Z Milána vede cesta rovnou do Letňan

Praha – 11. listopadu
Na závěr letošní sezony jsem navštívil dvě motoristické výstavy. Nejdříve jsem si splnil dávný záměr podívat se do Milána na snad největší motocyklové expozice v Evropě EICMA a pak narychlo do Letňan na první ročník výstavy Racing Expo. V obojích případech jsem byl mezi jinými zvědav, jak bude zastoupena plocha dráha.

 

Česká Jawa v tureckých barvách

Na EICMA jsem prošel za den jedenáct kilometrů a mezi tisíci motorek všech značek a určení jsem narazil na jediný plochodrážní stroj a to na stánku tureckého výrobce bezdušových pneumatik ANLAS.  Ani poměrné rozsáhlý stánek pneumatik Mitas své k ploché dráze určené výrobky se neobtěžoval vystavit. Skromnou náplastí bylo, že Turci použili krásnou naleštěnou divišovskou Jawu.

Racing Expo v pražských Letňanech je skromným podnikem i na místní poměry. Pořadatelé měli dobrý nápad vystavit zajímavé stroje, především auta, a pozvat jezdce, kteří na nich závodí. K vidění bylo pár desítek automobilů všech možných kategorii a dvě silniční, dvě motokrosové a tři plochodrážní motorky.

Plochodrážní zastoupení v Letňanech

Pardubická Zlatá přílba společně s Mitasem představily Jawu, kterou dostal letos Václav Milík za vítězství ve slavném závodě. K ní přidali jeden stroj s agregátem GM a jeden ledový speciál. Pozvali i Václav Milíka samotného. J jenomže…

Přestože jsem z Itálie ani nezajel domů a mířil rovnou do Letňan, jeho vystoupení jsem prošvihnul o pár minut.  Na místo jsem dokázal dorazit před jedenáctou, jenomže než jsem se prodral přes dav návštěvníků veletrhu Kanabis, už bylo po autogramiádě a Václav Milík odjel na Rychlá kola v Lysé nad Labem.

Ledový speciál Hutla Teamu

Před rokem jsem se šel podívat právě na Rychlá kola a nebyl jsem zklamán. Letos jsem dal přednost novému podniku, jemuž upřímně přeji do budoucna mnohem víc návštěvníků, ale letošní premiéra byla dost bídná na návštěvníky. Alespoň tak tomu bylo v sobotu v poledne.

Uvidíme, zda se zajímavý formát za rok vrátí a hlavně zda si získá svoje příznivce.

Foto: Pavel Fišer a Kiril Ianatchkov