Češi a Slováci v akci 256

Naše Velikonoce nabídly vskutku skvostné počasí. Nicméně v Anglii propršely a zrušen musel být rovněž včerejší mítink v Pockingu, jehož se měl účastnit i Ondřej Smetana. Pražský závodník stejně jako jeho kolega Zdeněk Holub zůstane doma i v následujících dnech, protože jejich Bydhošť odvolala tréninkový pořad svého týmu. Nicméně máme tady začátek nového týdne a pojďme se v tradiční kompilaci magazínu speedwayA-Z projít za našimi závodníky do Anglie, Slovinska, Německa a Polska, abychom skončili na nizozemské trávě.

 

Déšť nemá pochopení pro speedway

Matěj Kůs byl v nemocnici udělat radost nemocným dětem

Minulé pondělí Martin Vaculík debutoval v britské lize. Sparing Leicester vs. Somerset skončil za stavu 46:44 a slovenský závodník inkasoval pět bodů, když nedokončil rozjížďku s číslem deset.

Pracovní týden končil již ve čtvrtek, kdy počasí začalo být špatné také v Polsku. Sparing Ostrowa a Gniezna musel být odvolán, stejně jako odveta na Velký pátek, během něhož se měla přátelsky utkat rovněž Zielona Gora s Wroclawí.

Zlé počasí pokazilo také sobotní Press and Practise Day v Redcaru. Závodníci včetně Matěje Kůse se v záplavách deště předvedli fotografům jen na chvilku, aby všichni rychle zmizeli v teplých útrobách klubovny a věnovali se fanouškům. Dopoledne ještě Medvědi stačili navštívit nemocnici James Cook University Hospital a podarovat nemocné děti velikonočními vajíčky.

 

Plochodrážní Velikonoce

Matic Ivačič, Matej Žagar a Hynek Štichauer stojí na pódiu v Kršku

Na kontinentě však o víkendu bylo krásné počasí a v sobotu v Kršku mohl odstartovat místní individuální šampionát. Startovní listinu již léta musí doplňovat zahraniční závodníci, mezi nimiž se tentokrát objevil poměrně početný kontingent Čechů a Slováků.

Cílem finálové rozjížďky projel jako první Matej Žagar, jenž prve v základní části neztratil jediný bod. Druhý byl Matic Ivačič a na stupně vítězů se postavil i Hynek Štichauer (3 3 2 3 3), jenž v základní části ztratil bod jen s pozdějším vítězem. Michal Škurla (1 1 3 3 2), který se mezi nejlepší čtyři probíjel spolu s Maticem Ivačičem ze semifinále, byl čtvrtý.

Semifinále uniklo Patriku Búrimu (2 2 2 1 2) o pouhý bod. Slovák skončil sedmý, Milen Manev (3 2 0 – 1), Bulhar se slovenskou licencí, devátý, David Pacalaj (2 2 0 1 1) desátý, Josef Novák (1 1 1 1 1) dvanáctý, Martin Mejtský (1 0 1 0 2) třináctý a Jakub Valkovič (0 1 1 1 0) čtrnáctý.

Zdeněk Simota odstartoval sezónu v Neuenknicku

Ve stejný den vyjel poprvé v závodním tempu na ovál rovněž Zdeněk Simota. Název pouťáku v Neuenknicku 6er Speedway dával tušit, že rozjížďky probíhaly se šesti závodníky na startu každé z nich. Plzeňský závodník se po základní části (5 4 2 1) přes třetí příčku v semifinále dostal do finále, kde po pádu Zbugniewa Sucheckeho skončil pátý. Vyhrál Andreas Lyager a na stupně vítězů se postavili ještě Renat Gafurov a Rene Deddens.

Včera se plochodrážního závodu dočkali i v Gniezně. Utkání místního Startu s Lesznem neslo přídomek Super Mecz plným právem. Vítěz loňské druhé ligy na domácím kolbišti prohrál s úřadujícím polským šampiónem jen velice těsně 43:47. Eduard Krčmář v jeho vestě korunoval slabší úvod dvěma triumfy v rozjížďkách s čísly dvanáct a čtrnáct a jeho individuální skóre se zastavilo na sedmi bodech (1 0 3 3).

 

Velikonoce na holandské trávě

Martin Málek zahájil sezónu v Nizozemí

Zatímco většina ostatních závodníků už trénovala, Martin Málek se vydal rovnou na křest závodním ohněm. A včera v mezinárodním pouťáku na trávě v Balkbrugu si nevedl nikterak špatně (2 2 3 1). Dostal se do finále B, kde tři a půl kola jezdil před Christianem Hülhorstem. Němec jej však nakonec předjel a sebral mu postup do velkého finále. Martin Málek tím pádem figuruje na konečné sedmé pozici.

„Přežil jsem to, přijel jsem bez tréninku rovnou do závodu,“ svěřuje se březolupský závodník, který na místě dostal nabídky na další závody na dlouhé a trávě. „Dráha byla jako oraniště. Byl se mnou manažer Káča, makal jako šroubek. A ještě se tu objevil Anne Spaan, tak mi taky helpnul.“

O náročnosti podmínek svědčí pád Jamese Shanese ve velkém finále. Nakonec vyhrál Romano Hummel před Stephanem Kattem a již zmiňovaným Christianem Hülhorstem.

 

Foto: laskavostí Matěje Kůse, Nina Kastner a Josef Nový; ilustrační Mirek Horáček