Australské odpoledne

Rye House – 15. června
V neděli po poledni se v anglickém Hoddesdonu odjelo první semifinále mistrovství světa juniorů jednotlivců. Třicet kilometrů severně od Londýna, kde má svůj domovský stánek tým britské premiér Ligue Ryehouse Rocket, se sešlo velice kvalitní startovní pole se žhavými adepty na celkový triumf. Specifický ovál dlouhý pouhých 262 metrů s klopenými zatáčkami měl nejvíce vyhovovat sedmnáctiletému talentu britské ploché dráhy a velké opoře místních raket v druhé nejvyšší soutěži na ostrovech.

Tai Woffinden je opravdu vycházející hvězda. Jeho zdejší oblíbenost byla znát na každém kroku v ochozech stadionu a jeho okolí. Závod začal neštastně pro švédského jezdce Kimi Nilssona, který ve druhé jízdě nezvládl v nájezdu do první zatáčky svůj stroj a neštastně spadl do mantinelu z pletiva. Zranění ruky mu neumožnilo další pokračování a do hry se dostali i oba náhradníci. Při smolném manévru ještě dokázal sestřelit Brity William Lawsona a Lewise Britgera. Oba dva naštěstí vyvázli bez újmy na zdraví a triumfovali v opakované jízdě.

Luxusní kousek se nechtěně podařil Lewisi Bridgerovi i ve dvanácté jízdě, když v zatáčce před cílem dokázal svůj stroj otočit o třistašedesát stupňů. Tento manévr ho sice stál všechny body, ale sklidil velký aplaus od velice sportovního publika.

Třešničkou na dortu pro všechny přítomné na stadionu se stala devatenáctá jízda, ve které na sebe narazila trojice nejúspěšnější pozdější výsledkové listině – Australané Chris Holder, Troy Batchelor a Brit Tay Wofinden. Jízda několika předjetí a tvrdých soubojů vyvrcholila až na samotné cílové pásce. Určit pořadí nebylo jednoduché ani pro Pavla Váňu, českého rozhodčího závodu.

Nakonec o pár centimetrů zvítězil Troy Batchelor a s plným počtem 15 bodů zaslouženě triumfoval i celkově. Druhé místo vydobyl k radosti domácích fans Tai Woffinden. O bronzové pozici musela rozhodnout dodatková jízda, ve které nedal Chris Holder žádnou šanci Dánovi Mortenu Risagerovi a zvítězil stylem start – cíl.

Do finálové osmičky postoupivších se ještě vešli Brit William Lawson, Polák Grzegorz Zengota, Švéd Ludwig Lindgren a Lewis Bridger. O pozice náhradníka do finále v Pardubicích musela rozhodnout taktéž dodatková jízda se třemi členy na startu, ve které si nejlépe vedl Švéd Simon Gustafsson.

Druhá osmička finalistů vzejde ze semifinálového závodu v chorvatském Goričanu, který je na pořadu 19. července, kde se představí také trojice českých reprezentantů – Matěj Kůs, Filip Šitera, Hynek Štichauer, Slovák Martin Vaculík a obhájce loňského prvenství Emil Saifutdinov z Ruska.

Foto: Jiří Georgijev