Češi a Slováci v akci 255

Už to začalo! Pochopitelně je řeš o závodění na klasických drahách v letošní sezóně. Minulý týden se nesl ještě ve znamení tréninků a soustředění, nicméně jeho závěr přinesl první závodní akce i pro naše závodníky. Přesvědčí vás o tom další díl tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z, jež se kvůli posledním korekturám knížečky Česká plochodrážní ročenka 2018 musela z tradičního dopoledne přesunout takřka až před půlnoc na úterek.

 

 

V úterý se trénovalo v Gniezně, kde se s místním celkem pod slunečnou oblohou objevil rovněž Eduard Krčmář, který piloval kolečka i následující den. Během úterního odpoledne se v Gniezně v sedle svého motocyklu objevil rovněž Václav Milík, jehož Wroclaw musela odvolat sparingy s Tarnowem. Stejný osud stihnul i víkendové bodované tréninky Gorzowa se Zielonou Gorou, nicméně Martin Vaculík měl stejně jiný program.

Martin Vaculík se v Anglii letos poprvé objevil při čtvrtečním tréninku v Leicesteru

Slovenský šampión zahájil sezónu pobytem v Goričanu v půli března, aby již minulý čtvrtek trénoval v Leicesteru. V neděli absolvoval svůj první závod, když dostal pozvánku na nedělní Simon Stead’s Farewell v Sheffieldu. Jisté není bez zajímavosti, že současná epocha jeho britské kariéry začala na stadiónu, kde se v zemi, jež dala ploché dráze smysl a řád, objevil poprvé.

Včera však šlo všechno o poznání šťastněji než před dvanácti lety, kdy si v kvalifikačním kole světového juniorského šampionátu světa, Martin Vaculík připsal čtrnáctou příčku. A navíc mu při noclehu v Praze neznámí pobertové vykradli dodávku.

S deseti body v základní části (3 2 2 0 3) postoupil do rozjížďky poslední šance, kterou vyhrál. Postoupil do finále, kde změřil Brady Kurtze, Nielse Kristiana Andersena a Petera Kildemanda a za triumf si vysloužil zbrusu nový motor GM.

O den dříve rozehrál svou závodní sezónu také Matěj Kůs. Memoriál Petera Cravena v Manchesteru se stal kořistí Jasona Doyleho. Pražan skončil šestnáctý (0 0 1 E). V neděli odstartoval seriál Best Pairs v Toruni, kde vyhrál tým Fogo Power s Jaroslawem Hampelem, Emilem Sajfutdinovem a Januszem Kolodziejem. Starkom Racing Team ve složení Václav Milík (3 1 – 2 2), Gleb Čugunov a Max Fricke byl čtvrtý.

Dnešní souhrn musí uzavřít zmínky o víkendovém českém soustředění v Goričanu a slovenském v Kršku, k nimž se pochopitelně magazín speedwayA-Z v dalších dnech vrátí.

Foto: Vaculík Racing Team