Extraliga našla dnes své ztracené jméno

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 10. září
Systém letošní extraligy si upřímně řečeno nenašel příliš mnoho příznivců, protože rozpis dle světového poháru družstev negarantoval napínavou podívanou, jenž byla pro naši ligovou soutěž v předchozích letech typická. Avšak dnešní třetí finálový závod v tomto ohledu mnohonásobně překonal očekávání. A o vítězství se v některých fázích praly všechny čtyři týmy. Nakonec se díky strhujícímu finiši smály domácí Pardubice. Nejenže vyhrály třetí finálový mítink v řadě, ale poprvé od roku 2004 stanuly na extraligovém trůnu. Mezi Mšenem a Plzní nakonec rozhodovala dodatková jízda, kterou ovládl Piotr Protasiewicz. Černý Petr zbyl nakonec na pražský Olymp.

Neextraligově vyrovnaná partie
Letošní extraliga prozatím proslula jako soutěž, která se příliš nepovedla. Takřka ve všech případech vedl pozdější vítěz od začátku až do konce. K první změně na pozici průběžného leadera došlo až ve stotřinácté rozjížďce. A na další jsme si museli počkat až na začátek druhého finálového klání.

Proto dnešní závod začal od počátku vypadat jako účinný penicilín na zažitý nudný stereotyp. Pár minut po čtvrt na sedm poslal Daniel Jeleniewski do průběžného čela svou Plzeň. Polák v charakteristických zelených barvách nedal ani náznak šance Adrianu Rymelovi, zatímco Jaroslav Petrák zajistil první bod domácím na úkor Vladimíra Višvádera.

Pardubice, které tentokrát hnalo do čela nejen tradičně ortodoxní domácí prostředí, ale i vidina předčasných oslav titulu, však vzápětí kontrovaly. Hynek Štichauer si nechal připravit speciálně na dnešní mítink nový motor. A ve druhé jízdě mařil jeden útok Josefa France za druhým. Jan Holub dojel třetí, takže Plzeň, Praha a Pardubice na tom byly stejně.

Když vzápětí Lukáš Dryml v nájezdu do druhé zatáčky podjel vedoucího Norberta Kosciucha, Pardubice se ujaly vlády. Tu jim nesebral ani incident z prvního kola rozjížďky s číslem čtyři. Aleši Drymlovi se v zatáčce u depa vzepjal motocykl na zadní. Jeho majitel se ocitl na dráze, na dnes jen pršela kritika z mnoha úst. Ta svým způsobem i částečně zastínila premiéru nafukovacích mantinelů.

Opakování se samozřejmě muselo obejít bez něho. Nicméně Piotr Protasiewicz i tentokrát ujel všem soupeřům. Filip Šitera byl v cíli dřív než Pavel Ondrašík, takže Praha s Plzní zaostávali za Pardubicemi o jediný bod. Ale Matej Ferjan svým sólovým triumfem v páté jízdě jejich vedení ještě upevnil. Grzegorz Zengota udržel Plzeň v těsném závěsu, ovšem Pražanům zkomplikoval život Jan Jaroš.

Už v první zatáčce druhého kola měl na lopatě Martina Gavendu. Pražský junior se urputně bránil, leč v nájezdu do třetího kola musel přece jenom podlehnout. Jan Jaroš se ovšem staral o vzruch i nadále. Během přestávky zahříval s Jakubem Fenclem svůj motocykl, když ten zničehonic vzplanul. Požár se naštěstí podařilo zvládnout už v zárodku.

Chvíle Mšena však přišla i na ovále. Norbert Kosciuch se už už viděl jako vítěz rozjížďky s číslem šest. Leč v poslední zatáčce se zvenku přiřítil Filip Šitera, který ve svém boxu kýchal, smrkal a stěžoval si na bolesti hlavy. Jeho nájezd však neodpovídal stavu maroda, který ještě ráno polykal prášky a zapíjel je citrónovým čajem.

Stačil mžik a triumf byl jeho. „Dělal jsem to napínavý,“ nepřecházela ho nálada na žerty navzdory nemoci, když odpovídal na otázku, proč si svůj atak načasoval až do posledního oblouku. Zato Petru Vandírkovi splynulo ze rtů výmluvné: „Škoda.“

Vzápětí však neměl sebemenší důvod litovat. Do sedmé jízdy odstartoval jako první Richard Wolff, ale Piotr Protasiewicz ho překonal ještě v první zatáčce. Navíc třetí Hynek Štichauer za sebou nechal Grzegorze Zengotu a Mšeno srovnalo bodový krok s Plzní.

Daniel Jeleniewski ale v rozjížďce s číslem osm vyšel vítězně z trojboje první zatáčky a na protilehlou rovinu vyjel jako první před Janem Jarošem a Josefem Francem. Dopředu se dral i Lukáš Dryml, který za sebou ve druhém oblouku nechal pražského závodníka. A vzápětí se pustil i do Jana Jaroše. Nakonec však zůstal těsně třetí.

Smrtelně vážný plzeňský boj o prvenství
Po osmi jízdách vedla Plzeň se čtrnácti body, zatímco Pardubice a Mšeno měly po třinácti a Praha osm. Ovšem už rozjížďka s číslem devět přinesla návrat Pardubic do čela. Aleš Dryml jezdil první od začátku až do konce před Richardem Wolffem. Nicméně Jan Holub v posledním oblouku nakonec udolal Vladimíra Višvádera a Plzeň zůstala o bod za Pardubicemi.

Po třech beznadějných nulách zvedal Olymp hlavu. Do desáté jízdy sice nejlépe odstartoval Michael Hádek, ale Adrian Rymel a Matej Ferjan se okolo něho v první zatáčce přehnali jako rozjetý expres. Matej Ferjan proháněl pražského závodníka až do cíle, avšak ten mu nedal sebemenší šanci.

„Měl jsem oči i vzadu,“ komentoval své vítězství. „Jen tak dál!“ V tomto ohledu byl ovšem Adrian Rymel špatným prorokem. A Pražanům bylo souzeno skončit už podruhé v řadě jako poslední. O prvenství si to dlouhodobě rozdávaly Pardubice s Plzní a Mšenem.

Mšenské aspirace vzrostly opět v rozjížďce s číslem jedenáct. I když měl Michael Hádek opět fantasticky rychlý start, z prvého výjezdu se prosadil Piotr Protasiewicz. Avšak mšenský výtah do vyšších pater vzápětí notně zaskřípal. Jan Jaroš se dostal na ovál ve chvíli, kdy číslice digitální časomíry ukazovaly devětatřicet. A po nepovedeném startu zůstal poslední, by Hynka Štichauera proháněl ze všech sil. Se stejným výsledkem dopadl ve třinácté jízdě i Vladimír Višváder.

Pardubicko – plzeňský duel ovšem pokračoval s nezmenšenou intenzitou. Ve dvanácté jízdě ale ještě na malou chvilku pozvedl pražské ambice Richard Wolff. Pardubice mu opět sedly a nyní se radoval z velkého sóla. Filip Šitera se sice pokusil zopakovat svůj předchozí zničující úder poslední zatáčky, jenže Pražan si ho tentokrát pohlídal.

Ve třinácté jízdě ujel Lukáš Dryml všem, ale hlavně Grzegorzi Zengotovi. A Pardubice se opět dostaly na stejnou úroveň s Plzní. Vzápětí však byli Západočeši opět o bod vpředu. Daniel Jeleniewski letěl po vylétnutí pásky nezadržitelně vpřed. Aleš Dryml se v první zatáčce vnějškem posunul před Martina Gavendu, ale pak mu zkřížil cestu vedoucí Polák.

Pardubičan však nesložil zbraně a dělal maximum pro průnik do čela. „Aleši, bacha jsou tam díry,“ volal na něj spontánně z depa jeho fandící bratr, aby jej upozornil na zrádné místo v posledním výjezdu. Aleš Dryml nakonec přivezl dva body, ale konec třetí pětiny přece jenom zastihl na čele Pardubice.

Matej Ferjan udržel vedoucí příčku před permanentně dotírajícím Norbertem Kosciuchem, který se v prvním okruhu prokousal před Adriana Rymela. Jan Holub zůstal trčet vzadu a tak skóre před poslední desítkou rozjížděk ukazovalo Pardubice 27, Plzeň 25, Praha 20 a Mšeno 18.

Konečné slovo Pardubic i Mšena
Devět bodů rozdílu mezi všemi týmy letošní extraliga ještě nezažila. Nicméně Petr Vandírek tuto skutečnost rozhodně nevnímal z pohledu historika či statistika, nýbrž jako impuls pro vynesení jokera. „Musíme se vrátit do hry,“ říkal, když vyprovázel pohledem Piotra Protasiewicze na start rozjížďky s číslem šestnáct.

Té sudičky nadělily do vínku vstoupit do extraligové historie ještě menším odstupem. Piotr Protasiewicz splnil úlohu favorita beze zbytku a vodil zbytek pole od startu až do cíle. Jaroslav Petrák srdnatě hájil druhou příčku. Během úvodního okruhu ho však překonal Grzegorz Zengota, v první zatáčce druhého kola i Richard Wolff.

V průběžné klasifikaci se vše zamotalo. Plzeň opět dotáhla Pardubice, zatímco Mšeno bylo se třemi body za nimi, když přesně o stejnou bodovou sumu překonalo Prahu. Obhájce titulu pokračoval v ofenzívě. Daniel Jeleniewski neměl konkurenta ani v rozjížďce s číslem sedmnáct. Josef Franc v poslední zatáčce těsně podlehl razantnímu útoku Norberta Kosciucha, zatímco Hynek Štichauer postupně poznával, že skvěle vypadající motor bude ještě cosi navíc potřebovat.

Opatrnost Františka Kaliny, který odmítal předčasné gratulace, ukázala nyní svou oprávněnost. Plzeň byla o tři body před Pardubicemi, jimž s jediným bodem ztráty dýchalo na krk Mšeno. A že Mšeno pomýšlí vysoko, ukázala osmnáctá jízda. Kvůli pádu Martina Gavendy v první zatáčce se musela startovat ještě jednou. Ani v jednom případě však Piotr Protasiewicz neváhal a odvedl Lukáše Drymla a Jana Holuba.

V rozjížďce s číslem devatenáct zaznamenala extraliga ve stylu SWC další historický primát. Jan Jaroš v první zatáčce podjel Aleše Drymla. A protože Michael Hádek nenašel zbraň na třetího Adriana Rymela, stalo se Mšeno už třetím celkem na čele dnešního závodu. Jeho vláda byla ovšem záhy minulostí. Vladimír Višváder ve dvacáté jízdě vyšel naprázdno. Matej Ferjan vyřešil Filipa Šiteru a stav byl Pardubice 34, Plzeň 33, Mšeno 32 a Praha 24.

Schylovalo se k dramatickému závěru, který česká extraliga už minimálně rok nezažila. Pardubicím pořádně zatrnulo, když Jaroslav Petrák upadl v první zatáčce jednadvacáté jízdy. „Trefil jsem ho na střed,“ popisoval svůj střet s Richardem Wolffem. „Jel jsem, najednou zahnul a já byl vyloučenej!“

Repete opanoval Richard Wolff nasazený jako žolík, který šesti body ztvrdil svou pozici dnešní pražské jedničky. Místa za ním brali Jan Jaroš a Jan Holub a všechny tři vedoucí týmy byly na stejných bodech. Přesto jsme však nakonec viděli pardubický večer, protože od této chvíle domácí jen vyhrávali.

Triumfální sérii začal Hynek Štichauer. Odrazil počáteční nápor Michaela Hádka, jenž měl ke konci starosti s Vladimírem Višváderem, který ujel Martinu Gavendovi. Třiadvacátou jízdu přerušil pád Adriana Rymela, který tak ve druhém kole prohrál svůj souboj s Filipem Šiterou. Opakovaný start poslal znovu do čela Lukáše Drymla, kterého Filip Šitera v první zatáčce nestihl.

Vzápětí Aleš Dryml vyhrál nejen jízdu, ale i závod a s ním také titul. Boj o druhé místo vyzněl ve prospěch Norberta Kosciucha, který celá čtyři kola dokázal ohlídat Grzegorze Zengotu. Před závěrečnou rozjížďkou měla druhá Plzeň k dobru na Mšeno jeden jediný bod.

Když se Daniel Jeleniewski po vylétnutí pásky rozjížďky s číslem dvacet pět vydal do vedení, zdálo se být rozhodnuto. Zezadu se však dral Matej Ferjan. V první zatáčce mu útok nevyšel, ve druhém kole však ano. Dopředu se cpal i Piotr Protasiewicz. A na začátku posledního kola svého krajana v plzeňských přece jen objel.

Rozjezd se stal jakýmsi pokračováním duelu z pětadvacáté jízdy. Piotr Protasiewicz v něm Daniela Jeleniewskeho porazil podruhé. A zatímco Pardubice slavily po čtyřech letech titul, o všem dalším rozhodne až pražský závod.

Hlasy z depa
„Podmínky nebyly domácí,“ posteskl si Lukáš Dryml. „Dráha byla absolutně odbytá. Matroš natáhli dovnitř. Ještěže jsme tady byli s bráchou ráno a řekli, že to není možný a že je potřeba udělat moc práce. Byly tam boule a bylo to roztrhaný. Závody byly spíš o tom, kdo udělá chybu. Hrozně velikou radost mám z titulu. S Álou jezdíme za Pardubice srdcem, to je priorita. A se to tady drží a ožívá, to je základ. Je potřeba oživit mládež a dělat to pořádně.“

„Jsem unavenej‘, ale šastnej‘,“ svěřil se Aleš Dryml. „Včera jsem byl ve Švédsku a přijel na poslední chvíli jako vždy. Dneska jsem byl smutnej‘, včera jsem spadnul a teď byl po tréninku naštvanej‘ na dráhu. V první jízdě mě překvapila, ale pak se to otočilo.“

„Hlavně, že tam spad‘ titul,“ oddechl si Hynek Štichauer. „Byl to těžkej‘ závod. První jízda se mi povedla. Měl jsem nově udělanej‘ motor a myslel si, že to bude fakt dobrý. Ale zjistil jsem, že se s tím musí něco udělat. Mohlo bejt víc bodíků, ale to je teď už jedno. Hlavně, že je titul!“

„První jízda špatnej povlak, špinavý brejle, bez manželky to byla tragédie,“ smál se Jan Jaroš. „Rozruch (přezdívka Jakuba Fencla – pozn. redakce) makal, ale hořela nám v depu motorka. Předveď jsem standard. Možná jsem posral lehčí jízdy, ale těžší dokázal dobře zajet. Takže v pohodě. Až na tu jednu jízdu jsem spokojenej‘, ale jsou to závody a patří to k tomu. Zůstáváme v boji o druhý místo a to je super. V Praze uvidíme, jak to dopadne. Bude to těžkej‘ boj, kluci z Prahy jedou pěkně.“

„Dneska to šlo, chyběl kousek,“ komentoval plzeňské třetí místo Filip Šitera. „Vždycky chybí bod, někdy i víc… Jsem nemocnej‘,ležel jsem v posteli a bral prášky. Zvedl jsem se, že to nějak dopadne, ale jsem nachcípanej‘ a bolí mě hlava. Zkoušeli jsme motory na finále juniorskýho mistrovství světa. Něco se předělalo a letělo to. Díky Bohoušovi.“

„Konečně bojuju a mám dobrý starty, ale štve mě něco jako vždycky,“ říkal Michael Hádek. „Nechci si to přičítat za vinu, že jsme byli třetí, ale v první jízdě jsem se nechal předjet. Ale dařily se starty a jinak to bylo pěkný. Myslel jsem, že dráha bude děravá, ale dobrý. Jezdím sem strašně rád.“

„Nečekal jsem ty starty,“ neskrýval Jan Holub příjemné překvapení. „Ani celkově, že to pojede tak dobře. Zůstáváme v pásmu útoku na druhý místo, mohlo by se to povést.“

„Jsem nasranej‘ za Zengotu,“ ležel Richardu Wolffovi v hlavě ještě konec rozjížďky s číslem šestnáct. „Posral jsem to v posledním vinglu. Na to nejsem zvyklej‘ a dělá mi to zle. Bylo špatný nastavení. Dráha se měnila, ale na poslední jízdu jsem to přehnal a udusil to. Mrzí mě, že jsme byli čtvrtý. Doma musíme zatáhnout, děláme pro to všechno. O tříčlenných družstvech vyzkouším nastavení. Škoda, že jsou zranění Luboš a Matěj. Ale nevzdáme to, musíme bejt druhý.“

„Dneska žádná sláva, ale co se dá dělat,“ odtušil Josef Franc. „Jednou to jede, jednou ne, nevím proč a co s tím mám dělat. Z Pardubic nedělám závěry, uvidíme v Praze. Dnes to byly super závody. Líbily se mi moje jízdy, by jsem byl poslední. Ale dráha byla hrozná. Pardubice asi jdou do Slanýho.“

1. ZP Pardubice   46
Jaroslav Petrák 1 1 0 0 X 2
Hynek Štichauer 3 1 1 0 3 8
Lukáš Dryml 3 1 3 2 3 12
Aleš Dryml X 3 2 2 3 10
Matej Ferjan 3 2 3 3 3 14
Václav Milík   DNR
 
2. Grepl PDK Mšeno   40
Vladimír Višváder 0 0 0 0 1 1
Pavel Fuksa 0 0 0 – 1 1
Norbert Kosciuch, PL 2 2 2 2 2 10
Piotr Protasiewicz, PL 3 3 3 6* 3 2 20+3
Jan Jaroš 1 2 0 3 2 8
Miroslav Horák   DNR
 
3. PK Plzeň   40
Daniel Jeleniewski, PL 3 3 3 3 1 13
Jan Holub 1 1 0 1 1 4
Michael Hádek 0 1 2 0 2 5
Filip Šitera 2 3 2 2 2 11
Grzegorz Zengota, PL 2 0 2 2 1 7
Jiří Lang   DNR
 
4. PSK Olymp Praha   30
Adrian Rymel 2 2 3 1 1 X 9
Josef Franc 2 0 1 1 1 0 5
Richard Wolff 1 2 3 1 6* 0 13
Pavel Ondrašík 1 – 1 – – 2
Martin Gavenda 0 0 1 X 0 1
Pavel Pučko   DNR

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 142 15
2. Mšeno 105 9
3. Praha 85 9
4. Plzeň 100 7

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)