Vítězem se stal jediný český zástupce

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Chabařovice – 21. června
Celkem sedm vítězství dovedlo k stupni nejvyššímu ve včerejším sedmnáctém ročníku Memoriálu Jiřího Hurycha jediného českého zástupce Jana Jaroše z Olympu Praha. V souboji s patnáctkou mladých jezdců z Německa a Polska nenašel vážnějšího soupeře mimo Rony Weise z Míšně. O první místo se však rozjížděli ve finálové jízdě hned třikrát!

Nejprve byl po pádu rozhodčím Karlem Voborníkem vyloučen polský zástupce
Kostro. Při opakování, které se jelo ve třech, byl postižen pádem další Polák Kielbasa . A při třetí repríze se nakonec vydali na čtyři závěrečná kola pouze Jan Jaroš a Rony Weis.
Perfektní start Jaroše a jeho okamžitý nástup i malá rezignace Němce nakonec dovedli zaslouženě pražského jezdce zaslouženě k vítězství v tomto ročníku.

Celý sportovní den byl však také směrován k neformálnímu, přátelskému setkání bývalých jezdců dosavadní padesátileté historie ústecké a chabařovické ploché dráhy. Na setkání bylo přítomno téměř na šest desítek bývalých jezdců, mezi nimiž dominoval Jiří Štancl senior (ročník 1922), jediný žijící z pětice zakladatelů severočeské plošiny.

Doprovod mu dělal jeho syn a nejúspěšnější jezdec československé historie Jiří Štancl starší. Popovídat si z bývalými spolubojovníky přišli i otec a syn Švábovi, Jan a Jaroslav Volfovi, otec a syn Zobalovi, Průšovi a Šifaldovi. Rozhodčím a moderátorem nástupu bývalých jezdců byl další bývalý jezdec Karel Voborník.

Z aktivních bývalých chabařovických jezdců se představil pouze již Rony Weis, který po zásluze vybojoval druhou příčku v závodě. Největší aplaus na otevřené scéně však získal v páté rozjížďce, kdy s kompletně zadřeným zadním kolem motocyklu jej dotlačil více jak polovinu chabařovického oválu.

Hlasy z depa z bloku Zdeňka Flajšhanze:
Jan Jaroš: „Radost z výhry určitě je, potřeboval jsem navíc vyzkoušet techniku, hlavně nový motor ligu do polské Lodže. Myslím, že tu chlapi udělali spoustu práce. Dráha byla těžší, mne takové vyhovují, jinak pro všechny stejná. Škoda těch pádů, spíš kvůli lidem, na druhé straně řada diváků to vždycky vidí jako zpestření. Doufám, že jsou kluci všichni OK. Dík patří také mému novému týmu mechaniků (s úsměvem ukazuje na manželku Zdenu). Zítra budu mít po noční práci na motorkách odjezd ve čtyři ráno do Lodže.“

Ronny Weis: „Velmi hezký podnik, moc mi těší, že mi chabařovičtí pozvali. Kamarádím s nimi už patnáct let. Se druhým místem jsem určitě spokojen. Můj defekt v páté jízdě? Přetrhl se mi řetěz a zamotal se do zadního kola. Byl skoro nový, jel jsem s ním třetí závod… Každý závod absolvovaný bez pádu a zranění je super.“

Szymon Kielbasa: „Dobrý závod na hodně těžké dráze, která se navíc ještě v průběhu trochu proměnila. (Vedle stojící trenér Marian Wardzala: „Na dráhu se nevymlouvej, stejnou měli i všichni ostatní.“) Pád ve finále byla moje vlastní chyba. Najel jsem špatně a pak to moc složil, zůstala mi tam noha, ale je to v pořádku.“

      SMF1 SMF2 FIN
1. Jan Jaroš, Praha 3 3 3 3 3 15 1.   1.
2. Rony Weis, D 2 1 3 3 3 12   1.   2.
3. Szymon Kielbasa, PL 3 3 2 1 2 11   2.   X
4. Tadeusz Kostro, PL 2 2 3 2 2 11 2.   X
5. Mateusz Mikorski, PL 3 1 3 3 2 12 X    
6. Marcel Helfer, D 2 2 2 1 2 9   E  
7. Janusz Baniak, PL X 3 2 E 3 8 X    
8. Pawel Gwozdz, PL 1 1 0 3 3 8   3.    
9. Mateusz Chochlinski, PL 1 2 1 2 0 6      
10. Denis Wienke, D 0 3 E 2 E 5      
11. Lukasz Cyran, PL 3 E 2 – – 5      
12. Sergej Malyschew, D 0 2 1 2 0 5      
13. Denis Helfer, D 2 1 1 0 1 5      
14. Kamil Fleger, PL X E 1 0 1 2      
15. Marcel Kalms, S F – – – – 0      
16. Danny Knakowski, D – E – – – 0      

Foto: Lubomír Hrstka