V letošní extralize nemá nikdo jednoduchý život

Plzeň – 27. srpna
Fanfáry, které na mnoha místech vítaly posun letošní extraligy od osvědčeného modelu k parafrázi rozpisu světového poháru družstev, už nezní tak halasnou melodií. Finálová část pokračuje dnes na plzeňských Borech a žádný z týmů to nemá jednoduché. Domácím nevyšly zahraniční posily, Pražanům se v neděli ve slovinské Lendavě zranil Matěj Kůs a svou sestavu nahlásili takřka sto minut po oficiálně uzávěrce a Petr Vandírek vyřešil mšenské trable, že se sám po dvouleté pauze posadí do sedla.

Dané okolnosti mohou opticky favorizovat Pardubice, které před třemi týdny ve Mšeně jedním vrzem smazaly náskok pražského Olympu budovaný celou úvodní část. František Kalina bude muset sice oželet Lukáše Drymla, nicméně zbytek sestavy působí impozantně. Aleš Dryml a Matej Ferjan jsou extraligovými pojmy. Hynek Štichauer a Adrian Gomolski už ukázali, že se s nimi musí počítat. Jedině Tomáš Suchánek a náhradník Luboš Velinský nebyli u mšenského triumfu.

„Slavit titul po druhém závodě by byl nesmysl,“ odmítá ovšem František Kalina myšlenku, že by jeho tým právě dnes mohl podniknout rozhodující krok za zlatými medailemi. „Pokud to nebude daný, titul nebude. Může to dopadnou všelijak, náhoda je blbec.“

Po pardubickém skalpu bude prahnout především Olymp. Zatímco východočeský tým vyhrál extraligu naposledy v sezóně 2004, pražské čekání je ještě delší. Vstup do finálové části však tým Bohumila Brhela neměl zrovna šastný. Vinou pravidel drasticky devalvující výsledky jarní části, se pražský náskok na čele průběžné tabulky rozplynul.

Nicméně nic není ztraceno, by Matěj Kůs bude v sestavě chybět. V sestavě nechybí tradičně Luboš Tomíček, Adrian Rymel, Josef Franc a Richard Wolff. Místo zraněného juniora se do základní pětky dostal věčný náhradník Martin Gavenda, zatímco vestu rezervisty oblékne Pavel Pučko.

Po dvou výhrách se o Mšenu začalo hovořit jako o černém koni soutěže. Jenže během polské ligy se zranil Jan Jaroš. A hned vzápětí se ve Švédsku potloukl Norbert Kosciuch. Zatímco český závodník bude dnes zpátky, nejvýraznější cizinec od mšenského pobarážového comebacku nepojede ani dnes. A ke všemu vypadl i Adam Vandírek.

Jeho otec Petr se však odhodlal ve svých šestačtyřiceti letech ke druhému comebacku. „Co ti mám říct, nejsou lidi,“ vysvětluje důvody, které z něho udělaly jezdícího kouče. Po plochodrážních oválech harcoval až do roku 2005, aby se posléze v sedle objevil ve dvou případech předloni na podzim.

„Jednou jsem trénoval,“ popisuje svou přípravu na dnešní závod. „V Plzni! Nechali mi tady otevřené dveře.“ Kromě něho se s mšenskými vestami objeví ještě Piotr Protasiewicz, premiérově Daniel Pytel, uzdravený Jan Jaroš, Pavel Fuksa a náhradník Miroslav Horák.

Největší problémy se sestavou řešili paradoxně domácí. „Walasek nejede,“ zmiňoval Leopold Klíma se smutkem v hlase absenci závodníka, jenž loni sehrál klíčovou úlohu v bitvě o zlato. „Nesehnal odvoz ze Švédska. Nepřijede ani Zengota. Má závody 24., 26. a 28. a na dnes ho nepustí. A Schultz nám řekl, že je v Dánsku.“

Po více než dvou letech se tedy do české extraligy vrací Grzegorz Klopot. Druhým cizincem se stane osvědčený Daniel Jeleniewski. Chybět nebude ani Filip Šitera, Michael Hádek, Jiří Štrobl a Jan Holub v úloze náhradníka. „Titul neobhájíme, ani na stříbro pomýšlet nemůžeme,“ vidí své ambice plzeňský šéf. „Ale chceme se ještě poprat se Mšenem o třetí místo!“

Jak dnes v 18:00 nastoupí:

PK Plzeň: 1 Jiří Štrobl
  2 Grzegorz Klopot, PL
  3 Filip Šitera
  4 Michael Hádek
  5 Daniel Jeleniewski, PL
  21 Jan Holub
 
Grepl PDK Mšeno: 6 Petr Vandírek
  7 Daniel Pytel, PL
  8 Piotr Protasiewicz, PL
  9 Jan Jaroš
  10 Pavel Fuksa
  22 Miroslav Horák
 
ZP Pardubice: 11 Adrian Gomolski, PL
  12 Aleš Dryml
  13 Tomáš Suchánek
  14 Hynek Štichauer
  15 Matej Ferjan, H
  23 Luboš Velinský
 
PSK Olymp Praha: 16 Luboš Tomíček
  17 Adrian Rymel
  18 Josef Franc
  19 Richard Wolff
  20 Martin Gavenda
  24 Pavel Pučko

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 57 7
2. Praha 39 7
3. Mšeno 35 4
4. Plzeň 26 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)