Zhasly i poslední naděje

Motala – 5. července
Tmavé mraky a dusné počasí před závodem jako by předznamenaly špatný výkon českých reprezentantů v sobotu ve švédské Motale. Městečko ležící na pobřeží obrovského jezera Vatern, s překrásnou krajinou a největší sladkovodní pláží v Evropě, hostilo druhé semifinále letošního mistrovství světa v neúprosném boji o Grand Prix 2009. Motala je jedno z mála míst na plochodrážní mapě, kde se pravidelně jezdí závody, jak klasické, tak na ledech, a to na rozličných stadionech.

Nabitá a vzácně vyrovnaná startovní listina předem slibovala nervy drásající boje až do poslední jízdy. Očekávání se naplnilo do puntíku, k čemuž vrchovatě přispěl 300 metrů dlouhý technický ovál. Některé jízdy připomínaly přesýpající hodiny sem a tam. Tak úchvatná podívaná lahodící oku diváka se odehrávala na stadionu klubu švédské elitsérie Piraterna Motala.

V boji o postupovou osmičku a jednoho náhradníka do finále v polské Zelené Goře nemohl zasáhnout vítěz z jednoho čtvrtfinále v bavorské Abensbergu Australan David Watt. Ten ke své smůle nestihl spoj z Anglie, ač své motocykly měl v depu nachystané. Štěstí se tak usmálo na náhradníka Kennetha Bjerreho z Dánska.

České barvy hájili Aleš Dryml a Adrian Rymel. Suverénem dne se stal zkušený Švéd Peter Karlsson – držitel zdejšího rekordu dráhy, který ztratil v celém závodě pouhý bod. Dobrou náladu domácího publika podpořil druhým místem zdejší rodák Jonas Davidsson, o kterém musel rozhodnout až v dodatkové jízdě, když mu byl soupeřem Dán Niels-Kristian Iversen.

Postup si pohlídaly také opory hájící barvy domácích Pirátů – Polák Grzegorz Walasek a další Švéd Daniel Nermark. Právo účasti ve finálovém klání si zajistili také Dán Kenneth Bjerre a slovinský Maďar Matěj Ferjan.

Jezdec pražské Markéty Adrian Rymel dle vlastních slov nedokázal startovat a vyladit nastavení. Ani poloměr dráhy mu nešel příliš k duhu a pouhý bod, který ještě obdržel po vyloučení Němce Tobiase Kronera po najetí do startovní pásky, nemohl uspokojit.

Druhý český reprezentant Aleš Dryml si počínal o poznání lépe a pravidelně bodoval do čtvrté jízdy, kde pokazil start a kroužil poslední bez šance na body. I po této nepovedené jízdě ještě žila pro staršího z bratrské dvojice Drymlů šance na postup. V závěrečné jízdě základního rozpisu musel zvítězit a vynutit si dodatkový rozjezd o poslední postupovou pozici.

Jenže po startu se před něho dostal Matěj Ferjan a také zvítězil. Dva body Aleše nic neřešily. Stejně jako v loňské sezoně jeho cesta skončila v semifinále. Po výsledku ze severoitalského Loniga, kde Lukáši Drymlovi utekl postup o pouhý bod, nebude mít česká plošina v následující sezoně opět stálého účastníka seriálu Grand Prix.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)