Češi v akci 242

Zlatá stuha a Zlatá přilba města Pardubice zůstaly doma! To jsou dvě zprávy, které úplně zastínily veškeré další plochodrážní dění. Nicméně plochodrážní otáčky se na sklonku září točily naplno. U nás mohli diváci vidět vyvrcholení přeboru ve Svitavách, rozlučku se sezónou v Liberci a pochopitelně také juniorské mistrovství světa v Pardubicích. V zahraničí se v akci objevili vlastně jenom Slováci, nicméně dnešní pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z bude rovněž o úspěchu jedné velké postavy české ploché dráhy, který jakoby symbolicky předznamenal velký úspěch svého syna při včerejší Zlaté přilbě.

 

Za posledních šest let v polské extralize získal Martin Vaculík šest medailí
Za posledních šest let v polské extralize získal Martin Vaculík šest medailí

 

Václav Milík stojí na nejvyšším stupínku v Prosenici
Václav Milík stojí na nejvyšším stupínku v Prosenici

Finále svého play-off skončila letošní švédská Elitserien, avšak Martin Vaculík byl jen v prvním finále a to ještě coby rider replacement. Zánět středního ucha spolu s horečkami jej totiž upoutal na lůžko. Jeho Vetlanda první závod v Eskilstuně vyhrála 41:49. Nicméně ve středeční odvetě na vlastní dráze přišla pohroma. Hostující Smederna triumfovala nejen 36:50 v závodě, ale především 85:95 v celé soutěži.

V sobotu pokračoval MACEC Cup závodem v rumunské Braile. S ohledem na termínovou kolizi s pardubickým super víkendem se z našich borců objevil pouze Patrik Búri. Skončil třetí za Milenem Manevem a vítězným Marko Levišinem.

Václav Milík se chystá na mistrovskou orbu
Václav Milík se chystá na mistrovskou orbu

Včera už na tom Martin Vaculík byl po zdravotní stránce natolik skvěle, že nechyběl v sestavě Zielonej Gory při jejím výjezdu na odvetu finálového duelu o bronz polské extraligy. Inkasoval šest bodů se dvěma bonusy (0 2 2 2), jimiž se podílel na triumfu hostující Gorzowa 44:46. Vzhledem k jeho vítězství před čtrnácti dny na domácí půdě se součet skóre dostal na 98:82 pro Gorzow, jemuž připadly bronzové medaile.

Patrik Búri stojí v Braile na stupních vítězů
Patrik Búri stojí v Braile na stupních vítězů

A když se včera desítky tisíc lidí radovaly z triumfu českého plochodrážníka ve Zlaté přilbě po jednadvaceti letech, jen málokdo tušil, že v sobotu stál na nejvyšším stupínku také Václav Milík starší. V Prosenici u Přerova se totiž konal čtyřiačtyřicátý ročník mistrovství republiky v orbě a on jej již posedmnácté vyhrál.

Foto: Vaculík Racing Team, Iveta Milíková a Patrik Búri