Duel Liberce a Prahy se zítra dostává do své poloviny

Liberec – 4. července
První půle mistrovství republiky tříčlenných družstev se zítra uzavře na oválu v libereckých Pavlovicích. Domácí přišli před třemi týdny v Březolupech o pozici průběžného leadera, když vedoucí příčku museli rozdílem pouhopouhých čtyř malých bodů přenechat pražské Markétě. Pražané přijedou na sever Čech opět se sestavou, která nemůže mít nižší než nejvyšší ambice. Zato Liberci se staví do cesty všemožná protivenství, nicméně z role uchazeče o královskou korunu v žádném případě nevypadává.

„A nám prší voda, body, s rozhodčím jdem‘ do pohody, soupeře si podáme a body mu nedáme,“ žertoval Věroslav Kollert starší veselou rýmovačkou, by mu bylo jasné, že jde do tuhého. Takřka v předvečer listopadové kalendářní porady změnil podobu soutěže, když si smluvně zavázal závodníky, kteří mohli být esy případných tříčlenných družstev svých kmenových klubů.

Jenže nyní si Zdeněk Simota a Filip Šitera léčí zraněné obratle. A ke všemu se přidaly problémy s Martinem Vaculíkem. Ve středu upadl v Dánsku, má problémy s motorem a v neděli jej čeká důležitá extraliga v polské Czestochowé. Větší koncentrace na prestižnější soutěže je logickou genezí hvězdičky, která chce zanechat svůj otisk také v rámci světové scény. Navíc, dokáže-li české legislativní prostředí poslat úřadujícího mistra republiky do kvalifikace o účast v naší juniorce, těžko by se mohl kdokoliv divit, kdyby Martin Vaculík přehodnotil své priority v neprospěch našich závodů.

Definitivní sestava domácích by měla být známa po dnešním tréninku. Z libereckých kuloárů ovšem zaznívá, že jistou pozici mají Pavel Ondrašík, Dariusz Lowicki a také Adrian Pluska. Polský závodník, který se živí jako řidič sanitky, získal českou licenci kvůli extraligovým startům ve Slaném. Dokázal se kvalifikovat až do finále republikového šampionátu a zítra bude debutovat také ve tříčlenných družstvech. Dnes se tedy bude rozhodovat o posledním muži týmu, přičemž nejvážnějšími kandidáty jsou Jan Holub a Vladimír Višváder.

Ze sestavy, která v Březolupech připravila Liberec o gloriolu věčně vítězícího týmu, bude Pražanům chybět pouze Matěj Kůs. Čerstvý šampión devatenáctiletých se v slovinském Kršku pokusí o postup do evropského finále stejné věkové kategorie. Jan Jaroš, Martin Gavenda a Adam Vandírek jsou však nebezpečnou kombinací.

Dle všech indicií by se měl zítřejší mítink více vyrovnat. V Kršku pojede také Michael Hádek. A Miloš Plzák, březolupský kouč, na otázku, kdo pojede s číslem pět, včera odpověděl pouze otazníkem. Jistá je účast Martina Málka a Antonína Gallianiho. Naproti tomu Pardubice se představí ve čtyřech a s Hynkem Štichauerem, jednou z nejvýraznějších individualit celého šampionátu, nemusí kolem stupňů vítězů chodit se sklopenými hlavami.

Jak zítra nastoupí:

Liberec Pavel Ondrašík, Dariusz Lowicki (PL – ACCR), Adrian Pluska (PL – ACCR), Jan Holub nebo Vladimír Višváder
Březolupy 4 Martin Málek, 5 ?, 6 Antonín Galliani
Praha Martin Gavenda, Adam Vandírek, Jan Jaroš
Pardubice 10 Pavel Fuksa, 11 Jaroslav Petrák, 12 Hynek Štichauer, 16 Luboš Velinský

Průběžné pořadí šampionátu:

  malé body tabulkové body
1. Praha 98 10
2. Liberec 94 10
3. Březolupy 79 7
4. Pardubice 52 3

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach