Jedině Adrian Rymel udržel krok s australským suverénem

Článek obsahuje jubilejní 7000. fotografii publikovanou v magazínu speedwayA-Z!

Abensberg – 12. května
Už se stalo každoroční tradicí, že na svatodušní pondělí pořádá poklidné bavorské městečko Abensberg významný podnik mistrovství světa na ploché dráze. Letos německým pořadatelům bylo přiděleno jedno z kvalifikačních kol v boji o místa pro Grand Prix 2009.

Z každého kvalifikačního kola postoupí sedmička nejlepších plus jeden náhradník do semifinále. Na konci celého síta kvalifikací trojice nejlepších získá právo stálé účasti v nejprestižnějším závodě planety pro příští sezonu.

Krátce po nedělním poledni na stadionu zalitém sluncem a zaplněném velice početnou diváckou kulisou, nedorazila dvojice původně přihlášeným jezdců z Nizozemska. Jejich místa zaujala dvojice domácích juniorů.

Několik jezdců si stěžovalo na rozbitou dráhu při sobotním tréninku. Pořadatelé navezli na dráhu nový materiál, který si nestačil sednout. V den závodu vše už bylo celkem v pořádku.

Jednoznačným suverénem a zasloužilým vítězem se stal Australan David Watt, který s patnácti body nepoznal přemožitele. Jediný, kdo s ním udržel krok v jízdě, byl český reprezentant Adrian Rymel. Ten celou rozjížďku vedl a až v posledních metrech ho Australan pokořil.

Kopřivnický odchovanec potvrdil dobrou formu z posledních dní a postupně si připsal na své konto jedenáct bodů, což stačilo jednak na postup a také na stupně vítězů. O obsazení na bedně upadl Angličan Edward Kennett a následně byl vyloučen. V opakované jízdě vyletěl vpřed Polák Rafal Dobrucki pronásledován Adrianem Rymlem a Davidem Howem. Stejné pořadí bylo po dojetí do cíle.

Druhý český jezdec v závodě Josef Franc po úvodní mizerné jízdě si v té následující vytrhl nešastně chcípák své motorky z druhé pozice. Přestože dokázal poté zvítězit, ztratil už veškeré šance na postup. Desáté místo za pět bodů bylo pro něho samotného velkým zklamáním.

Domácí fandové byli spokojeni s výkony a postupem Tobiase Kronera. Naopak rozčarováni z výkonů Martina Smolinskeho, který na poslední chvíli zachránil alespoň post náhradníka pro semifinále.

Mezi sedmičku se ještě vešel matador oválu Švéd Mikael Max. O tom, kde se jezdec pražské Markéty Adrian Rymel představí a bude bojovat o finálovou účast, zda v italském Terenzanu, či švédské Mottale, rozhodne los.

Hlasy z depa z bloku Zdeňka Flajšhanze
Adrian Rymel: „Paráda. Tohle, kdyby mi někdo před závodama řekl, nebudu věřit. Zdravím čtenáře magazínu speedwayA-Z a vůbec všechny, kdo tu plochou sledujou. Nebylo to tu vůbec jednoduché, závod byl fakt těžký, vyrovnaný. S devíti body nepostoupit, kolikrát se tohle stane? Chtěl bych taky poděkovat moc týmu za kvalitně odvedenou a spolehlivou práci a sponzorům, že mi pomohli připravit se v tomto stylu na sezonu a doufám, že se o mě bude ještě letos psát. V dobrém (smích)“

Josef Franc: „První jízda špatná, blbý hned začátek. Ve druhé jízdě krásné druhé místo a bohužel mi zastavil vytržený chcípák. Desáté místo se dá říct, že je pro mne ostuda, měl bych být určitě výš. No třeba je tu ještě jistá šance… Soustředím se teď na mistrovství Evropy v maďarské Gyule. Musíme ale především zrychlit. Zrychlit, zrychlit, zrychlit. Áďa je v laufu, určitě si úspěch moc zaslouží.“

Martin Smolinski: „Co mohu říkat? Jsem z toho dost mrzutý, Nešastný, nepovedený závod. Hodně jsem chtěl, chystal se tady na to, připravoval sebe i techniku. Bohužel nevyšel hlavně začátek podle mých představ. Měl jsem i trochu problémy s motorkou, pak se ke konci vše vylepšilo, ale je z toho bohužel jen místo náhradníka. Závod byl pro diváky určitě výborný, já tu měl hodně fanoušků a cítil jsem jejich podporu. O to víc pak všechno mrzí. Možná se ještě svezu, někdy dojde i na rezervisty.“

Foto: Zdeněk Flajšhanz