pětkrát po sobě na divokou kartu. Předtím startoval dvakrát na pozici náhradníka. Nicméně jeho rekordy nejsou pouze kvantitativní. Třetí místo z loňského června je vůbec jediným pódiovým umístěním českého plochodrážníka v jednadvaceti ročnících naší velké ceny.

pražská bilance: 2012 res 17., 2013 res DNR, 2014 divoká karta 15., 2015 divoká karta 15., 2016 divoká karta 16., 2017 divoká karta 3.

# 17 první náhradník – Josef Franc, Markéta Praha

Josef Franc přepisuje rekordy také při SGP České republiky

Mezi našimi plochodrážníky má rekord v počtu účastí při Velké ceně České republiky, protože se v ní za měsíc přestaví již poosmé. První divokou kartu dostal před patnácti lety, tedy v době, kdy se desetiletý Václav Milík věnoval skokům na trampolíně a sedmiletý Eduard Krčmář hrál hokej. Roku 2013 rozjásal ochozy trojicí vítězných rozjížděk a letos bude náhradníkem již počtvrté v řadě.

pražská bilance: 2003 divoká karta 24., 2007 náhradník 15., 2012 divoká karta 7., 2013 divoká karta 16., 2015 náhradník 18., 2016 náhradník DNR, 2017 náhradník 17.

# 18 druhý náhradník – Eduard Krčmář, Slaný

Eduard Krčmář se chystá na druhou velkou cenu

Pražskou velkou cenu absolvoval pouze jednou, a sice předloni v roli druhého náhradníka, aniž by se během závodu dostal na ovál. Loni nemohl aspirovat na žádný z nominovaných postů, jelikož se termín pražského závodu křížil s juniorským mistrovstvím Evropy, kde startoval.

pražská bilance: 2016 náhradník DNR

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček