Pražané oslavili extraligový titul extraligovým vítězstvím

Praha – 19. září
Derniéra letošní extraligy začala bez nástupu triumfem Josefa France, který opanoval rozjížďku s číslem jedna. Vzápětí Václav Milík dostal do čela Pardubice a žarnovický Stanislaw Burza udolal Matěje Kůse, což byl pro pražského závodníka impuls pro práci ve svém boxu. Domácí srovnali krok s Pardubičany v páté jízdě a byl to právě Matěj Kůs, kdo jim po vítězném duelu s Tomaszem Jedrzejakem dláždil cestu do čela průběžné klasifikace. Cílem osmé jízdy projel jako první Václav Milík, jenže tři body mu byly současně škrtnuty, protože Pavel Kubeš neměl na věži nahlášenou změnu. Záhy se vysvětlilo, že šlo o nedorozumění. Lubomír Vozár nasazení náhradníka místo Josefa Nováka hlásil, nicméně informace se sudímu na věž nedostala. Spravedlnost dostala na zadek jako malé zlobivé děvčátko a Pardubice byly potrestány za porušení pravidla, které paradoxně neporušily. Nicméně závod pokračoval i nadále duelem o vítězství. Pražský kvintet fungoval bezchybně, a ačkoliv jeho pardubickým arcirivalům nešlo nic vytknout, tahal za delší konec provazu a oslavil svůj titul vítězstvím na svém stadiónu. V otázce třetího místa Slaný nastoupivší bez náhradníka nedělal žádné skrupule se Žarnovicou, kde vedle teenagerů bodoval především ostřílený Stanislaw Burza.

Pardubice, Praha a Slaný na stupních vítězů
Pardubice, Praha a Slaný na stupních vítězů

O prestiž jde až v první řadě

Josef Franc (červená) jde do čela první jízdy před Filipa Hájka (žlutá), Hynka Štichauera (bílá) a Zdeňka Simotu (modrá)
Josef Franc (červená) jde do čela první jízdy před Filipa Hájka (žlutá), Hynka Štichauera (bílá) a Zdeňka Simotu (modrá)

Extraliga byla rozhodnuta již ve čtvrtek v Pardubicích. Pražané si tam na poslední chvíli zajistili třetí příčku, která je na hrotu aktuální tabulky vyzvedla do nepřekonatelných výšin. Podobně na tom byl i Slaný se svým duelem o bronz se Žarnovicou. Pořadí čtyř celků se prostě už za žádných okolností změnit nemohlo. Nicméně o prestiž jde při závodech vždycky a navíc Pardubice dnešní mítink nevypustily, byť už v souvislosti se svým titulem již musí myslet na nový letopočet.

Pražané se však před zraky svého domácího publika chtěli dokázat, že letošní zlato je ve správných rukou. A závod hned dostal skvělý rozměr. V rozjížďce s číslem jedna Josef Franc odvedl Hynka Štichauera, avšak hned v následující jízdě měl Matěj Kůs problémy technického charakteru. Na čele úřadoval Václav Milík.

Matěj K§s (červená) v sedle rezervního motocyklu svádí statečný boj s Václavem Milíkem (bílá) a Stanislawem Burzou (žlutá)
Matěj K§s (červená) v sedle rezervního motocyklu svádí statečný boj s Václavem Milíkem (bílá) a Stanislawem Burzou (žlutá)

Pardubický náhradník, jenž tradičně zaskočil za Josefa Nováka, postupně zvyšoval svůj náskok až do délky poloviny rovinky. Pražský kapitán ale neohlídal Stanislawa Burzu. Polák oblečený do žarnovické vesty se před něho prosmýkl v nájezdu do druhé zatáčky druhého kola. A jelikož předtím Filip Hájek nebodoval, otevřel skóre slovenského týmu dvěma body.

Matěj Kůs komentuje rozjížďku s číslem dvě:

„Musel jsem jet na náhradní motorce a čtyři kola jsem se učil vyvolávat smyk.“

Patrik Mikel ujíždí Davidu Pacalajovi
Patrik Mikel ujíždí Davidu Pacalajovi

Slaný měl prozatím jeden bod, který do jeho boxů v první jízdě přivezl Zdeněk Simota. V juniorské jízdě však skóroval naplno Eduard Krčmář. Vnějškem první zatáčky sebral vedoucí příčku Michalu Škurlovi. Pražan se svým žlutým motocyklem dokázal udržet v šachu Patrika Mikela. Tím pádem se Praha dotáhla na pardubickou úroveň.

Jenže Lubomír Vozár měl v rukávě trumf v podobě Tomasze Jedrzejaka. A ten byl v prvním nájezdu dříve než Ondřej Smetana. Po přestávce do boje o vítězství zasáhl Martin Málek. „Při prvním startu jsem byl nějak mimo, proto jsem se víc soustředil na ten druhý,“ říkal později v depu, proč tak rychle vypálil do čela rozjížďky s číslem pět.

Ondřej Smetana se vzdaluje Jakubu Valkovičovi
Ondřej Smetana se vzdaluje Jakubu Valkovičovi

Josef Franc se snažil probít se dopředu, ale neuspěl. Patrik Mikel zůstal třetí a jak Pardubice, tak Praha se rázem dělily o vedení díky svým deseti bodům. Hned vzápětí se Matěj Kůs vrátil do sedla svého prvního motocyklu. A neustále dotírající Tomasz Jedrzejak si na něm vylamoval další a další body.

Rozjížďku s číslem sedm vyhrál Stanislaw Burza stylem start – cíl. Michal Škurla, jemuž pozdní vstup do letošní sezóny jde evidentně k duhu, sebral druhou příčku Hynku Štichauerovi. Pardubičan si ale něco takového vůbec nenechal líbit. Ve druhém kole objel pražského juniora ve druhé zatáčce a Zlatá přilba opět srovnala krok s vedoucí Prahou. Do rozjížďky s číslem osm vyprovázel Lubomír Vozár svého náhradníka Václava Milíka s nadějemi na další zvrat. Leč co se nestalo…

 

Tři body pardubického kapitána škrtla diskvalifikace

Tomasz Jedrzejak odvedl kus poctivé práce pro Pardubice
Tomasz Jedrzejak odvedl kus poctivé práce pro Pardubice

Václav Milík vskutku splnil beze zbytku očekávání pardubického manažera a rozjížďku s číslem osm vyhrál ve stylu start – cíl. Za jeho zády se však strhnul exkluzivní duel o druhou příčku. Ondřej Smetana v první zatáčce podjel Eduarda Krčmáře, který si ovšem něco takového rozhodně nechtěl nechat líbit jen tak.

Martin Málek jezdí první před Josefem Francem, Patrikem Mikelem a Jánem Mihálikem
Martin Málek jezdí první před Josefem Francem, Patrikem Mikelem a Jánem Mihálikem

Hned v druhém oblouku udeřil vnější stranou. Pražan jej sice zavíral, ale na cílové rovince se Eduard Krčmář stejně dostal před něho. Konečné slovo ale patřilo Ondřeji Smetanovi ve druhém kole, kde byl rychlejší v první zatáčce. Nakonec to byl právě on, kdo bral tři body za vítězství. Rozhodčí Pavel Kubeš totiž vítězného Václava Milíka diskvalifikoval, protože mu změna v pardubickém týmu nebyla vůbec nahlášena.

Ondřej Smetana líčí svůj souboj s Eduardem Krčmářem v osmé jízdě:

„Zezačátku jsem o Edovi ani pořádně nevěděl. Najednou koukám, že tam je. Ale ode mě to bylo čistý.“

Pád Jána Mihálika v rozjížďce s číslem pět se naštěstí  obešel bez následků
Pád Jána Mihálika v rozjížďce s číslem pět se naštěstí obešel bez následků

Jenže Lubomír Vozár se dušoval, že užití náhradníka vedoucímu depa Milanu Špinkovi hlásil. A mezi oběma důstojnými muži došlo k ostré hádce. Rozhodčí svůj verdikt nezměnil, opřel se o reglement N 070.10.5. A vzhledem k dalším pravidlům nemohl poskytnout další veřejná prohlášení. Každopádně Pražané odskočili Pardubicím o tři body a svůj náskok začali zvyšovat.

V rozjížďce s číslem devět napodobil Josef Franc Matěje Kůse, když uštědřil porážku Tomaszi Jedrzejakovi, jehož odvedl již s vylétnutím pásky. V desáté jízdě se blýsknul zase Matěj Kůs. Už v první zatáčce objel Stanislawa Burzu, na jehož bedra vložil Ján Daniel žolíka. Patrik Mikel ale cestu před polského rutinéra nenašel. I díky tomu se v půli závodu mohli Pražané opírat o šestibodový náskok na Pražany.

Matěj Kůs jde do čela před Tomasze Jedrzejaka a Zdeňka Simotu
Matěj Kůs jde do čela před Tomasze Jedrzejaka a Zdeňka Simotu

Čtyři body Stanislawa Burzy se náramně hodily do měšce Žarnovica, která srovnala jedenáctibodový krok se Slaným. S výjimkou Eduarda Krčmáře neměli závodníci středočeského klubu zrovna svůj den, nicméně na žarnovické borce stačili. A rovnou v jedenácté jízdě Zdeněk Simota posunul Slaný opět na třetí místo před Žarnovicu, jelikož nepustil na bod Jakuba Valkoviče.

Vpředu úřadoval Václav Milík. Za sebou přivedl do cíle Zdeňka Holuba. V pardubické ofenzívě pokračoval Hynek Štichauer. V rozjížďce s číslem dvanáct uhlídal neustále útočícího Ondřeje Smetanu. Bylo zřejmé, že osm následujících jízd nabídne především pohled na boj mezi Markétou a Pardubicemi o vítězství.

 

Přítomnost extraligy je i její budoucností

Michal Škurla trápí Hynka Štichauera
Michal Škurla trápí Hynka Štichauera

Svého řešení měla dojít rovněž otázka třetího místa. Martin Málek prve ve dvanácté jízdě nedal šanci Davidu Pacalajovi, aby zvýšil odstup svého klubu na dva body. Junioři slovenského celku sice pravidelně body nevozili, nicméně Stanislaw Burza ano. Milan Mach se tudíž pokusil své vyhlídky zvýšit žolíkovým úderem.

Využil pro něho Eduarda Krčmáře v jeho programové rozjížďce s číslem třináct. Jenže zatímco Matěj Kůs byl na čele opět nepolapitelný, slánský závodník uváznul za Hynkem Štichauerem. Útočil na něho až k šachovnicové vlajce. Jeho finální atak spodní stranou poslední zatáčky byl stejně odvážný jako slibný, nicméně ke druhému místu nevedl.

Eduard Krčmář coby žolík atakuje Hynka Štichauera
Eduard Krčmář coby žolík atakuje Hynka Štichauera

Dva body se ale počítaly tak či onak. Michal Dudek ve čtrnácté a Martin Málek v patnácté jízdě sebrali poslední bod Jánu Mihálikovi, resp. Filipu Hájkovi a šance Žarnovice na pódium se adekvátně zmenšovala. Naproti tomu Pardubičané útočili a dokázali z pražského náskoku ukrojit zase dva bodíky.

Michal Dudek svůj první bod získal na úkor Jána Mihálika
Michal Dudek svůj první bod získal na úkor Jána Mihálika

Josef Franc sice v rozjížďce s číslem čtrnáct odstartoval nejrychleji, ale vnějškem první zatáčky se dopředu prohnal Václav Milík. Hned vzápětí se na vítěznou vlnu vrátil Tomasz Jedrzejak. Po skvělém startu se ujal vedení. Zdeněk Holub se ho celé kolo držel jako stín, avšak Polák nechyboval a tři body ze svých rukou nepustil.

Zdeněk Simota medituje nad stavem dráhy:

„Jinej‘ materiál, při tréninku v pohodě, jak se to ale nakropilo, začalo se to trhat.“

Zdeněk Holub (červená) vs. Tomasz Jedrzejak
Zdeněk Holub (červená) vs. Tomasz Jedrzejak

V rozjížďce s číslem šestnáct se Stanislaw Burza ocitnul polapený v pásce. Putoval dozadu na trestnou čáru, nicméně v situaci před sebou se orientoval natolik mistrovsky, že v cíli úvodního kola předal babu posledního místa Zdeňku Simotovi. To ovšem nebylo všechno, čím žarnovický Polák pražské publikum potěšil.

Na cílové rovince třetího okruhu poslal za svá záda také druhého Patrika Mikela! Jediný, koho nestačil předčit, byl Ondřej Smetana. Jemu prasknul šteft na spojce, proto si musel vzít druhý motocykl. Nicméně v jeho sedle slavil triumf ve stylu start – cíl. A Pražané vstupovali do závěrečné série s náskokem pěti bodů na Pardubičany.

Ondřej Smetana míří pro své druhé vítězství před Stanislawem Burzou a Patrikem Mikelem
Ondřej Smetana míří pro své druhé vítězství před Stanislawem Burzou a Patrikem Mikelem

Sedmnáctá jízda však vedení domácího celku zase zpochybnila. Zatímco Tomasz Jedrzejak jezdil první od vylétnutí pásky až po odmávnutí šachovnicovým praporkem, Eduard Krčmář tentokrát nedal sebemenší šanci Ondřeji Smetanovi.

„Měl jsem to dát dál na venek,“ přemítal Pražan později ve svém depu. „Ale bylo to nakropený, dostal bych cejchovačku.“ Byť tedy nestrhnul triumf na pražskou stranu, pomáhal ke slánskému bronzu, protože Stanislawa Burzu nechal za sebou. Klíčový bod ale posléze musel přidat Zdeněk Simota, když v osmnácté jízdě udržel za sebou Filipa Hájka, již podruhé oblečeného v žarnovické vestě.

Hynek Štichauer (bílá) ujíždí Zdeňku Simotovi
Hynek Štichauer (bílá) ujíždí Zdeňku Simotovi

Matěj Kůs nezadržitelně směřoval za svým čtvrtým triumfem v řadě, jenže druhé místo Hynka Štichauera stále drželo Pardubice ve hře o vítězství. V devatenácté jízdě Václav Milík objel vedoucího Zdeňka Holuba již v první zatáčce. I tak však na překonání třech bodů pražského náskoku by bylo potřeba, aby Patrik Mikel v závěrečné jízdě vyhrál a Michal Škurla dojel poslední.

Nic takového se ovšem nestalo. Michal Škurla se po excelentním startu usadil na čela. A pod šachovnicový praporek v rukou Stanislava Klenovce za svými zády dovedl Patrika Mikela. Pražané se s letošní extraligou loučili nejen jako šampióni, ale i jako vítězové dnešního závodu. Zaznamenání hodnou událostí rozjížďky s číslem dvacet bylo také, že Jakub Valkovič již podruhé během dneška porazil Michala Dudka. Ale to je spíše o budoucnosti extraligy, jejíž další ročník začne zjara příštího roku.

 

Hlasy z depa

Když se Matěj Kůs vrátil ke svému prvnímu motocyklu, nepoznal již hořkost porážky
Když se Matěj Kůs vrátil ke svému prvnímu motocyklu, nepoznal již hořkost porážky

„Jsem spokojeným, jaké jsem odjel závody,“ nezastíral Matěj Kůs. „Dráha byla těžká a jsem rád, jak jsem si s ní poradil. Vzhledem k tomu, jak dnešní závody začaly, mám obrovskou radost. Na tréninku mně začalo klepat v motoru, tak jsem rychle skočil na rezervní motorku. Před dnešním závodem jsem ještě časoval motor a zapomněl jsem dotáhnout šrouby na vačce. Drželo to jen na jednom šroubu. První jízdu jsem byl nucen jet na rezervní motorce a čtyři kola jsem se učil vyvolávat smyk. Na další jízdu jsme už stihli načasovat a opravit motor v první motorce a mohl jsem na ní dovézt čtyři vítězství. Dnes při mně stáli všichni svatí a jen zázrakem se tomu motoru nic nestalo, tohle by bylo drahé. Měl jsem velké štěstí a zastavil včas díky tomu, jak cítím, co se děje v motorce. Jsme mistři a mám z toho radost. Děkuju klukům, jak se celou sezónu snažili.“

Ondřej Smetana byl vcelku spokojen
Ondřej Smetana byl vcelku spokojen

„Myslím, že dobrý,“ přemítal Ondřej Smetana. „Celýmu týmu se to povedlo, z toho mám radost. Moh‘ jsem o kousek víc zabojovat a mít o jeden, dva body víc. Jednou jsem porazil Edu, ale pak mě kluci vykrejvali. Jedenáct bodů není špatnejch‘. Jsem mistr, půjdu na vyhlášení, mám z toho radost. Jen tak dál! Byli jsme hodně vyrovnaný, na začátku sezóny jsme měli hodně zranění. A i s tím jsme dokázali vyhrávat závody, z toho byli všichni překvapení.“

Václav Milík se zlobil na své vyloučení z osmé jízdy
Václav Milík se zlobil na své vyloučení z osmé jízdy

„Dobrý, akorát by to chtělo dvě věci,“ svěřoval se Václav Milík. „Za prvý by se mělo něco udělat s dráhou. Materiál nedrží pohromadě a je to nebezpečný. Taky by bylo dobrý, aby tady v depu stáli lidi. Protože pan Vozár nahlásil, že jedu za Pepu. To mě rozčílilo, jinak by to byla remíza a jel by se rozjezd. Trošku nás okradli, kluci válčili až do konce.“

„Žádná sláva,“ rozhodil rukama Patrik Mikel. „Nebyly dobrý starty, jak jsem chtěl. Ani nebylo tolik bodů, co jsem chtěl. Byl to jeden z těch horších závodů. Dráha byla těžší, ale pro všechny stejná, nechci se na to vymlouvat.“

Martin Málek se blýsknul triumfem před Josefem Francem
Martin Málek se blýsknul triumfem před Josefem Francem

„Třetí místo dobré, škoda že jsme nepodali trochu lepší výkon…“ povzdechl si Martin Málek. „První jízda mi nevyšla, na startu jsem byl nějak mimo, proto jsem se soustředil na ten další. Ono to vyšlo na výbornou, první a bohužel poslední má vyhraná jízda. Dráha se hrozně měnila a ke konci to byl zase beton. A to není nic pro mě…“

Zdeněk Simota přemítal o své budoucnosti na příští rok
Zdeněk Simota přemítal o své budoucnosti na příští rok

„Viděl jsi to sám,“ opáčil Zdeněk Simota na tradiční otázku magazínu speedwayA-Z, jaké to dnes bylo. „Hrozný! Vůbec jsem nestartoval. Po druhý jízdě jsem skočil na druhou motorku, nebylo to ono. Letos jsem celej‘ rozházenej‘, je to divoký. Jestli za rok nebude Anglie, přemejšlím, jestli budu vůbec jezdit a plácat se tady.“

„Zkušenost to byla víc než malá,“ bilancoval po závodech Jakub Valkovič. „Dráha dobrá, starty jsem měl už lepší než posledně. Přišly i dva vybojované body.“

„dráha byla jiná, než tu bývá,“ říkal Ján Mihálik. „Bylo to více sypké. Bylo to nakropené, nevěděl jsem nastavení, ale pak už to bylo dobré. Mám bod, jsem spokojený.“

Mistři republiky: Matěj Kůs, Zdeněk Holub, Tomáš Topinka, Michal Škurla, Ondřej Smetana a Josef Franc
Mistři republiky: Matěj Kůs, Zdeněk Holub, Tomáš Topinka, Michal Škurla, Ondřej Smetana a Josef Franc
1. AK Markéta Praha 46
Ondřej Smetana 2 3 2 3 1 11
Michal Škurla 2 1 – – 3 6
Matěj Kůs 1 3 3 3 3 13
Josef Franc 3 2 3 2 10
Zdeněk Holub 2 2 2 6
2. AMK ZP Pardubice 42
Patrik Mikel 1 1 1 1 2 6
Tomasz Jedrzejak, PL 3 2 2 3 3 13
Josef Novák – – – – DNR
Hynek Štichauer 2 2 3 2 2 11
Václav Milík 3 ex 3 3 3 12
3. AK 3ton Slaný 21
Zdeněk Simota 1 1 1 0 1 4
Martin Málek 0 3 1 1 1 6
Michal Dudek 0 0 0 1 0 1
Eduard Krčmář 3 2 1 2* 2 8
bez náhradníka
4. SC Žarnovica 14
Stanislaw Burza, PL 2 3 0 4* 2 0 11
Filip Hájek, Praha 0 – – 0 0 0
David Pacalaj 0 0 0 – 0
Jakub Valkovič 1 – 0 0 1 2
Ján Mihálik F 1 0 0 1

Poznámka: Václav Milík byl z rozjížďky s číslem šest, kterou vyhrál, diskvalifikován, jelikož rozhodčí nedostal včas informaci o jeho nasazení v roli náhradníka

Josef Franc vede Hynkem Štichauerem a Zdeňkem Simotou
Josef Franc vede Hynkem Štichauerem a Zdeňkem Simotou

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 5-3-0-0 299 29
2. Pardubice 3-4-0-1 289 25
3. Slaný 0-1-5-2 212 15
4. Žarnovica 0-0-3-5 134 11
Matěj Kůs (červená) bojuje s Adrianem Galou (bílá) před zraky Patrika Mikela (bílá) a Michala Dudka (modrá)
Matěj Kůs (červená) bojuje s Adrianem Galou (bílá) před zraky Patrika Mikela (bílá) a Michala Dudka (modrá)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Karel Herman

4