Pavel Kuchař začal přesně tam, kde na podzim přestal

Praha – 7. dubna
Pavel Kuchař si v loňské sezóně plným právem vysloužil přezdívku buldozer stopětadvacítek. V sedmadvaceti závodech jen dvakrát nestál na stupních vítězů, ale především osmnáctkrát vyhrál z toho čtrnáctkrát s plným počtem bodů. Dnes dopoledne před Prague Open si svou zlatou bilanci vylepšil, když nepoznal přemožitele ani v jediné z jízd úvodního podniku mistrovství republiky na krátkých drahách. Za jeho zády se favoritům nevyhýbaly problémy. Lukáš Vinter musel vinou problémů s motorem skončit již během tréninku, pádům se nevyhnuli Vojtěch Šachl, Jaroslavu Vaníčkovi, Danielu Klímovi a ve finále B ani Bruno Belanovi. Jan Jeníček, jenž v základní části podlehl pouze Pavlu Kuchařovi v rozjížďce s číslem dvě, zase zůstal stát v úvodním kole finále A vinou defektu na hlavě motoru. Jaroslav Vaníček jezdil v té chvíli třetí, protože v první zatáčce upadl, nicméně za těchto okolností se natáhnul pro druhou pozici.

Nejlepší trio: Jaroslav Vaníček, Pavel Kuchař a Jaroslav Vaníček

Zamíchané pořadí

Tony Katra se dnes jen díval

Sluníčko pralo o sto šest a studený ranní vzduch se vytrácel jako bezdomovci z hlaváku po příchodu sekuriťáků. Plochodrážní fanoušci se těšili na odpolední Prague Open, nicméně primát prvního závodu letošní sezóny patřil kolibříkům. Ještě minulý týden nebyla malá Markéta sjízdná, čemuž padl na vrub úvodní Speedway Mini Cup. Navíc se zde ani netrénovalo, proto jedenácti přítomným závodníkům byla dopřána pořádná tréninková porce.

Michal Baštecký dorazil se svým tatínkem v civilu. Tmavé brýle na očích nebyla jen frajeřinka a ochrana před stále ještě šikmými slunečními paprsky. Pražský závodník ještě neměl svůj motocykl v milíkovských barvách ještě provětrat v závodní tempu. Smůla loňské sezóny měla své pokračování na soustředění v Goričanu, kde mu po pádu brýle pošramotily kost pod okem.

Lukáš Vinter bohužel musel skončit již v tréninku

Pech zažil rovněž Lukáš Vinter, který byl převlečený ještě, než soupeři dorazili na startovní rošt rozjížďky s číslem jedna. „Motor odjel jen dvě kola a zjistili jsme, že je hlava úplně volná!“ nadával závodníkův dědeček. Protože při deseti závodnících ve startovní listině se nelosuje ani dvanáctka, ani šestka, musela jury změnit startovní čísla. Bruno Belan se tak ze své původní šestky posunul na jedenáctku po nešťastném Lukáši Vinterovi.

Vůbec první rozjížďka letošní sezóny: zleva Vojtěch Šachl, Jakub Exler a Jaroslav Vaníček

Prvním vítězem české sezóny anno domini 2018 se stal Jaroslav Vaníček. Ani on neměl v tréninku jednoduchý život, protože mu pořád padal řetěz, což je signál unaveného měkkého rámu. Ke všemu jeho mechanikovi Lukáši Háskovi při utahování prasknul jeden šroub, takže pražský závodník musel osedlat druhý stroj.

Přesto se však hned po startu rozjížďky s číslem jedna nekompromisně dostal před Vojtěcha Šachla a Jakuba Exlera. Hned vzápětí se na vítěznou dráhu postupně vydali také Daniel Klíma, Pavel Kuchař a Bruno Belan, kteří jako jeden muž slavili svá vítězství ve stylu start – cíl. Avšak jen dva z úvodních vítězů nastavili svou vítěznou šňůru i po druhé sérii.

Daniel Klíma letí před Alexandru Schauer

Jako první svůj úvodní triumf obhájil Jaroslav Vaníček. V páté jízdě vystřelil dopředu, ale v první zatáčce jel málem rovně, takže Daniel Klíma za jeho zády musel řešit problém, aby do svého klubového kolegy před sebou nevrazil. Nebezpečnou situaci zvládnul, jenže pykal ztrátou bodu. Ještě hůř však z čtveřice úvodních vítězů dopadl Vojtěch Šachl. V sedmé jízdě útočil na vedoucího Jana Jeníčka, přitom ještě musel čelit náporu Bruno Belana. Na začátku druhého okruhu upadl a byl diskvalifikován.

Nečekané věci

Jaroslav Vaníček vodí Daniela Klímu

V osmé jízdě Pavel Kuchař dvakrát odvedl Alexandru Schauer, která upadla po prvním startu, nicméně rozhodčí Tomáš Topinka ctil úzus první zatáčky a pustil německou dívčinu do repete. Pražský stopětadvacítkářský buldozer hned po přestávce osaměl na hrotu aktuální klasifikace. V rozjížďce s číslem devět úřadoval opět již s vylétnutím pásky.

Luboše Krejču pronásledovaly technické trable

Do ní přitom málem vletěl Jaroslav Vaníček. Musel zpomalit, a když se skutečně startovalo naostro, rozjížděl jízdu jako třetí. Bruno Belan před ním nebyl rozhodně snadným oříškem k rozlousknutí, ale Pražanovo závodnické srdce dalo červenou defétistickým myšlenkám. Nicméně příběh Jaroslava Vaníčka v deváté jízdě neskončil happy endem. V první zatáčce druhého kola totiž upadl.

Závod nabízel šokující průběh i nadále. V desáté jízdě skončil kvůli pádu v první zatáčce Daniel Klíma. Jakub Exler se vmžiku natáhl pro tři body za vítězství, přičemž jich v celkovém součtu měl již sedm. O bod víc než Jaroslav Vaníček, o dva než Daniel Klíma! Na pět bodů se dostal i Vojtěch Šachl, který v jedenácté jízdě neměl sebemenší problém s Ericem Pufferem, který se chytil kšiltem přilby o startovní pásku.

Jan Jeníček vede před Bruno Belanem a Vojtěchem Šachlem

Stoupala také hvězda Jana Jeníčka. Pardubický závodník již podruhé vyhrál, když ve dvanácté jízdě odstartoval na Alexandru Schauer. Prozatím dnes prohrál jen na úvod s Pavlem Kuchařem. A do konce základní části tomu nemělo být jinak. Jan Jeníček totiž v rozjížďce s číslem jedenáct dokázal vyzrát na Bruno Belana, který se po startu ujal vedení.

Karel Průša trénuje pod dohledem svého tatínka

Slaňák v první zatáčce jeho útok spodní stranou ustál, jenže pardubický závodník se nevzdal. Kolem vnitřní čáry jel celou rovinku, aby se v nájezdu do druhého obloku přece jen po levé straně protáhl do čela. S jedenácti body měl finále A jasné.

Ještě před jeho třetím vítězstvím Daniel Klíma ve třinácté jízdě porazil Vojtěcha Šachla. Oběma jim však bylo jasné, že se dnes do jízdy o obsazení stupňů vítězů nepodívají. Zato Pavel Kuchař si podobné otázky ani nepřipustil a vyhrál rozjížďku s číslem devět. Jakub Exler v ní za sebou nechal Erica Puffera. A pakliže by Jaroslav Vaníček vzápětí nevyhrál rozjížďku s číslem šestnáct, chystal by se na první áčko své kariéry.

Pavel Kuchař jezdí první před Jakubem Exlerem a Ericem Pufferem

Podobný vývoj ale Jaroslav Vaníček nedopustil. V poslední jízdě základní části nedal ani náznak šance Alexandře Schauerové a Luboši Krejčovi. Třetí trojka eliminovala nešťastný pád a při rovnosti s Jakubem Exlerem a Bruno Belanem nabídla výhodu lepších pomocných kritérií.

One-man-show i drama

Drama finále B – Bruno Belan (11) a Daniel Klíme (5) bojují před zraky Jakuba Exlera o první příčku

Finálový program začal sám Luboš Krejča.  V základní části jej trápil mechanický bacil, takže se třikrát do jízdy ani neodlepil. Bod z šestnácté jízdy byl signálem lepších časů. A v déčku si pražský závodník odkroužil osamocená čtyři kola a ztrojnásobil svůj jediný bod.

Navzdory pádu si Bruno Belan ve finále B dojel pro bod

Céčko už přineslo drama. Vojtěch Šachl, jehož od vyššího finále dělil pouhopouhý jeden bod, skvěle odstartoval a středem se hnal vstříc první zatáčce. Jenže Eric Puffer do něho ve skrumáži vrazil zleva a během okamžiku oba leželi na dráze. Naštěstí se nikomu nic nestalo a Tomáš Topinka nikoho nevyloučil.

Jan Jeníček (červená) útočí ve finále A na Pavla Kuchaře

Jenže Vojtěch Šachl se dostal do souboje s časem. Na jeho motocyklu pracoval nejen jeho tatínek, nýbrž pomocnou ruku nabídl i Zdeněk Kuchař a Pavel Kuchař starší. Problém s přilbou pro divišovského závodníka vyřešil Josef Novák, který se na závod kolibříků přišel podívat. Při repete Eric Puffer vystoupil ze svého motocyklu rovnou při vylétnutí pásky v ukázkovém wheelie. A Vojtěch Šachl neměl prakticky žádnou práci s Alexandrou Schauer.

Jan Jeníček musel ve finále A svůj motocykl odtlačit do depa

Start finále B vyšel nejlépe Bruno Belanovi. Ovšem Daniel Klíma se hnal vnějškem první zatáčky, za jejíž půlkou se již směle mohl od vedoucí příčky směle nechat oslovovat pane. Naproti tomu na kola slánského závodníka se i nadále lepila smůla. V první zatáčce třetího okruhu upadl. Byť se rychle posbíral zpátky do sedla, Jakuba Exlera, jenž mu uzmul druhé místo, již překonat nedokázal.

Pavel Kuchař posléze proměnil áčko v další ze svých one-man-show. Jaroslav Vaníček se sice hnal dopředu v první zatáčce, ale upadl. A Jan Jeníček se z druhé pozice netěšil ani jediné kolo. Kvůli problémům s hlavou motoru zůstal stát. Jeho druhé místo tím pádem bral Jaroslav Vaníček, který se ke svému štěstí dokázal vrátit za řidítka.

Pavel Kuchař jede ve finále A první před Janem Jeníčkem
D C B A TOT
1. Pavel Kuchař, Praha 3 3 3 3 6 18
2. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 F 3 4 13
3. Jan Jeníček, Pardubice 2 3 3 3 E 11
4. Daniel Klíma, Praha 3 2 F 3 3 11
5. Jakub Exler, Praha 1 3 3 2 2 11
6. Bruno Belan, Slaný 3 2 2 2 1 10
7. Vojtěch Šachl, Divišov 2 X 3 2 3 10
8. Alexandra Schauer, D 2 2 2 2 2 10
9. Eric Puffer, D 1 1 2 1 F 5
10. Luboš Krejča, Praha E E E 1 3 4

Poznámka: Lukáš Vinter odstoupil po tréninku kvůli poruše motoru

Navzdory pádu ve finále A skončil Jaroslav Vaníček druhý

Ukázkové jízdy:

Karel Průša, Slaný
Deset závodníků odstartovalo v Praze sezónu 2018

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček a Pavel Fišer

Bolestivý dopad Erica Puffera po svíci na startu finále C