Poledne ukončilo dohady

Londýn – 1. listopadu
Dnešní poledne ukončilo všechny spekulace ohledně startovního pole příštího ročníku seriálu velkých cen. Hodně dlouho jsme tady neměli tak složitou situaci, kterou zapříčinila zranění velkých jmen stejně jako nadějné výkony uchazečů o vstup do elitní plochodrážní společnosti. V minulosti mnohdy bývala nominace čtyř stálých divokých karet jen otázkou pořadí od devátého místa dolů, ovšem dvanáctá hodina odhalila, že to letos bude půl na půl.

 

Nominaci Grega Hancocka nemůže nikdo zpochybnit

Za držitele divokých karet pro ročník 2018 byli určeni čtyřnásobný šampión Greg Hancock, trojnásobný Nicki Pedersen, exmistr z před pěti let Chris Holder a slovenské eso Martin Vaculík, které na světovém zlatu stále tvrdě pracuje.

Nebývá zvykem, že by promotéři vysvětlovali svou volbu, nicméně londýnská BSI ve svém prohlášení uvádí, proč se v jejím hledáčku nakonec objevila právě ona čtveřice. Greg Hancock nedokončil letošní sezónu vinou zranění ramene, které utrpěl při pádu ve svém švédském domově.

Martin Vaculík dal svým vítězstvím v Kršku pádný argument

Promotér pochopitelně zohledňuje jeho úžasnou kariéru v SGP táhnoucí se již od roku 1995, během nichž Američan vyhrál 21 velkých cen z 208, v nichž se objevil, a dal do kupy 2553 bodů. Nicki Pedersen je v elitní společnosti od roku 2001. Život mu zkomplikoval pád ve finále loňské Zlaté přilby města Pardubice, které si v květnu obnovil.

Dánský enfant terrible ujistil exekutivu velkých cen, že jeho fraktura je již v pořádku, takže se mu dostalo divoké karty. Mistrovský titul sehrál svou roli také v případě Chrise Holdera, který z osmičky vypadl jen jednou, a sice před čtyřmi lety a to vinou zranění.

Letos skončil desátý, což byl rovněž pádný argument. Martin Vaculík skončil před ním, když se ovšem prakticky celou sezónu držel v elitní osmičce, z níž vypadl o pouhých osm bodů. Pádným argumentem se pochopitelně stalo rovněž jeho dubnové vítězství ve slovinském Kršku.
S nominací Nickiho Pedersena již nezbylo místo pro Nielse Kristiana Iversena, ačkoliv také on již mával ze stupňů vítězů velkých cen a letos jej handicapovalo zranění. Byl však jmenován prvním náhradníkem. Číslem dvě seznamu rezervistů, kteří naskočí v případě zranění někoho z první patnáctky, je Václav Milík.

Václav Milík se zviditelnil hlavně díky pražskému pódiu

Pochopitelně jeho hlavním plusem bylo třetí místo z červnové Prahy. Uvážíme-li, že pardubický kapitán je šestnáctým mužem letošní klasifikace, přičemž jel tři závody, nemůžeme se ubránit pocitu určité křivdy. A kdo ví, co by se dělo, pakliže by se Greg Hancock a Nicki Pedersen umístili v první osmičce…

Nyní však Václav Milík musí čekat na příležitost jako druhý náhradník, přičemž jeho nominaci na divokou kartu české velké ceny stěží někdo zpochybní. Ve stejné roli se nachází také Linus Sundström, juniorský mistr světa Maksym Drabik a Max Fricke.

Obsazení SGP 2018 dle rankingu a způsob nominace:

1 Jason Doyle, AUS mistr světa 2017
2 Patryk Dudek, PL vicemistr světa 2017
3 Tai Woffinden, GB třetí v SGP 2017
4 Maciej Janowski, PL čtvrtý v SGP 2017
5 Bartosz Zmarzlik, PL pátý v SGP 2017
6 Emil Sajfutdinov, RUS šestý v SGP 2017
7 Matěj Žagar, SLO sedmý v SGP 2017
8 Fredrik Lindgren, S osmý v SGP 2017
9 Martin Vaculík, SK stálá divoká karta
10 Chris Holder, AUS stálá divoká karta
11 Greg Hancock, USA stálá divoká karta
12 Nicki Pedersen, DK stálá divoká karta
13 Przemyslaw Pawlicki, PL vítěz challenge v Togliatti
14 Artjom Laguta, RUS druhý v challenge v Togliatti
15 Craig Cook, GB čtvrtý v challenge v Togliatti
stálí náhradníci:
1 Niels Kristian Iversen, DK nominace BSI/CCP FIM
2 Václav Milík, CZ nominace BSI/CCP FIM
3 Linus Sundström, S nominace BSI/CCP FIM
4 Maksym Drabik, PL nominace BSI/CCP FIM
5 Max Fricke, AUS nominace BSI/CCP FIM

Foto: Karel Herman a Kiril Ianatchkov