Pražané posunuli libereckou hrozbu do teoretické roviny

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 13. září
Dnešní šesté kolo mistrovství republiky tříčlenných družstev přineslo vcelku suverénní vítězství pro Březolupy. A s největší pravděpodobností také verdikt v otázce letošního šampióna. Praha přijela oslabená o Matěje Kůse, nicméně Liberec přišel k újmě po pádech obou svých Poláků. Přesto však mohutným finišem dotahoval pražské druhé místo. Po defektu pardubického Hynka Štichauera jeli v severočeští závodníci v poslední jízdě na remízu, která by přinesla rozjezd o druhou příčku s Pražany. Leč Dariusz Lowicki naneštěstí v předposledním kole upadl. Markéta tedy skončila před Libercem a před závěrečnými dvěma mítinky má na něj k dobru už čtyři tabulkové body.

Pádový antabus liberecké euforie
Úvod letošních tříčlenných družstev patřil Liberci. Leč po dvou oslnivých triumfech navštívila obhájce titulu paní Smůla. A zjevně se ji v městě pod Ještědem zalíbilo. A tak dnes liberecký bm GRS mířil do Svitav se ztrátou třech tabulkových bodů.

Vidina poslední reálné šance zvrátit běh událostí ve svůj prospěch posílila libereckou sestavu na maximum. I když přišla-li řeč na Filipa Šiteru, jehož ze sestavy odvolaly reprezentační povinnosti, početná skupina severočeských funkcionářů jen skřípala zuby. Zavést řeč na liberecký přeložený mítink kvůli nerealizovanému zájezdu italských borců potažmo oficiálně kvůli termínové kolizi s evropskými devatenáctkami by bylo stejně bezpečné jako míchat kyslík s vodíkem.

Pokud se týká vstupu do závodu, nemohl z libereckého úhlu pohledu skončit lépe. Okamžitě po startu začal úřadovat Martin Vaculík, který se probil do čela před Martina Gavendu. Jan Jaroš před závodem hodně laboroval a navíc si stěžoval na nachlazení. A v první zatáčce se před něho dostal Dariusz Lowicki.

Výsledek 4:2 s největším konkurentem vypadal nadějně. Leč v nájezdu do první zatáčky upadl Martin Gavenda. „Na patníku, co vyznačuje vnitřek dráhy, mi ujelo přední kolo,“ vysvětloval později. Dariusz Lowicki nevěděl, kudy se vyhnout, a nakonec skončil na zemi také. Při repete bez vyloučeného Martina Gavendy liberecká dvojice odvedla Jana Jaroše. Pobyt polského závodníka ve žluté sanitce ale nevěštil nic dobrého.

Nechal si obstříknout vykloubený prst, aby se zmírnily bolesti, a už musel na rošt rozjížďky s číslem čtyři. V ní liberecký pohár hořkosti přetekl. Adrian Pluska suverénně vedl, zatímco Dariusz Lowicki se ve druhé zatáčce dostal spodem před druhého Pavla Pučka. Jenže jeho krajanovi se na začátku čtvrtého kola stalo přesně, co prve Martinu Gavendovi.

Nastalého zmatku využil Jan Jaroš, na jehož triumf by po posledním místě v úvodních fázích nikdo nevsadil ani pětník. „Musím nasadit jawáckej‘ styl,“ uvědomoval si pražský borec. „Jak jawku složíš, už ji neroztočíš.“

Z duelu s pražskou Markétou vyšel Liberec celkovým poměrem 7:5. Březolupy však na svém kontě měly ještě více. Suverénní Hynek Štichauer v první jízdě nepustil Martina Málka s Michaelem Hádkem víc než k remíze. Ob jednu rozjížďku ovšem Pavlu Fuksovi uletěl věnec na koši už na startu. Adam Pawliczek s Martinem Málkem Hynka Štichauera tentokrát odvedli. Zvýšili březolupské skóre na osm bodů, zatímco Pardubice měly přesně o polovinu méně.

Po přestávce se osud Liberce začal naplňovat. V rozjížďce s číslem pět se po vylétnutí pásky dostali do vedení Martin Vaculík s Adrianem Pluskou. Z prvního výjezdu ovšem mezi nimi vyjel Adam Pawliczek. Rovněž Michael Hádek útočil. Adrian Pluska ho sice stále zavíral, avšak plzeňský junior v březolupských službách trpělivě osnoval jeden nájezd za druhým. Až se v posledním oblouku dočkal.

A bum, Liberec byl rázem takřka na dně. Adrian Pluska se psychicky složil a do konce závodu už nenastoupil. Dariusz Lowicki zakoušel se svým zraněným prstem velké bolesti a tak jel na start sedmé jízdy pouze samotný Vladimír Višváder. Martin Málek s Adamem Pawliczkem však lehce inkasovali pět bodů.

Před Liberec se dostala také Praha. V šesté jízdě se Hynek Štichauer ve třetím kole nakonec probil před Martina Gavendu, nicméně třetí Pavel Pučko zajistil remízu. Ob jednu rozjížďku se však pardubické jedničce podobný husarský kousek nepovedl s Janem Jarošem. Pavel Pučko však Pražanům dodal další bod a právě ten ji dostal na druhou příčku průběžné klasifikace.

O naději umírající poslední
Navzdory nepřízni osudu by ovšem bylo fatální chybou liberecký tým předčasně odepisovat. A to tím spíše, ztratily-li Březolupy cosi ze svého puncu neporazitelnosti. Do rozjížďky s číslem devět odstartoval nejlépe Michael Hádek. Avšak v prvním výjezdu se mu motocykl divoce vzepjal na zadní. A jemu nezbylo, než společně s Martinem Málkem sledovat dominantní Martina Gavendu a Jana Jaroše. V jedenácté jízdě se ovšem moravský tým Pražanům pomstil. Adam Pawliczek ve druhém kole předčil Martina Gavendu, zatímco Michael Hádek ukazoval výfuk Pavlu Pučkovi už od vylétnutí pásky.

Liberecký útok v desáté jízdě ještě nevyšel. Místo rozbolavělého Dariusze Lowickeho se na startu narychlo objevil Vladimír Višváder. Záhy po startu zaostal a po návratu do depa jen běsnil. „Někdo mi zavřel metyl,“ láteřil. „Nemám mechanika a já ho nikdy během závodu nezavírám!“ Mezitím na čele Hynek Štichauer ujížděl Martinu Vaculíkovi, který nevystihl převod na měnící se dráhu.

Ve dvanácté jízdě ovšem Liberec konečně opět zvítězil. Martin Vaculík hrál velikánské sólo, nicméně Vladimír Višváder nezdolal Pavla Fuksu. Vzápětí ale Březolupy astronomicky zvedly svůj náskok, když Adam Pawliczek s Michaelem Hádkem hravě odvedli Pavla Fuksu s Jaroslavem Petrákem.

Liberec ve čtrnácté jízdě remizoval s Prahou. Martin Vaculík nejprve v prvním oblouku oddělil Pavla Pučka od vedoucího Martina Gavendy, aby už v následující zatáčce sám pronikl do čela. Smírného výsledku dosáhli Pražané rovněž s Pardubicemi v rozjížďce s číslem patnáct. Tady však mohli hovořit o štěstí. Hynek Štichauer totiž neměl konkurenci a Martin Gavenda překonal Jaroslava Petráka až po jeho chybě na začátku třetího kola.

Tři závěrečné jízdy měly s definitivní platností určit pořadí závodu. Vedly Březolupy (26) před Prahou (25), Libercem (20) a Pardubicemi (19). Moravský tým si už ovšem svůj triumf nenechal vzít. Martin Málek v rozjížďce s číslem šestnáct rychle ujel Martinu Vaculíkovi. Slovák sice stačil v první zatáčce překonat Michaela Hádka, ovšem dál už se nedostal. Poměrem 4:2 vzápětí jely Březolupy také s Prahou. Martin Málek se v první zatáčce nekompromisně nacpal před Jana Jaroše. A Adam Pawliczek nepustil Pavla Pučka vůbec ke slovu.

Praha skončila se sedmadvaceti body a dvaadvacetibodový Liberec zavětřil poslední šanci k útoku na titul. Do poslední jízdy proto putoval Martin Vaculík v roli taktické rezervy. Když Hynek Štichauer zůstal stát na roštu se zadřeným motorem, vypadalo to na zázrak. Martin Vaculík s Dariuszem Lowickim kroužili na čele k rozjezdu s Markétou o druhé místo.

Jenže ouvej! Druhá zatáčka třetího kola! V ní se Polák v sedle žlutého motocyklu poroučel k zemi. Dva body nakonec bral Jaroslav Petrák a druhé místo Pražané. Liberec ztratil další tabulkový bod a vidina obhajoby se začala ubírat do teoretické roviny.

Hlasy z depa
„Závod začal docela hekticky, samé problémy,“ svěřoval se Martin Málek. „Nemohl jsem nastartovat motorku, nakonec byl problém v zapalování, to jsem vyměnil, ale potom jsem zjistil, že mám asi přidřený motor. Tak jsem musel jet na druhé motorce. Dráha byla docela hodně rozbitá, ale mě se jelo dobře. Až na jednu rozjížďku s Pražákama, co jsem dojel až třetí, jsem spokojený. Docela mi šly starty. Jen sem se těšil, že si aspoň odvezem zlatý věnec, nic jsme nedostali, ale nevadí, hlavně že jsme vyhráli. Ale docela mě překvapil Liberec, čekal jsem od nich lepší výkony. Uvidíme v Praze…“

„Starty byly suprový,“ pochvaloval si Michael Hádek. „Aspoň na můj vkus. Ale zbytky jízd byly pošramocený. Nejdřív se to zvedne, že si to málem hodím za ucho, pak jsem Martinovi Gavendovi nechal místo. Každej‘ bod se počítá, hlavně, že jsem vyhráli.“

„Zkoušel jsem motor,“ vysvětloval Jan Jaroš úvodní shon ve svém depu. „Něco, co nás napadlo. Chtěli jsme to ověřit, navíc od středy, jak to hořelo, byl problém s elektrikou. Byl problém to doladit a dneska jsem to pojal jako testování. Zjistil jsem nějaký poznatky, otázka je odpíchnout dál. Nebylo mě taky dobře, chytil jsem něco v Pardubicích od Filipa. Chodil tam nachcípanej‘ a pořád smrkal. Nechtěl jsem ani jet, ale řekl jsem si, že máme blízko k titulu a bylo by blbý nechat kluky ve štychu.“

„Těžká dráha, ale jsme druhý a Liberec třetí,“ shrnul stručně závodní fakta Martin Gavenda. „Je to super, zase jsme jim o bod uletěli. Mně se jelo dobře, škoda první jízdy. V úterý jedeme v Praze na vítězství, na mistra.“

„Nevím,“ říkal rozpačitě Pavel Pučko. „Dlouho jsem se srovnával s dráhou. Byla těžká, i když ke konci lepší. Mohlo bejt líp, chtělo to vyhrát. Nasralo mě, jak mě ten Polák sundal (po projetí cílem čtrnácté jízdy – pozn. redakce). To je prasárna, to se nedělá. Když neunese nervy, a se do toho nesere.“

„Celkem dobré,“ pochvaloval si Martin Vaculík. „Ale byl jsem dvakrát druhej‘. Měl jsem změnit převod, protože se dráha zlepšovala. Vyjezdila se ideální stopa a stačilo držet plyn. Na poslední jízdu jsem už dal jiný převod, ale pak jsem viděl stát Hynka a jel na jistotu. Devatenáct bodů je dobrých, to bude zase peněz (smích).“

„Vlít‘jsem do toho špatně,“ nezastíral Vladimír Višváder. „A pak jsem chtěl porazit Pavla Fuksu. Byl problém a mně to vzalo energii. A pak mi v jedný jízdě nějakej‘ dobrák zastavil metyl. Nevím, kdo to byl. Mechanika nemám a nezavírám ho celej‘ závod. Takže den blbec.“

„Zadřelo se to na sračku,“ smutnil Hynek Štichauer nad ztichlým pohonným agregátem. „Asi patnáct tisíc v prdeli. Jsem pěkně nasranej‘. Byl to dobrej‘ motor a stojí to dost peněz.“

„Začalo se to přidírat a ztrácet výkon,“ popisoval své trable během závodu Pavel Fuksa. „Tak jsem tu poslední jízdu ani nejel. V první jízdě mi zase ulít věnec na koši.“

1. AK Březolupy   34
Martin Málek 2 2 3 1 3 3 14(1)
Michael Hádek 1 1 0 1 2 1 6(1)
Adam Pawliczek, PL 3 2 2 3 3 1 14(1)
 
2. AK Markéta Praha   27
Jan Jaroš 1 3 3 2 2 2 13(1)
Martin Gavenda X 2 3 2 2 1 10(1)
Pavel Pučko 1 1 1 0 1 0 4(2)
Jiří Brummer   DNR
 
3. bm GRS Liberec   25
Dariusz Lowicki, PL (ACCR) 2 2 – – 0 0 F 4(1)
Martin Vaculík, SK 3 3 2 3 3 2 3 19
Adrian Pluska, PL (ACCR) F 0 – – – – 0
Vladimír Višváder 1 0 1 2
 
4. ZP Pardubice   21
Hynek Štichauer 3 1 3 2 3 3 E 15
Jaroslav Petrák 0 0 1 E 0 0 2 3
Pavel Fuksa E – 0 2 1 – 3

Průběžné pořadí šampionátu:

  malé body tabulkové body
1. Praha 191 21
2. Liberec 174 17
3. Březolupy 158 14
4. Pardubice 116 8

Foto: Antonín Škach