Finále je prozatím plné překvapení pouze pro pořadatele

Liberec – 18. července
Přípravy na třetí finále šampionátu republiky jednotlivců v Liberci, které příští sobotu definitivně posadí mistrovskou korunu na hlavu krále letošní sezony, jsou už v plném proudu. Závod na malé kontaktní dráze bude jistě zárukou mnohých překvapení. Pořadatelé se jich dočkali už nyní a jsou vesměs nemilá. Z plánovaného televizního přenosu sešlo a navíc někteří finalisté začínají polemizovat se svou účastí v momentě, kdy je díky seriálové podobě vše jasné. A navíc je druhý den mistrovství republiky na dlouhé dráze v Mariánských Lázních.

„Neúčast televize je další rána pro liberecký realizační tým,“ svěřil se Věroslav Kollert. „Po telefonátu s panem Moravcem jsme se dozvěděli, že žádný přenos z našeho finále nebude. Nejdřív se hledá termín, aby to nenarušilo fotbal a olympiádu, a pak se dozvíte, že přijede jen člověk s kamerou a bude dělat pouze šot do Světa motorů. Okamžitá reakce od lidí, co chtěli přispět na tento závod, aby se zviditelnili, je jasná. Vy nic, my nic. A to nás okamžitě postavilo do velkých finančních problémů.“

Problémem je ovšem i samotný termín. Tradičně pramálo koncepčně stavěný kalendář po období dlouhého červencového klidu má příští víkend na programu hned tři závody. Vedle libereckého finále v sobotu také páteční juniorku ve Mšeně a nedělní Mariánské Lázně. Jedna z nevýhod seriálové podoby, kterou podstoupil VV SPD odvržením modelu jediného finále, se okamžitě projevila.

„Docela nahlas se proslýchá, že někteří jezdci uvažují, proč vlastně v Liberci startovat, když už nic dál nebude a je rozhodnuto,“ říká Věroslav Kollert. „Myslí tím asi i reprezentaci. Ale docela vážně, i jezdci jedoucí druhý den mistrák v Mariánkách by se raději soustředili jen na jeden závod. Termín se dohaduje dlouho dopředu a chyby by neměly nastat.“

Jenže reprezentace dnes není pro řadu závodníků vůbec žádným lákadlem a při systému rozdělování finančních prostředků ani není divu. Proto ani pořadí v mistrovství republiky nemusí hrát při rozdělování reprezentačních vest vůbec žádnou roli. A tak je možné, že startovní listina třetího finále nebude mít osmnáct jmen, zatímco paradoxně řada borců připravených a ochotných závodit už více než měsíc nenašla příležitost ke svezení.

Libereckým pořadatelům nezbývá než doufat, že absence televizních kamer zvýší návštěvnost na jejich podniku. Oba úvodní podniky v Praze a v Pardubicích v tomto směru rozhodně netrhaly rekordy. Narvané ochozy při jednodenních finálových podnicích v Březolupech, Slaném, Mšeně či Kopřivnici snad nebudou jen hořkou vzpomínkou.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)