Češi a Slováci v akci 257

Jaro je konečně tady a zároveň s jeho příchodem vypukla nová sezóna na klasických oválech. Jak předevčírem v Praze, tak včera v Žarnovici rozhodně nikdo nemohl litovat, že se vypravil na plochou dráhu. Nicméně čeští a slovenští závodníci se pilně činili rovněž za hranicemi a to i na ledě, o čemž vás přesvědčí tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z.

 

České trio v Heerenveenu

Ve středu přijela do Gniezna extraligová Zielona Gora, aby ve sparingovém utkání zvítězila nad místním Startem 40:50. Eduard Krčmář vybojoval čtyři body se dvěma bonusy. V pátek se po roční pauze vrátil do britské ligy Matěj Kůs. Jeho Redcar prohrál v rámci Championship Shields ve Scunthorpe 58:32 a pražský závodník získal dva body (0 0 2).

Ledový víkend v nizozemském Heerenveenu odstartoval již v pátek večer volným závodem Roelof Thijs Bokaal. Stal se kořistí Lukáše Hutly, jenž ve finále proburácel cílem mety jako první před Jonasem Anderssonem, Charly Ebnerem a Rene Stellingwerfem. V KO závodě vypadli zbylí dva čeští závodníci již v raných fázích. David Lizák se dělí o jednadvacáté, Jiří Wildt o třiadvacáté místo.

V sobotu odstartoval v Debrecenu maďarský šampionát i s dvojicí slovenských plochodrážníků, kteří vytvořili zajímavý rekord, protože během osmi dnů startovali v národním mistrovství rovnou třech zemí. David Pacalaj obsadil šestou příčku, když vypadl v semifinále. Patrik Búri prošel až do finále, v němž skončil třetí za Jozsefem Tabakou a vítězným Norbertem Magosim.

„Začal jsem špatně,“ vyprávěl Patrik Búri, který včera potvrdil post slovenské jedničky po Martinu Vaculíkovi. „Trefil jsem pásku, ale dostal jsem se do finále, kde se mi povedlo odstartovat.“

Pódium v Debrecenu

Kvůli televizním přenosům je letos polská ligová soutěž rozdělena do obou víkendových dnů, což Václava Milíka připravilo o sobotní Prague Open. Jeho Wroclaw doma remízovala s Lesznem 45:45, přičemž pardubický kapitán inkasoval jedenáct bodů (3 3 2 3 0).

Gniezno vstoupilo do první ligy až v neděli triumfem nad Daugavpilsem v poměru 57:33. Eduard Krčmář exceloval jedenácti body se třemi bonusy (2 2 2 2 3), když pouze v rozjížďce s číslem deset prohrál s Peterem Ljungem.

Úspěšný vstup do extraligy měl včera také Martin Vaculík. K domácímu vítězství Gorzowa nad Toruní 54:35 inkasoval třináct bodů (3 2 2 3 3).

 

Foto: laskavostí Lucie Lizákové a Patrika Búriho