V poslední šanci mají přednost domácí závodníci

Mariánské Lázně – 16. května
Čtyři čeští závodníci jsou potvrzeni pro rozjížďku poslední šance, kterou příští sobotu v Mariánských Lázních odstartuje letošní finálová série mistrovství světa na dlouhé dráze. Jan Jaroš však bohužel stále řeší problém s motocyklem. Ve středu se v Pardubicích v sedle továrního dlouhána JRM objevil Josef Franc. A navíc na AČR dorazila žádost Bernda Dienera, jehož FIM nejprve zařadila mezi nasazené finalista, aby jej vzápětí po české intervenci škrtla.

Bohužel Jan Jaroš a Josef Franc nemají motocykl. Společnost JRM Divišov jim nabídla zápůjčku stroje, na němž se Josef Franc objevil po pardubickém finále, nicméně suma se zdá oběma borcům příliš vysoká.

„Mám možnost jet last chance,“ svěřil se Josef Franc magazínu speedwayA-Z. „Ale na rozhazování nemám. Pojedu asi až mistrovství republiky na motorce od Zdeňka Schneiderwinda. Chci se svýzt pro radost.“

Pokud se týká Bernda Dienera, musí počítat, že přednost mají čeští závodníci. A pakliže by někdo z nich chyběl, dá VV SPD přednost uchazeči, kterého navrhne pořadatel. „Čtyři místa v last chance jsou pořádající federace a ta bude plně akceptovat pořadatele,“ zdůraznil Petr Moravec, předseda VV SPD.

„Můj osobní názor je takový, že vzhledem k silnému zastoupení německých jezdů osobě nevidím ekonomický ani sportovní důvod, proč dávat důvod právě Německu,“ svěřil se šéf české ploché dráhy. „Navíc pokud jsme my v minulosti žádali třeba o divokou kartu pro Zdeňka Schneiderwinda, na rozdíl od Francie jsme nebyli úspěšnější. Zatím jsou čtyři čeští kandidáti a tak jsou všechny podobné úvahy pouze teoretické.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)