Jak začali, tak skončili

Lublaň – 29. června
V nedělním horkém odpoledni hostila slovinská metropole Lublaň druhé kvalifikační kolo světového poháru družstev pro rok 2008. Do tohoto závodu byl nalosován i český národní plochodrážní tým poté, co naši jezdci nezvládli loňský závod v italském Lonigu. Po porážce od Rusů poprvé v historii světového poháru se nekvalifikovali do hlavní soutěže a spadli do samého suterénu plochodrážního světa.

Letošní rok se chtěli pokusit o úspěšný reparát. Už v týdnu před závodem musel manažér českého týmu nahradit původně nominovaného a zraněného Filipa Šiteru dalším úspěšným juniorem Matějem Kůsem.

Manažeři ostatních týmů také postrádali některé své opory. Týmu Finska chyběl Joonas Kylmakorpi, který dal přednost Grand Prix na dlouhé dráze ve Francii. Za Slovinsko nemohl nastoupit Jernej Kolenko, který po těžkém pádu v rakousko-chorvatsko-slovinském mistrovství utrpěl těžká zranění, kvůli kterým byl nucen ukončit kariéru. Ale jeho maličkost na stadionu nechyběla.

Široký ovál 398 metrů dlouhý se světlým povrchem v úvodních jízdách dovoloval i předjíždět, avšak od poloviny závodu se dráha stala betonovou jednokolejkou a jízdy se rozhodovaly většinou na startu.

Český tým ve složení Aleš Dryml, Lukáš Dryml, Adrian Rymel, Luboš Tomíček a Matěj Kůs do závodu vstoupil sebevědomě a po první sérii si připsal na své konto čtrnáct bodů k radosti všech českých fanoušků v hledišti a samotného předsedy Svazu české ploché dráhy Petra Moravce.

První jízdu dne a svoji premiérovou v seniorské reprezentaci si odbyl benjamínek týmu Matěj Kůs a ihned vítěznou. Radost domácímu publiku dělali Matěj Žagar a Maks Gregorič. Bohužel zbytek slovinského týmu byl slabý a své kolegy příliš bodově nepodpořil. Finové sice podali vyrovnanější týmové výkony, jenže na suverénní tým Česka neustále ztráceli okolo deseti bodů. Italy, které vedl bývalý jezdec Armando Castagna, spíše doplňovali startovní listinu na čtyři týmy. Svědčí o tom celkový zisk pouhých 16 bodů.

Vzácná vyrovnanost českých jezdců po celou dobu závodu splnila roli favorita a zasloužený postup do dalších bojů světového poháru. V závěrečné jízdě zvítězil opět Matěj Kůs a tak, jak jsme do závodu vstoupili, tak také stejným stylem ho ukončili. 14. července nám budou soupeři v britském Coventry týmy Dánska, Švédska a domácí Britové. Celý seriál závodu světového závodu družstev bude vysílat kanál ČT 4 Sport.

Foto: Jiří Georgijev